היועמ"ש לביטוח לאומי: להקפיא את ביטול ההסכם עם האוצר
בשבוע שעבר הודיע מנכ"ל הביטוח הלאומי על ביטול הסכם העברת העודפים לאוצר. באוצר פנו ליועמ"ש וטענו שאין לאפשר את ביטול ההסכם בתקופת בחירות; היועמ"ש החליט להקפיא את החלטת הביטוח הלאומי עד סיום הבדיקה בנושא
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, הורה לשר העבודה והרווחה חיים כץ להקפיא את הליכי ביטול הסכם העברת העודפים של הביטוח הלאומי לאוצר. זאת עד שיגמרו הדיונים בלשכת היועץ המשפטי בשאלה האם קבלת החלטה מהותית שכזו אפשרית בתקופת בחירות.
- ביטוח לאומי לאוצר: נפסיק להעביר את עודפי הגבייה בעוד חודשיים
- מחלוקת בין באב"ד לשאול מרידור על העצמאות הניהולית של הביטוח הלאומי
- הפסקת אש: האוצר חתם עם הביטוח הלאומי על הסכם להעברת עודפי הגבייה לארבעה חודשים נוספים לפחות
בשבוע שעבר הודיע שוב מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר על ביטול הסכם העברת העודפים לאוצר וכי הדבר יבוצע החל מעוד חודשיים. בתגובה פנה היועץ המשפטי של האוצר עו"ד אסי מסינג ליועץ המשפטי לממשלה בטענה כי "בהתאם לדין ולהנחיות היועץ המפשטי לממשלה אין לאפשר את ביטול ההסכם בתקופת בחירות ובמהלך כהונתה של ממשלת מעבר".
במכתב ששלח לשר כץ כותב נזרי, כי פניית האוצר נבחנת ובכוונת האוצר לזמן את כל הצדדים ולשמוע את עמדותיהם. על רקע זה כותב נזרי לכץ: "אבקש כי עד לקבלת הכרעתנו בשאלה המשפטית לא יינתן אישור מטעמך לביטול ההסכם וכי ביטול ההסכם יוקפא עד להכרעה כאמור".
על פי הסכם משנות ה-80, עתודות הביטוח הלאומי, העומדות על כ-240 מיליארד שקל, מופקדות באוצר ובפועל משמשות לתקציב השוטף של המדינה. בספטמבר האחרון הודיע השר חיים כץ לראש ההמשלה בנימין נתניהו ולמשרד האוצר על ביטול ההסכם שמעביר את עודפי הגבייה של הביטוח הלאומי לאוצר. משמעות ההודעה, אם אכן תצא לפועל, היא חור תקציבי של 24 מיליארד שקל. היא נובעת החשש שכאשר יגיע הגרעון הצפוי בתקציב הביטוח הלאומי, האוצר יסרב לעמוד בהתחייבויותיו ובמקום זאת יקצץ בקצבאות. כן מעונין הביטוח הלאומי להשיג בשוק החופשי ריביות גבוהות יותר על הכספים.
בינואר סוכם על הקמת צוות לפתרון הבעיה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר יואב הורוביץ. אך עבודת הצוות לא התקדמה. מנכ"ל הביטוח הלאומי שפיגלר שלח בשבוע שעבר מכתב למשרד האוצר בו הודיע על סמך ההסכם עם האוצר, וכי בתוך חודשיים יפסיק המוסד להעביר את עודפי תקצב.
מצד אחד הסיכויים שהממשלה תאפשר לביטוח הלאומי ליצור חור ענק כזה בתקציב נראים קלושים. מצד שני מבחינה משפטית זו זכותו. בעיה נוספת: אם יתנתק הביטוח הלאומי מהאוצר, יהפכו העודפים כולם בסך 240 מיליארד שקל מחוב פנימי לחוב חיצוני. הדבר צפוי להגדיל דרמטית את יחס החוב תוצר של ישראל ולפגועה במעמדה הכלכלי הבינלאומי, במיקומה בדירוגים כלכליים וכן להגדיל את הריבית שהיא משלמת על חובות.
בעקבות הודעת שפיגלר הוחלפו דברים קשים ביותר בין בכירי האוצר והביטוח הלאומי. הממונה על התקציבים באוצר, שאול מרידור, טען כי מנכ"ל הביטוח הלאומי "לוקח על כתפיו אחריות לסיכונים כלכליים אימתניים". עוד הגדיר אותו "אדם לא אחראי", ואף האשים אותו בניצול הבחירות לצורכי ניגוח.
שפיגלר מסר בתגובה לדברי מרידור ש"היה טוב לראש אגף התקציבים להתמקד בגירעון אותו הוא יצר ועליו הוא אחראי, ולא לגלגל את האחריות לפתחנו ולאיים על הביטוח לאומי, המחוייב לוודא שציבור המבוטחים הישראלי יקבל את מלא זכויותיו".