כנס שוק ההון
ערן מרדכי: "צניחה של 88% בעלות ההפקה, הפכה את השיטה לייצור חשמל ירוק לטובה יותר"
מרדכי, שותף מנהל בקרן קוליברי, אמר את הדברים בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף פסגות ו-BDO. "עד 2050 האנרגיה הירוקה תחליף את השימוש בפחם, ובאירופה מאמינים שעד 2030 יותר מחצי מהאנרגיה תהיה ירוקה"
"אנרגיה ירוקה זו הפקת אנרגיה באמצעות הליך שלא מזהם את הסביבה, באמצעים כמו שמש או רוח. בשנים האחרונות יש צמיחה בסקטור הזה, כאשר מנוע הצמיחה הראשון הוא עלויות ההפקה: פעם היה צריך סבסוד, והיום העלויות שוות או אפילו יותר נמוכות מייצור חשמל קונבנציונאלי, כאשר צניחה של 88% בעלויות הציוד הפכה את השיטה הזו לטובה יותר". כך אמר היום (ד) ערן מרדכי, שותף מנהל בקרן קוליברי. הדברים נאמרו במסגרת כנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף פסגות ו-BDO.
- סמנכ"ל קבוצת שפיר: "כדי להבין חברות תשתית לא די בקריאת המאזן ותזרים המוזמנים"
- יוחנן דנינו: "קנאביס רפואי זה עסק ממשי, רציני"
- רמי לוי: "אם הפריון במשק לא יגדל - העובדים החלשים יסבלו"
מרדכי סיפר לנוכחים שעלויות הפקת האנרגיה ממשיכות לרדת, ושהמתקנים השונים ממשיכים להגדיל את הניצולת שלהם, כלומר את היכולת שלהם להפיק יותר חשמל מאותו מתקן. "יש היום רגולציה שתומכת בסקטור. מדינות רוצות ומחפשות את היכולת להיות עצמאיות מבחינה אנרגטית, כלומר לא להיות תלויים באף גורם ולספק את צרכי החשמל לבד. גם המודעות לזיהום אוויר עולה, ואיתה הביקוש למתקני חשמל ירוקים", אמר.
לתפיסתו של מרדכי, קיימים שני מנועי צמיחה עתידיים לתחום. הראשון הוא הרכב החשמלי, או היכולת של שוק התחבורה לזנוח כלי רכב שמונעים שלא בסולר או בבנזין. "שוק הרכב ממשיך לצמוח, והמציאות הזו תוביל לקפיצה דרמטית בביקוש לחשמל בכלל ולחשמל ירוק בפרט. גם הסוללות שמניעות את המנועים החשמליים של כלי הרכב יהיו טובות ויעילות יותר", כך מרדכי.
מנוע הצמיחה השני שמרדכי מסמן הוא אגירת אנרגיה. "בהשוואה לעולמות של חומרת מחשב, האגירה ברשת משולה כיום לתקופה בה השתמשנו בדיסקט ולא בדיסק און קי. הפוטנציאל עדיין קטן, אבל האגירה תשתכלל ותשתפר וככל שזה יתפתח יהיה אפשר לאגור אנרגיה. זו מציאות שתאפשר רציפות של אספקת חשמל ללא תלות במזג האוויר. כאן תרשם צניחה במחירים, שתהפוך את האגירה לאפקטיבית וזולה", אמר.
לתפיסתו, שני מנועי הצמיחה הללו גרמו לארגונים להציב יעדים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. "עד 2050 האנרגיה הירוקה תחליף את השימוש בפחם, ובאירופה מאמינים שעד 2030 יותר מחצי מהאנרגיה תהיה ירוקה. בישראל זה צנוע מדי", הוא אומר, ומציג שתי חברות בולטות שכדאי לעקוב אחריהן בתחום ייצור החשמל הירוק: הראשונה היא אנרג'יקס שפועלת בישראל, בפולין ובארה"ב. "אלוני חץ בעלת המניות העיקרית שם, והחזון הוא שתוך שלוש וחצי שנים ירשם גידול של פי 4 בפעילות. החברה השנייה היא אנלייט, שלאחרונה גייסה אג"ח ומימשה אופציות שיאפשרו לה לגדול גם בעתיד. החברה פועלת פה ובאירופה, ומעריכה היקף צמיחה של פי 6 עד 2023", אמר, וסיכם שהבורסה השיקה שלשום מדד אנרגיה, שיהווה לדעתו מקור מידע קריטי למשקיעים בתחום.