ניתוח כלכליסט
מסע הפרישה הנקמני של באב"ד קטלני לאוצר
בצעד תקדימי קראו חמשת סגני אגף תקציבים באוצר למנכ"ל המשרד שי באב"ד להפסיק לחבל בעבודתם ולפגוע במשרד ובמשק. בדיקת כלכליסט חושפת מקרים שבהם מאבקים אישיים של המנכ"ל השנוי במחלוקת טרפדו מהלכים חשובים. אבל גם כעת, וחרף גירעון של 54 מיליארד שקל, באב"ד ממשיך לנהל קרב ציני
חילופי הדברים החריפים בין חמשת הסגנים באגף תקציבים באוצר לבין מנכ"ל המשרד, שי באב"ד, שנחשפו ביום שישי באתר "כלכליסט", הדהימו אפילו את השועלים הוותיקים במשרד האוצר, שכבר ראו כמה קרבות אגו בחייהם. במכתבו ששיגרו אלון מסר, יוגב גרדוס, עדי חכמון, אריאל יוצר ואמיר רשף – חמשת הסגנים הבכירים באגף התקציבים - הם מפצירים בבאב"ד לחדול ממסע ההתעמרות באגף, שהוא החשוב במשרד ואחראי לגיבוש המדיניות המאקרו־כלכלית ותקציב המדינה. לטענתם, מעשיו של באב"ד מסכלים את האפשרות לעבוד ופוגעים באופן ישיר במשרד האוצר.
- בכירים באגף התקציבים לבאב"ד: "הפסק לחבל בעבודת המשרד"
- מנכ"ל האוצר נזף בדוברת על הדלפה נגד עוזרת השר
- שי בחנות חרסינה
"לצערנו, במהלך החודשים האחרונים אנו עדים למספר תהליכים המקודמים על ידך, אשר פוגעים בעבודת אגף תקציבים ועובדיו, ועלולים לפגוע ביכולתו של אגף תקציבים למלא את תפקידו", כתבו הסגנים במכתב שנשלח רק למנכ"ל האוצר עצמו בשעה 23:30 בליל יום חמישי. "אנו פונים אליך במכתב זה מתוך תחושת מחויבות עמוקה להצלחת תפקידו המקצועי של משרד האוצר".
לקריאת המכתב המלא לחצו כאן
המנכ"ל באב"ד הגיב במכתב ציני ובוטה, שרק המחיש פעם נוספת כי לטובת כלכלת ישראל, הגיעה השעה להיפרד ממנו (ראו מסגרת). באב"ד סבר כי מדובר ב"תרגיל" של סגני האגף, גיבש מיד תגובה מהירה שבה הוא מודה לסגנים שפנו אליו ישירות ("שמח שסוף סוף אתם כותבים בשמכם ולא מדברים איתי דרך אמצעי התקשורת"), האשים את הממונה על תקציבים שאול מרידור ב"מזימה" ("יש רק להצר על כך שמרידור לא חתם על המכתב"), טען כי כל החותמים נבחרו באמצעות מכרזים תפורים שלהם הוא עצמו היה שותף ("כפי שאתם יודעים היטב, הדבר נכון לכל אחד מהמכרזים שבהם אתם זכיתם להיות סגנים"), וקינח בהפצת מכתב הסגנים ומכתב התגובה שלו לכל הנהלת האוצר, לרבות שר אוצר, היועץ המשפטי לממשלה וסגניו, נציב שירות המדינה ועוד.
ההשתלחות של באב"ד בסגנים היתה יריה ראשונה, תוך שבאב"ד מבטיח להתייחס בעתיד ליתר הטענות החמורות שהעלו. במכתבם מפרטים הסגנים מקרים שבהם ניסה באב"ד לחבל בעבודת האגף, ובראשם החלטתו שלא לזמן את אנשי אגף תקציבים לישיבות מקצועיות שונות הנערכות בתוך משרד האוצר ומחוצה לו, על אף שמדובר בישיבות שבהן נוכחותם של אנשי האגף חיונית ונדרשת, ולמרות שכך היה נהוג מאז ומתמיד.
בהמשך מפורטות במכתב טענות על עיכוב אישור התקשרויות עם יועצים מקצועיים, הנדרשים כחלק מעבודתו המקצועית של האגף למען קידום רפורמות שעליהן כבר הוחלט; עיכוב התקשרות התומכת במערכות המחשוב של תקציב המדינה; עיכוב מינוי נציגים מקצועיים מטעם אגף תקציבים לרשויות וחברות ממשלתיות, באופן שפוגע בקידום תהליכים חשובים למשק; ועיכוב הליך של סיווג בטחוני הנדרש לצורך עבודתו המקצועית של האגף.
לטענת הסגנים, כל העיכובים הללו נעשו "מבלי שהושמעה בפנינו כל טענה עניינית, ותוך כדי התניות פסולות מצדך". מעבר לכך, הם מוסיפים, "אנו עדים חדשות לבקרים להתבטאויות חריפות שלך כנגד עובדי אגף תקציבים", כתבו הסגנים.
מעלים את הפקידים
לידי "כלכליסט" הגיעו עדויות למקרים ספציפיים, הממחישים את ההתנהלות של באב"ד, שעליה מלינים סגני אגף תקציבים במכתבם: במסגרת דיונים על סוגיה בעלת משמעות תקציבית ופוליטית דרמטית - הכנסה להסכמים הקואליציוניים תוספת לפנסיה לעולים חדשים - התקיים דיון מכריע במשרד ראש הממשלה. בדיון השתתפו מנכ"ל המשרד יואב הורוביץ, יועצו הכלכלי של ראש הממשלה אבי שמחון, ומטעם האוצר המנכ"ל באב"ד, לבדו. גורמים בישיבה ביקשו את נוכחות נציגי האגף הבכירים, לנוכח המשמעות התקציבית של הצעד, אך לטענתם באב"ד הסביר שנציגי אגף תקציבים מסרבים להגיע לדיון.
הורוביץ ושמחון פנו מתוך הדיון לנציגי האגף וביקשו שיצטרפו, ואז התברר שכך בכלל נודע להם על עצם קיום המפגש. הנוכחים הבינו שדיון בסדר גודל כזה כזה מחייב את נוכחות מרידור עצמו, אולם באב"ד, שמצוי עמו בסכסוך ממושך, סירב בתוקף להזמינו.
"החרמה" דומה נוספת, מהסוג שעלול לפגוע אנושות בהתנהלות האוצר, התרחשה רק בשבוע שעבר: בלשכת השר התקיים דיון חשוב סביב הגירעון הממשלתי המתנפח, אך באב"ד סירב להגיע כל עוד מגיעים נציגים בכירים של האגף. מקרה לכאורה חמור אף יותר התרחש סביב סיווגו הביטחוני של אמיר רשף, "סגן הביטחון" החדש במשרד האוצר. לפי דיווחים בתוך המשרד, באב"ד הנחה באופן אישי את קצין הביטחון לעכב לרשף את הסיווג הביטחוני בחודש ימים - דבר שמידר אותו מחלק מדיוני תקציב הביטחון. לפי גורמים באוצר, באב"ד גם פנה לגורמים בכירים במערכת הביטחון והסביר להם כי הוא טרם אישר את רשף ולכן לא כדאי "לסגור איתו" שום דבר.
לגבי מכרזי ייעוץ, גורם באוצר מספר על מקרה שבו היה צורך להתקשר עם חברת יעוץ לשם הכנת עבודה על דרכים להפחתת יוקר המחייה בתחום המזון. אלא שלפי אותו גורם, באב"ד עיכב את אישור ההתקשרות (שהיא תחת אחראיות המנכ"ל) בהתניות שונות. מקרה נוסף מדגיש עד כמה באב"ד הופך את מאבקו מול אגף תקציבים לעניין כמעט אישי: ה־OECD הזמין צוותים של אגפי תקציבים מכל המדינות החברות בארגון לכנס השתלמות שנתי מיוחד. הכנס התקיים באסטוניה, לא בהכרח יעד תיירותי מבוקש. מרידור החליט כי הוא יטוס לכנס בלוויית סגנו לענייני מאקרו, יוגב גרדוס. באב"ד - שאינו נמנע מטיסות לאירועים מקצועיים בחו"ל, ורק באחרונה, כשסוגיית הגירעון התפוצצה, בילה מספר ימים בצפון אמריקה - סירב לאשר את הנסיעה. כשהבין שיהיה מגוחך שישראל לא תשלח כל נציג לכנס של הארגון, הסכים לאשר את השתתפותו של מרידור בלבד. הוא התעקש שגרדוס לא ישתתף, וכך הפכה ישראל למדינה היחידה ששלחה רק נציג אחד מטעמה.
שורף את המועדון
במכתבם התלוננו הסגנים על התבטאויות חריפות של באב"ד נגדם, וכיוונו לציטוט שלו, אשר לפיו מינויים באגף נעשים באמצעות "תפירת מכרזים". באופן מוזר, באב"ד בתשובתו "מפליל" את עצמו ב"תפירת" אותם מכרזים. "איני מבין את פשר טענתכם לגבי תפירת המכרזים באגף", כותב באב"ד, "מרידור תיאם איתי מראש עוד טרם קיומו של המכרז את זכייתם של אמיר רשף, עדי חכמון ואלון מסר, וההממונים הקודמים תיאמו איתי את זכייתם של אריאל יוצר ויוגב גרדוס, טרם המכרז". הביטוי "מכרז תפור" מכוון על פי רוב למינויו של אדם חסר כישורים לתפקיד. זה אינו המצב באוצר, וקשה לחשוד בבאב"ד, בנסיבות הקיימות, שהוא מעלה את סוגיית המינויים מסיבות של טוהר מידות.
כך או אחרת, העיסוק בעצם שליחת המכתב הוא הסחת דעת. חשוב הרבה יותר לעסוק במקרים שהמכתב חושף, ולהתמקד במהות שלו: קומץ אנשים שלרוב אינם מסכימים על דבר, החליטו לפנות למנכ"ל האוצר באופן אישי וביקשו ממנו להגיע ל"הודנה", למען המשרד. "אנו סבורים כי החזרת העבודה לפסים מקצועיים תאפשר התמודדות עם אתגרי המשק בתקופה מורכבת זו", כתבו הסגנים. ממכתב התגובה שלו, נדמה שסוף העימות המתוקשר אינו בראש מעייניו של באב"ד, ונראה שהוא ממשיך לפעול בגישה של "לשרוף את המועדון".
באב"ד מסר בתגובה: "השיטות של לינצ'ים תקשורתיים במקום לפנות ליועמ"ש ולנציב אינן מתקבלות על הדעת ואני אשים להן סוף. ממונה על תקציבים שלא נוהג כך, אלא משתמש בתקשורת ללינצ'ים אישיים אינו ראוי לשרת במגזר הציבורי. לגבי הדיון על הפנסיות, אלון מסר ויעל אגמון זומנו על ידי לישיבה אך סירבו להגיע אם מרידור לא יגיע. בנושא מינוי סגנים היה סיכום ביני לבין מרידור שהמינויים יעשו בתיאום עימי - ולא כך היה במינוי של רשף. אני מעכב כל התקשרות בנושאי יעוץ אסטרטגי כל עוד אין תוכנית אסטרטגית למשרד. הממונה הוא שמטרפד את גיבוש התוכנית. מראש אישרתי נסיעה לאסטוניה לתקן אחד בלבד, כמו שאני עושה תמיד כשאני נוסע לבד".