כסף קל: כל ח"כ יקבל 220 אלף שקל על 5 חודשי בטלה
אחת המשמעויות הכספיות של פיזור הכנסת שנבחרה לפני כחודש וחצי היא תשלום משכורות לח"כים שלא יעשו כל עבודה פרלמנטרית. מה שכן הספיקו לעשות: לקחת עוד הלוואות למפלגות
ללא כל עבודה פרלמנטרית, הח"כים שנבחרו לכנסת ה־21 יקבלו משכורת של 220 אלף שקל כל אחד על חמישה חודשים, עד כינון הכנסת הבאה – זו אחת המשמעויות הכספיות של ההחלטה לפזר את הכנסת שנבחרה לפני כחודש וחצי. משכורת של ח"כ עומדת על 44 אלף שקל ברוטו, בנוסף לתקציב ליצירת קשר עם הציבור, החזר הוצאות על טלפון, עיתון, העסקת שלושה יועצים פרלמנטרים ורכב חכור על חשבון הכנסת. בנוסף לכך ההפרשות הסוציאליות לכל ח"כ עומדות על כ־70 אלף שקל.
- קץ עידן נתניהו? 10 הערות לאחר הדרמה הלילית
- ליברמן: "האיש מקיסריה מאשים את איש נוקדים שהוא שמאלני"
- פצצת הזמן המתקתקת של הגירעון
חברי הכנסת ה־21, שלא יחויבו להגיע למשכן הכנסת, אלא אם ייערכו ישיבות מיוחדות של המליאה - החלו לקבל משכורת ממועד כינון הכנסת ב־30 באפריל וימשיכו לקבלה עד תחילת אוקטובר, אז תושבע הכנסת ה־22. השנה חברי הכנסת יהיו יותר זמן בפגרה מאשר בדיונים. בפועל הח"כים יעבדו השנה 10 שבועות בלבד, מסוף אוקטובר עד סוף דצמבר 2019, שהם 29 ימי עבודה במליאת הכנסת. ב־2019 כולה תתכנס מליאת הכנסת ל־41 ימי מליאה בלבד, אבל הח"כים יקבלו משכורת של שנה שלמה, 528 אלף שקלים ברוטו ורכב חכור.
14 ח"כים חדשים מהכנסת המתפזרת טרם הספיקו לנאום במליאת הכנסת. הח"כים הללו, שהיו אמורים לנאום בשבוע הבא, הם עוזי דיין, אסף זמיר, אבי ניסנקורן, יואב סגלוביץ, רם שפע, מיכל שיר, קתי שטרית, אלון שוסטר, עידן רול, שלמה קרעי, רפי פרץ, אופיר סופר, עדית סילמן, אתי עטייה ואורלי פרומן.
חברי הכנסת יוכלו להוציא מהתקציב ליצירת קשר עם הציבור סכום של 35 אלף שקל (מתוך 95 אלף שקל) כל אחד עד לבחירות. חשב הכנסת יאפשר את הוצאת הכסף רק לפעילות שוטפת, כגון איגרות שנה טובה לבוחרים, דיווח על פעילות פרלמנטרית והשתתפות בכנסים.
מה שהח"כים כן הספיקו לעשות בינתיים זה להכניס בחוק פיזור הכנסת כמה סעיפים שמאפשרים למפלגות לקחת הלוואות מהכנסת בתוך 10 ימים מקבלת החוק לפיזור הכנסת. בנוסף לכך, תקופת פירעון ההלוואות הוארכה משלוש שנים ל־4.5 שנים. כך שאם הבחירות לכנסת ה־23 יוקדמו, הכנסת עלולה להיות חשופה לאי החזר מצד מפלגות שלא ייבחרו לכנסת.
זאת ועוד, בנטילת ההלוואות שהחזרן הוא מכספי מימון המפלגות השוטף שניתן לכל מפלגה (83 אלף שקל לחודש לח"כ ועוד 83 אלף שקל בחודש למפלגה) המפלגות מקטינות את המימון השוטף שיהיה להן בקדנציה הבאה לצורך פעילות מפלגתית. כך הן עתידות לבוא ולבקש מהכנסת להגדיל את מימון המפלגות השוטף שניתן להן, כפי שעשו בעבר.
עד כה, באפריל־מאי, נטלו המפלגות מהכנסת הלוואות בהיקף של 62 מיליון שקל למימון הוצאותיהן בתקופת הקמפיין לכנסת ה־21, והן יוכלו לקחת עוד הלוואות מהכנסת בסכום כולל של 140 מיליון שקל. מצבן של רוב המפלגות לא טוב מבחינה כספית, והן נטלו הלוואות לממן את הבחירות לכנסת ה־21.
כעת הן יכולות לקחת הלוואות נוספות, ולממן אותן מהחזר מימון המפלגות החודשי שיקבלו בכנסת ה־22.