הכנסת התפזרה, בחירות ב-17 בספטמבר; נתניהו: "ליברמן הוא שמאל"
באופן חסר תקדים החליטה הכנסת על פיזורה, רגע לאחר הבחירות. 74 חברי כנסת הצביעו בעד הקדמת הבחירות, 45 ח"כים הצביעו נגד. רה"מ תקף במילים קשות ביותר את יו"ר ישראל ביתנו: "ליברמן הוליך שולל את המצביעים שלו, הוא חלק מהשמאל. בשמונה חודשים הוא גרר מדינה שלמה לבחירות פעמיים בגלל גחמות אישיות"
מדינת ישראל הולכת לבחירות - ולא ממש מבינה למה. לפני זמן קצר החליטה הכנסת על פיזורה, רגע לאחר הבחירות. בקריאה שנייה ושלישית שהתקיימה סמוך מאוד לחצות תמכו 74 חברי כנסת בהקדמת הבחירות, 45 ח"כים התנגדו. תאריך לבחירות כבר יש - 17 בספטמבר.
בעד הקדמת הבחירות הצביעו סיעות הליכוד, הבית היהודי, ש"ס, אגודת ישראל וכולנו. התנגדו - סיעות כחול לבן, העבודה ומרצ. ח"כ רועי פולקמן נעדר מההצבעה.
לאחר ההצבעה הדרמטית, תקף רה"מ בנימין נתניהו את יו"ר ישראל ביתנו בחריפות ואמר: "אביגדור ליברמן הוליך שולל את המצביעים שלו, הוא חלק מהשמאל. מהרגע הראשון לא היתה לו שום כוונה לבצע את מה שאמר. הוא הציב דרישה ועוד דרישה, וכל פעם שנענתה דרישה שלו, הוא העלה דרישה חדשה".
"ליברמן רצה בצורה הכי ברורה להפיל את הממשלה הזו, הוא רוצה לקושש עוד כמה קולות, אבל לא יצליח בכך. בשמונה חודשים הוא גורר מדינה שלמה לבחירות פעמיים בגלל גחמות אישיות. זה פשוט לא ייאמן. אביגדור ליברמן הוא חלק מהשמאל, אתה נותן לו קולות לימין, והוא לא נותן את קולו לממשלת הימין".
- מיהו "המתווך הדיסקרטי" שהוזעק לפשר בין ליברמן לנתניהו
- בין הקמפיין של ליברמן לשרוך של האדמו"ר מגור
- בחירות בספטמבר? "נתניהו לא יצליח להרכיב ממשלה"
זמן קצר קודם לכן פיזר יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן את המתח והודיע באופן סופי: "מדינת ישראל הולכת לבחירות". ליברמן נימק את הצעד החריג ב"סירובו של הליכוד לקבל את ההצעה שלנו".
רגע לפני שנכנס למליאת הכנסת לקראת ההצבעות על פיזורה, אמר ליברמן: "מדובר בכניעה מוחלטת של הליכוד לחרדים, לא נהיה שותפים לממשלת הלכה".
ליברמן: הליכוד אשם
לאחר ההצבעה, כתב ליברמן, כתב בחשבון הפייסבוק שלו:
״לצערי מדינת ישראל הולכת לבחירות חוזרות בגלל סירובן של הליכוד והמפלגות החרדיות לקבל את הצעת "ישראל ביתנו" ולהצביע על חוק הגיוס בקריאה שניה ושלישית בנוסח המקורי כפי שעבר בקריאה הראשונה, כשהח"כים החרדים לא ישתתפו בהצבעה. במקום זה הוצעו הצעות שונות ומשונות במטרה אחת - למשוך זמן ולמוסס או לרוקן את החוק מתוכן. מדובר בכניעה לחרדים וכפי שהבהרנו, אנחנו שותפים טבעיים לממשלת ימין אך לא לממשלת הלכה. יש לציין, כי גם בשאר הדרישות שלנו היתה התקדמות מסוימת, אבל לא הגענו לסיכומים סופיים באף נושא וכפי שידוע לי גם עם אף סיעה אחרת הליכוד לא הצליחה לחתום על הסכם קואליציוני. לכן מי שנושא באחריות על כך שמדינת ישראל הולכת לבחירות הוא הליכוד בלבד".
מוקדם יותר כינס רה"מ בנימין נתניהו את סיעת הליכוד בכנסת לישיבה סגורה, שבמהלכה אמר להם כי ככל הנראה הולכים לבחירות. עם זאת, הודיע נתניהו לחברי הסיעה כי עדיין נעשים ניסיונות למנוע את הקדמת הבחירות.
יו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן נפגשו ברגע האחרון במשכן הכנסת בניסון לגבש הסכמה בין הצדדים על חוק הגיוס. בין המתווכים שמואל חייק והרב גרוסמן
מוקדם יותר הסכימו ש"ס ודגל התורה להצעת נתניהו לחוקק מחדש את "חוק הגיוס" ע ה-18 ביולי 2019, אחרת יפקע וחוק הגיוס כולו יפקע. עם זאת, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן דחה מוקדם יותר את ההצעה. השר זאב אלקין הבהיר שהולכים לבחירות.
בהצעה האחרונה שהעביר רה"מ לצדדים, הוא הציע להם להסכים לאישור מחודש של חוק הגיוס בכנסת, כך שהוא יעבור מחדש בקריאה ראשונה, ואז יוכן לקריאה שנייה ושלישית בהסכמה משותפת - כלומר, יהיה פתוח לשינויים.
בישראל ביתנו אמרו בתגובה להצעתו החדשה של נתניהו: "ההצעה שלנו ידועה והיא עדיין בתוקף".
כידוע, אם לא תושג הסכמה בעניין חוק הגיוס עד סוף יולי, ובהתאם להחלטת בג"ץ, יפוג ההסדר של ״תורתו אומנותו״ ויחול חוק שירות חובה לכולם.
פירוש הדבר: הדילמה שבה מנסה ליברמן להעמיד את החרדים היא לבחור בין החוק שלו לבין חזרה לחוק המקורי, שמשמעותו גיוס מלא לחרדים כמו לכל חלקי הציבור.
משמעות ההצעה האחרונה של נתניהו לחרדים ולליברמן היא שאם החרדים יסכימו אזי יוכל להקים בשבוע הבא את הממשלה. במקרה כזה הממשלה תוכל לקדם את חקיקת החוק עד ה-18 ביולי שהוא המועד שהקצה בג"ץ לממשלה לחקיקת חוק גיוס חדש
מוקדם יותר מפלגת הליכוד גם כי נסגרו הסכמים קואליציוניים סופיים עם 60 ח״כים. בכולנו מיהרו להכחיש והבהירו שלא חתמו על הסכם קואליציוני עם הליכוד, ושלא ייצטרפו לממשלה של 60 חברי כנסת.
מאוחר יותר התברר כי ההסכמים שעליהם הודיע הליכוד שחתם עם השותפים הקואליציוניים כוללים רק קווי יסוד של הממשלה ולא חלוקה למשרדים וכו'.
גורמים במערכת הפוליטית העלו תרחיש שלפיו נתניהו יקים את הממשלה החדשה עם 61 ח"כים, בלי אגודת ישראל ועם ש"ס ודגל התורה, ישראל ביתנו, כולנו, איחוד מפלגות הימין כאשר אגודת ישראל תצטרף לאחר חקיקת חוק הגיוס. בעבר הביעו החרדים התנגדות להצעה.
בינתיים, משכה האופוזיציה את כל הסתייגויותיה על מנת להקדים את ההצבעות על החוק לפיזור הכנסת. בקואליציה גייסו ח"כים שינאמו ויבצעו "פיליבסטר" עיכוב הצבעה עד שניתן יהיה להגיע לפשרה בין החרדים לליברמן.
אבי גבאי: "לא אצטרף לממשלת נתניהו"
מוקדם יותר שם יו"ר העבודה אבי גבאי קץ לשמועות והודיע באופן חד-משמעי כי לא יצטרף לממשלת נתניהו.
"במהלך החודש האחרון קיבלנו מספר הצעות להשתלב בממשלה", מסר גבאי בהודעתו. "ההצעה האחרונה מאמש כללה התחייבות לחבילת צעדים לשמירה על הדמוקרטיה, לרבות ביטול חקיקת פסקת ההתגברות, החסינות, חוקים פרסונלים ועוד".
לדברי גבאי, "חברי הסיעה דנו בהצעה והחלטנו שלא לקבל את ההצעה. עמדתנו נותרה שאין מקום לבחירות נוספות ועל הנשיא לתת את המנדט להרכבת הממשלה לחבר הכנסת בני גנץ".
מוקדם יותר פורסם כי נתניהו הציע לאבי גבאי ולטל רוסו להצטרף לממשלה.
אותם גורמים טענו כי נתניהו הציע ליו"ר מפלגת העבודה שלושה תיקים (על שישה חברי כנסת), ובהם תיק האוצר, בנוסף לאי חקיקת חוק החסינות ופסקת ההתגברות. בכנסת העריכו שמדובר בספין שנועד להפעיל לחץ על ליברמן והחרדים להגיע לפשרה. דוברו של נתניהו סירב להגיב.
במקביל יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן חזר וקרא הערב לחברי הכנסת מסיעות יהדות התורה וש"ס לאפשר את חקיקת "חוק הגיוס" כפי שהגיש לכנסת הקודמת בלא שינויים, תוך שיעדרו מההצבעה. יהדות התורה וש"ס החלו הערב לחתום על הסכמים הקואליציוניים עם הליכוד.
בכנסת שוררת דריכות, כאשר בחצות יפוג המנדט שהעניק הנשיא ראובן ריבלין לרה"מ בנימין נתניהו להרכיב את הממשלה. במשכן רווחת הערכות סותרות לגבי פיזור הכנסת. נתניהו לא נמצא במשכן אלא מקיים התייעצויות במעון הרשמי יחד עם השר יריב לוין.
עמיר פרץ: "לא נהיה גלגל ההצלה של נתניהו"
אני מתרה בכל אדם ממפלגתי שעולה בדעתו לגזור קופון מהרס המפלגה ולהצטרף לממשלת השחיתות של נתניהו, שהוא ישלם על כך מחיר כבד. עוד מעט נואמת במליאה ואתייחס לזה.
— שלי יחימוביץ (@Syechimovich) 29 במאי 2019
מוקדם יותר אישרו במפלגת העבודה כי קיבלו הצעה להצטרף לממשלה. גורמים בקואליציה טענו כי על פי ההצעה שהועברה לעבודה תיק הביטחון אמור היה להינתן לטל רוסו ותיק האוצר לאבי גבאי. עמיר פרץ, שלי יחימוביץ' ואיציק שמולי הודיעו מיד כי יתנגדו להצעה.
ח"כ שלי יחימוביץ צייצה: "אני מתרה בכל אדם ממפלגתי שעולה בדעתו לגזור קופון מהרס המפלגה ולהצטרף לממשלת השחיתות של נתניהו, שהוא ישלם על כך מחיר כבד".
עמיר פרץ: "לא אנחנו נהיה גלגל ההצלה של נתניהו. לא ניכנס ולא נשב בממשלתו. כל אפשרות אחרת היא הפרה של כל מה שהבטחנו לציבור".
ח"כ איציק שמולי: "הבטחנו בבחירות שלא נשב עם נתניהו. הבטחות יש לקיים. אין לי שום כוונה לכהן בממשלה תחת בנימין נתניהו עם כתב אישום ולספק חומת מגן לשחיתות. אני קורא גם לחבריי לדחות לאלתר את ההצעה". אם גבאי ורוסו יצטרפו לקואליציה יהיו לנתניהו 62 ח"כים, ללא ליברמן.
ממפלגת כולנו נמסר בתגובה: "לא נהיה בקואליציה בלי תיק האוצר".
"הפעילו לחץ על אמא של חברת הכנסת עומר ינקלביץ'"
יו"ר כחול לבן, ח"כ בני גנץ, סיפר על לחצים שהופעלו על חברת הכנסת מטעם הסיעה, עומר ינקילביץ' לתמוך בקואליציה ובחוק הגיוס. "חווינו התקפות אישיות וירידה למקומות נמוכים בצורה בלתי רגילה, אני מניח שאם יהיו בחירות זה יקרה שוב. לא נורא, עברנו אימון יסוד נעבור אימון מתקדם. אבל ללכת לאמא של ח"כ עומר ינקלביץ' ולהפעיל עליה את כל הרבנים בסביבה שיפעילו עליה דיני תורה כאלה ולהפעיל עליה את בסביבה שכל מה שהיא מנסה לעשות בכוחה הדל זה הבלתי אפשרי לשבת בסיעה של 35 ח"כים שאינם מהמגזר החרדי ולהפעיל עליה לחץ אם לא הגענו לבושה אז הגדרתם את הבושה מחדש. הייתה אחת שניסתה לקרב ומישהו גרם לה להרחיק. ההיסטוריה תשפוט אותו. ממש בושה. כשמתברברים בניווט הולכים לנקודה האחרונה שהכרנו. שנתניהו יחזור לנקודה האחרונה שלו וינסה להתחיל מהתחלה."
ליברמן: "חוק הגיוס הוא טוב למערכת הביטחון"
ליברמן ביקש לשאת נאום במליאה הדנה בחוק לפיזור הכנסת וקרא לחרדים "חוק הגיוס הוא טוב למערכת הביטחון ולעם ישראל וצריך להיות הגיוני. אני פונה להיגיון של הח"כים החרדים תנסו להישאר בגבולות ההיגיון ואין חוק יותר טוב מזה. תאפשרו להעביר אתו בקריאה השנייה והשלישית בלי שאתןם משתתפים בהצבעה ובא לציון גואל. לא צריך לחפש מניע נסתר ולא צריך לבנות תילי טילים".
ליברמן הוסיף, "לא צריך ניתוחל הארכת הפתיל הקצר. כדאי להתבטא כמו שיו"ר הבית כל הזמן משתדל ללמד אותנו בממלכתיות ובכבוד הראוי. הדבר השני. נשאלתי עכשיו פה מהטריבונה. מה אתם רוצים. אני חייב לציין. כבר חשבתי שראיתי בפוליטיקה הישראלית הכל. אני לא ראיתי כזאת מסע של סכיזופרניה של המצאות ושל עלילות מה מסתתר. לא מסתתר שום דבר. מאז שהחוק הזה הובא לכנסת חזרנו ואמרנו אנחנו רוצים חוק הגיוס במתכונת המקורית. שום דבר. תבינו את זה בקריאה שניה ושלישית כמו שזה תנסו אותנו. כתבתי את זה כמה פעמים.
"מאז שהחוק הזה הובא לכנסת חזרנו ואמרנו שאנחנו רוצים חוק גיוס במתכונת המקורית. תעבירו את זה בקריאה שנייה ושלישית כמו שזה ולא שום דבר נוסף. להגיד שפה הייתה פשרה שהציעו פשרה ונשאר עשרה מילימטר את זה יכול להגיד רק מי שלא בקיא בחוק. הנדבך של החוק זה יעדים ופקיעת החוק. ברגע שמעבירים את זה מחקיקה להחלטת ממשלה זה מרוקן את החוק מתוכן. העברת הליבה מחקיקה ראשית להחלטת ממשלה זה לחסל את החוק ולזה אנחנו לא נסכים. מי שרוצה לרמות את עצמו שירמה אבל כדאי שאנחנו נדע את האמת".
ח"כ מיקי זוהר אמר כי הוא אינו חושש שלהצעת החוק על פיזור הכנסת לא יהיה רוב: "יש רוב לפיזור בוודאות. מחכים לדקה התשעים בשביל למצות את את כל האפשרויות".