בלעדי לכלכליסט
הליכוד מקדם: חוק לצמצום כוחם של ארגוני עובדים
ההצעה מבקשת להגביל את הסכומים שהארגונים יכולים לגבות מחבריהם ל־60 שקל בחודש - וכן למנוע מהם להשתמש בכספים לפעילות פוליטית
הליכוד, באמצעות ח"כ שרן השכל, מקדם הצעת חוק שתגביל את גובה דמי הטיפול שארגוני העובדים יהיו רשאים לגבות מחבריהם ותמנע מההם להשתמש בכספים לפעילות פוליטית, כך נודע ל"כלכליסט".
- הסכם קיבוצי חדש במגדל: תוספות שכר של 9% בשלוש שנים, יום העבודה יקוצר
- התייעלות בארקיע: פיטורים לצד הסכם קיבוצי חדש
- העובדים נגד העובדים: ההסתדרות מנסה להוריד מהפסים את ועד הרכבת
הצעת החוק קובעת כי הסכום שישלם העובד לא יעלה על 0.4% משכרו או 60 שקל בחודש, הנמוך מביניהם. הסכום המירבי שארגוני עובדים רשאים לגבות כיום הוא 130 שקל בחודש.
הצעת חוק זו מצטרפת להצעה נוספת של השכל לחוק בוררות חובה בסכסוכי עבודה. משמעותה היא כי כל השבתה של שירותים חיוניים לא תאושר בטרם נערכה בוררות.
למפלגות הליכוד, העבודה, מרצ, ש"ס וכולנו יש סיעות בהסתדרות הכללית שינסו לפעול נגד הצעות החוק הללו. אולם לדברי השכל היא קיבלה אור ירוק מצד אנשים המקורבים לראש הממשלה בנימין נתניהו לקידומן של הצעות החוק הללו.
הצעת החוק, במידה ותתקבל, תפגע בראש ובראשונה בהסתדרות, הן בצד ההכנסות מהעובדים והן באופן השימוש בכסף. בהצעת החוק נכתב: "אין הצדקה להקל על ועד העובדים בגביית הכספים המשמשים לפעילות פוליטית. ארגון עובדים לא יעשה שימוש בדמי טיפול מקצועי ארגוני הנגבים מעובדים אלא לצורך טיפול ביחסי העבודה לטובת העובדים".
בהצעת החוק, כאמור, מוצע גם להגביל את גובה דמי הטיפול. "לא ייתכן שהמעסיק וארגון העובדים יגיעו ביניהם להסכמות על דמי הטיפול של עובדים שאינם חברים בארגון מכיוון שלעובד עצמו אין אפשרות להציג את עמדתו בעניין", נכתב. בנוסף, מוצע לקבוע שארגוני העובדים ייכללו תחת הגדרה של "רשות ציבורית" ויאלצו לחשוף מידע לציבור בדומה לרשויות ציבוריות אחרות.
השכל אמרה ל"כלכליסט": "לא ייתכן שכסף רב כל כך נלקח בכוח, בחסות החוק, מאזרחים שעובדים קשה כל כך במדינת ישראל, כשאינם מעוניינים בכך. ההסתדרות וארגוני העובדים הנוספים חייבים להבין שתפקידם אינו לכפות על אזרחי ישראל לשלם להם כסף, אלא לייצג את העובדים במסירות והצטיינות כדי שהעובדים יבקשו להצטרף לארגון".