$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ליצמן שם מקלות בהגדלת עצמאות בתיה"ח הממשלתיים

התפוצצה פגישה שהתקיימה אתמול בין סגן שר הבריאות יעקב ליצמן לנציב שירות המדינה, המוביל את הרפורמה להפחתת הרגולציה. בין הסיבות: האיבה הפוליטית של ליצמן לפרופ' יצחק קרייס מנכ"ל שיבא, שאמור לשמש פיילוט לתוכנית

אדריאן פילוט 07:0120.05.19

המהלך המהפכני שמוביל נציב שירות המדינה, דניאל הרשקוביץ למתן עצמאות ניהולית לבתי החולים הממשלתיים, במסגרת היעד של צמצום הבירוקרטיה והפחתת הרגולציה, נמצא בסכנה בגלל התנגדותם החריפה של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל משרדו משה בר סימן טוב. פגישה בין הרשקוביץ וליצמן שהתקיימה אתמול בניסיון לגשר על הפערים, הסתיימה ללא תוצאות. אחת הסיבות שבגללן ליצמן מתנגד למהלך של הרשקוביץ היא שבית החולים שנבחר לקיים בו פיילוט של המהלך הוא שיבא, אשר ליצמן רואה במנהלו פרופ' יצחק קרייס יריב פוליטי, בשל קשריו עם בני גנץ.

 

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" בינואר האחרון, הרשקוביץ החל בתהליך של מתן עצמאות ניהולית מלאה למרכז הרפואי שיבא (תל השומר) והודיע על כך לקרייס. ליצמן מתנגד לכך, בטענה שהסמכויות צריכות לעבור תחילה למשרד הבריאות - לחטיבת בתי החולים הממשלתיים בו - ומשם להיות מואצלות לבתי החולים.

 

בעקבות החשיפה כתב ליצמן להרשקוביץ בינואר: "הופתעתי לקרוא על התהליך שביצעה הנציבות ללא מעורבות הרגולטור האחראי על בית החולים. אם הנציבות רוצה להיפטר מהסמכויות - מהלך שעליו אני מברך - הן צריכות לעבור תחילה למשרד הבריאות". ההתנגדות לכך שהסמכויות יועברו ישירות מהנציבות לבתי החולים - ללא תיוך משרד הבריאות - מגיעה בעיקר מהדרגים המקצועיים: המנכ"ל משה בר סימן טוב ומנהלת חטיבת בתי החולים הממשלתיים ד"ר אורלי וויינשטיין.

 

"פערים בתפיסת עולם"

 

על פי הפיילוט המתוכנן בשיבא, העצמאות הניהולית תבוא לידי ביטוי במגוון תחומים בניהול ההון האנושי, לרבות בסמכות לביצוע שינויים מבניים במרכז הרפואי; אישור עצמאי של שינויי תקינה ושדרוגים של משרות; פתיחת יחידות ומחלקות באופן עצמאי, וביצוע מכרזים למנהלי מחלקות - סמכויות שהיו נחלתה הבלעדית של הנציבות.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי ביום ראשון שעבר התקיימה פגישה ראשונה בנושא הפיילוט בין נציגים בכירים של הנציבות ושל משרד הבריאות, אך אך אחרי שלוש שעות של דיונים אינטנסיביים התגלו מחלוקות מהותיות והמגעים עלו על שרטון.

 

"ישנם פערים גדולים של תפיסות עולם וקונספציות בין הצדדים", מסר גורם בכיר המעורב במהלך. "הנציבות הציבה לעצמה כיעד עליון את הפחתת הרגולציה וצמצום הבירוקרטיה. זה החזון של הנציב, ולשם כך הוא רואה את מהלך מתן עצמאות ניהולית לבתי החולים. משרד הבריאות מגיע עם גישה שבתי החולים הם שלו ולכן הסמכויות צריכות להימסר לו. במשרד חושבים שהמהלך הזה הוא כלי ניהולי של 'מקל וגזר': אם אתה בית חולים טוב ומאוזן, תקבל עצמאות ואם לא - לא תקבל. הם רואים את הדברים בפריזמה של תקציב, וסוגיות של ניהול הון אנושי מעניינות אותם כקליפת השום".

מימין: נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן מימין: נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן צילומים: אבי אוחיון, טל שחר

 

 

הגורם מסביר כי הדרישה של משרד הבריאות לקבל לידיו את הסמכויות איננה קבילה, כי "אין הפחתת רגולציה בכך שמעבירים את הרגולציה לרגולטור אחר. להעביר את הסמכויות לחטיבת בתי החולים הממשלתיים במשרד הבריאות זה להגביר רגולציה. הקונספציה של משרד הבריאות הנוכחי היא ריכוזיות של הכוח. זו תפיסת עולם של המשרד ושל המנכ"ל, וזה הפוך לגמרי מהקונספציה של הנציב והצוות שלו שחותר לביזור והאצלת סמכויות".

 

בסביבתו של הנציב הסבירו כי "התנאי של משרד הבריאות לקבל את הסמכויות לידיו בשלב הראשון הוא מכשול שאי אפשר לעמוד בו. הוא חותר תחת המהות של המהלך כולו".

 

השפן של הנציבות: הלל יפה

 

לצד המחלוקת על האצלת הסמכות ישנה במשרד הבריאות התנגדות נוספת למהלך - הרבה פחות מקצועית ויותר פוליטית - והיא מגיעה מליצמן עצמו: סירובו להעניק מתנה או פרס למי שהוא רואה כיריב פוליטי פוטנציאלי, מנהל שיבא פרופ' קרייס, המקורב ליו"ר כחול לבן בני גנץ, ושאף קיבל ממנו ערב הבחירות הצעה למינוי של שר הבריאות. נזכיר כי קרייס סירב מיידית.

 

אלא שבנציבות הכירו את ההתנגדות של ליצמן לקרייס והכינו הפתעה: הצעה להכניס לפיילוט הניהול העצמאי גם את בית החולים הלל יפה, שנמצא בתנופה וזוכה להערכה רבה מנציבות שירות המדינה. בית החולים הזה נבחר על פי כמה קריטריונים חיוניים לביצוע הרפורמה, לרבות מחויבות של הנהלת המוסד להאצלת הסמכויות אליו - מהלך שדורש מעורבות עמוקה של ההנהלה, רמת מקצועיות גבוהה של מחלקת משאבי אנוש במוסד והתאמתה מבחינה מבנית לכך.

 

ל"כלכליסט" נודע כי לקראת סוף הדיון הטעון ביום ראשון שעבר הוזכרה המחויבות המוחלטת של הנציב למהלך האצלת הסמכויות לשיבא. כמו כן, הרשקוביץ הנחה את הצוות הבכיר של הנציבות לבצע את המהלך גם אם קיימת התנגדות של משרד הבריאות, שכן זו סמכות סטטוטורית שלו. "הוא אמר שהוא יעשה את זה עם או בלי משרד הבריאות", מסר גורם שמעורה בפרטים. נזכיר כי בתי החולים הם יחידות סמך עצמאיות הכפופות - בכל הקשור לניהול ההון האנושי - לנציבות ולא למשרד הבריאות לפי חוק שירות המדינה-מינויים.

 

במשרד הבריאות הבינו את המסר ולא נשארו חייבים: ל"כלכליסט" נודע כי בכיר במשרד הבריאות התקשר למנהלי בתי החולים הרלבנטיים לפיילוט והורה להם שלא לשתף פעולה עם הנציבות.

 

כשנודע לנציב המהלך החריג של משרד הבריאות, הוא ביקש לבטל את מפגש ההמשך שנועד לאתמול בבוקר ומאז נוצר נתק. רק במוצאי שבת נקבעה פגישה בין הרשקוביץ לבין ליצמן שהתקיימה אתמול אך הסתיימה ללא תוצאות - ובחזרה לנקודת הפתיחה: הצוותים המקצועיים ישובו לדון על פרטי בפיילוט.

 

גורמים בכירים במערכת הבריאות סבורים כי ליצמן לא יתפשר ויסרב להעניק את אותה מתנה לפרופ' קרייס. נזכיר כי לפני חודשיים נבחר שיבא שבניהולו לאחד מעשרת בתי החולים הטובים בעולם. כמו כן, בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי שיבא היה ב־2018 בית החולים היחיד במערכת עם עודף תקציבי ובפעם השלישית ברציפות העביר "דיווידנד" של כמה עשרות מיליון שקלים למשרד הבריאות.

 

נראה כי סוגיית העצמאות הניהולית של בתי החולים תקועה במבוי סתום שרק גורם אחד מסוגל לפתור אותו: ראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו. הדילמה של נתניהו מצטיירת כלא פשוטה כלל: מצד אחד השותף הקואליציוני הבכיר וסגנו במשרד הבריאות ומנגד הערך והיעד העליון המוצהר - צמצום הרגולציה והפחתת הבירוקרטיה.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מחלוקות הן דבר טבעי, אך מלובנות בין המשרדים ולא מעל דפי העיתון".

 

מנציבות שירות המדינה נמסר: "יש מדי פעם מחלוקות בין הצדדים, אבל אין כל נתק וההידברות ממשיכה. היום התקיימה ישיבה טובה בין הנציב לבין סגן השר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x