נחשף בכלכליסט
דרעי ייאלץ לצמצם את הקופה הקטנה שתרמה להפרדה
המשרד לפיתוח הפריפריה, בראשות יו”ר ש”ס, יבטל את הקריטריון הבלתי חוקי שמחייב רשויות מקומיות לקיים אירועים בהפרדה כתנאי לתקצוב. עם זאת לא יופסק כליל מימון אירועים נפרדים לגברים ונשים
המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל יבטל את הקריטריון הבלתי חוקי המחייב רשויות מקומיות לקיים אירועים בהפרדה בין נשים לגברים כתנאי לקבלת תקציב לאירועי תרבות לחרדים. את הקריטריון חשף תחקיר "כלכליסט", שהתפרסם בפברואר השנה תחת הכותרת: "כך הפך המשרד לפיתוח הפריפריה לקופה הקטנה של דרעי".
את ההחלטה על ביטולו קיבל המשרד בעקבות פניה ששלחה שדולת הנשים בישראל בעקבות התחקיר. השדולה הודיעה שאינה מסתפקת בכך ותנקוט בצעדים משפטיים אם לא יפסיק המשרד לממן אירועים בהפרדה בכלל.
ב־10.2.2019 חשף תחקיר "כלכליסט" כי 18.5% מתקציב הפרויקטים הציבוריים של המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל בראשות יו"ר ש"ס אריה דרעי הוקצו למבני דת יהודיים, מתוכם 3.3 מיליון שקל לשתי ישיבות המקורבות לש"ס. 3.7 מיליון שקל, שהם 23.4% מתקציב המשרד לאירועי תרבות הועברו למגזר החרדי.
בערים חרדיות, המשרד כנראה סומך מראש על העיריות שיערכו את האירועים בהפרדה בין המינים. לעומת זאת, "כלכליסט" גילה שלגבי אירועים לחרדים בערים מעורבות הוא קבע קריטריון המחייב את הרשויות לקיים את האירועים בהפרדה. זאת בין אם באמצעות הפרדה פיזית ובין אם באמצעות קיום שני אירועים נפרדים, אחד לגברים ואחד לנשים.
הסדרי הפרדה כפויים
במכתב ששלחה מנכ"לית שדולת הנשים עו"ד מיכל גרא מרגליות לשר הפריפריה הנגב והגליל אריה דרעי בעקבות הפרסום ב"כלכליסט", היא כתבה ש"כפי שנקבע בפסיקת בית המשפט העליון, יצירת הסדרי הפרדה כפויים בין גברים לנשים בהספקת מוצר או שירות, היא אפליה אסורה".
כן התבססה גרא מרגליות על דו"ח של הצוות הבין־משרדי למניעת הדרת נשים מ־2013 הקובע כי "משרד ממשלתי או רשות ציבורית אחרת אינם רשאים לארגן אירוע ציבורי שבמהלכו יינקטו צעדים שמטרתם להביא להפרדה ביו גברים לנשים". היא דרשה לבטל את הקריטריון המפלה.
בעקבות הפנייה של שדולת הנשים שלח היועץ המשפטי של משרד הפריפריה עו"ד מרון כליפה, מכתב למנהלת המחלקה משפטית בשדולת הנשים עו"ד גלי זינגר בה הודיע כי "המשרד יערוך עדכונים בקול הקורא הנ"ל, ככל שיפורסם על ידו, כך שלא תהיה דרישה מחייבת לקיום אירוע נפרד כתנאי לקבלת תקצוב".
עוד הוסיף כליפה הבהרה חדשה לפיה "בבוא הרשות המקומית לקיים אירוע למגזר החרדי הנתמך במבחני המשרד, עליה לבדוק האם האירוע עומד בתנאים הקבועים בחוק חוק איסור הפליה".
עם זאת, כליפה מסרב לקבל את הטענה כי עצם עריכת אירועים ציבוריים שאינם תפילה, בהפרדה, היא עבירה על החוק. לדבריו, "המשרד סבור כי כיבוד אורח החיים של כל קבוצת אוכלוסייה מהווה ערובה להצלחה של שילובה בקרב החברה הישראלית". החוק לדבריו מאפשר לקיים אירוע בהפרדה בהתאם לאופיו של השירות ולצורכי הציבור שעלול להיפגע מההפרדה.
עניין בעייתי לא פחות הוא טענת כליפה שניתן לקיים אירוע בהפרדה אם הקהל יוזם זאת באופן וולונטרי. כידוע וולונטריות של ציבור שלם יכולה להיות לפעמים מאוד כפייתית ואף אלימה. כלומר אחרי שהוסכם שאין למשרד ממשלתי זכות לחייב הפרדה, הוויכוח שנותר הוא האם יש לו בכלל זכות לממן אירועים בהפרדה.
איסור לממן הפרדה מגדרית
שדולת הנשים טוענת שהדבר אינו חוקי כלל. כליפה טוען שהדבר אפשרי וכי יש אירועים בהפרדה שעומדים במגבלות החוק.
משדולת הנשים בישראל נמסר בתגובה להבהרה של המשרד כי היא אינה מסתפקת בשינוי המובטח. ״השינוי שהמשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל צריך לעשות חייב לכלול איסור מפורש לקיים אירועים במימון ציבורי בהפרדה מגדרית, או לגברים בלבד, אלא אם כן מדובר באירוע דתי".
השדולה מתכוונת לפעול באמצעים משפטיים כנגד הנוהל המפלה.