בחירות 2019
מפת דרכים משפטית: טובת נתניהו או טובת המדינה
תיקוני חקיקה, הסדר טיעון או ניהול משפט בעודו מכהן כראש ממשלה: אם נתניהו יעמוד בראשות הממשלה הבאה, אלה האופציות המשפטיות העיקריות שיעמדו בפניו החל ממחר כדי להתמודד עם כתבי האישום הנוכחיים שעומדים נגדו
אם תוטל על בנימין נתניהו מלאכת הרכבת הממשלה, מסתמנות בפניו שתי אפשרויות: קואליציית ימין קיצוני־חרדים שכוללת את הימין החדש של איילת שקד ונפתלי בנט, איחוד מפלגות הימין ובצלאל סמוטריץ', עוצמה יהודית עם איתמר בן גביר וכן מפלגות החרדים; אפשרות אחרת היא קואליציית מרכז־ימין עם כחול לבן בראשות בני גנץ ויאיר לפיד.
- מה צופנת הקואליציה של נתניהו: ניסוי מצמרר בעתידה של המדינה
- הנגד הוא הבעד החדש: מי צריך אידיאולוגיה כשיש שנאה יוקדת?
- תנו לסמוטריץ' לנצח
האפשרויות האלה מייצגות בחירה בין קואליציית "טובת נתניהו" לבין "טובת המדינה", כאשר במקרה זה קואליציית ימין קיצוני־חרדים תמקסם עבורו את האופציות לחילוץ משפטי תמורת מחיר גבוה שאותו ידרשו חבריה. במקרה כזה נתניהו יעמוד בפני שישה תרחישים משפטיים עיקריים, שיושפעו מהקואליציה שיקים. שיקוליו האישיים יתערבבו בשיקולים ענייניים:
1. חילוץ חקיקתי: התגברות, חסינות וחוק צרפתי
שלוש יוזמות של תומכי נתניהו יכולות לחלץ אותו ממשפט. החוק הצרפתי במתכונתו הישראלית, שלפיו לא יועמד ראש ממשלה לדין פלילי בעת כהונתו; חוק החסינות במתכונתו הקודמת מלפני 2005; ופסקת ההתגברות שתחסן את שני חוקי נתניהו מפני ביטול בבג"ץ.
האם בג"ץ יוכל לבטל חוק שפוגע בסמכויותיו שלו? בג"ץ כבר קבע בסוגיית חוק הלאום שחוקי יסוד נתונים לביקורת שיפוטית. אלא שהחוקים שאותם ביטל בג"ץ עסקו בפגיעה בזכויות אדם, והפגמים בחוקי נתניהו אינם פגיעה בזכויות, אלא היותם פרסונליים התפורים עבור ראש הממשלה.
2. הכל כרגיל: המשך כהונה במקביל לניהול המשפט
זה יהיה מראה חסר תקדים בתולדות המדינה: 3–4 פעמים בשבוע שיירת ראש הממשלה הארוכה והמאובטחת תעשה את דרכה לבית המשפט המחוזי. לנוכחותו הפיזית של נתניהו תהיה חשיבות כפולה: הן כהרתעת עדי המדינה והן לעדכון סנגוריו בנקודות מפתח בעדותם.
ובאמצע חקירתו הנגדית של נתניהו, לא מן הנמנע שהמזכיר הצבאי ייכנס לאולם, ילחש משהו באוזנו של הסנגור, וזה יפנה לאב בית הדין: "כבודו, צפויה התחממות ביטחונית, עלינו לבקש דחייה של חודשיים-שלושה...".
3. הסדר טיעון: נתניהו מתפטר ובתמורה לא נכלא
נדמה שאת הפריבילגיות האלה - חקיקת חילוץ פרסונלית והמשך כהונה תוך ניהול משפט - יעניקו לנתניהו רק שותפיו מקואליציית הימין הקיצוני־חרדים. בלעדיהן תעלה האפשרות של הסדר טיעון - זה יקרה רק אם נתניהו ישתכנע שפניו לכלא, ואז העסקה תרכך את סעיפי האישום כך שהרשעה בהם תכיל את הסתלקותו מהחיים הציבוריים ללא מאסר בפועל. למשל, באמצעות המרת סעיף השוחד בתיק 4000 להפרת אמונים בלבד.
4. מניות וצוללות: חקירה חדשה אחרי הבחירות
לאחר שהיועץ המשפטי אביחי מנדלבליט הגיש את כתב החשדות בכפוף לשימוע, התעבו עננות חדשות מעל נתניהו. הפנייה לוועדת ההיתרים, לקבלת תרומה למימון הגנתו, שחררה מהבקבוק את קשריו המסועפים עם בן דודו נתן מיליקובסקי בארבעת כובעיו - כתורם כספים משפחתי, כשותף עסקי במניות סידריפט, כמשקיע בחברות בישראל, וכבעל זיקה עסקית לטיסנקרופ. הקשרים לנתניהו מעלים תהיות וחשדות בשלושה מדרגי חומרה: מחדלי הדיווח על אודות המניות ואי־העברתן לנאמנות עיוורת; ניגודי עניינים כשר הבריאות מול חברות הפארמה שבהן מושקע בן דודו, ומול טיסנקרופ שמולה פעלו חברות שבהן מיליקובסקי ונתניהו היו מושקעים; והסתרת האישור למכירת הצוללות למצרים מאחורי גבם של שר הביטחון והרמטכ"ל. בחינת עוצמת ניגוד העניינים מול מיליקובסקי עשויה להוביל לחקירה פלילית חדשה, אם יהיו ראיות חד־משמעיות לכך שנתניהו היה מודע לעניין.
5. בכל מחיר: נתניהו ישרוד את הבג"צים נגד פיטוריו
אם וכאשר יוגש כתב אישום, יוגשו עתירות להתפטרות נתניהו. הנימוק לפיטורים יהיה אמון הציבור בממשלה שייסדק, אם יכהנו בה נאשמים בפלילים. אך לא ברור אם ניתן להורות לראש הממשלה "לפטר" את עצמו. מעבר לכך, יהיה קשה לטעון שאמון הציבור בנתניהו התערער לאחר בחירות שבהן זכה באמון זה - יידרש לשם כך בג"ץ אקטיביסטי, והנוכחי לא יעשה זאת.
6. השימוע מצליח: כתב האישום מבוטל או מרוכך
אפשרות זו היא הקלושה מכולן כיוון שמנדלבליט עצמו כבר התייחס לחומרי החקירה ולמסקנות הפרקליטות בזהירות המרבית. בשתי פרשות הוא הפחית את השוחד ל"הפרת אמונים". בתיק 4000 הראיות וההקלטות מבטלות לטעמו כל אפשרות אחרת מלבד שוחד. האם לנתניהו וסנגוריו שפנים מפתיעים שישמטו או ירככו את תשתית האישומים? קשה להאמין: אלו יצטרכו להיות שפנים גדולים במיוחד שאת קיומם קשה היה להסתיר עד כה.