בעקבות חשיפת כלכליסט
לשכת עורכי הדין תדיח את המבקרת בהסכם חסוי
ראש הלשכה הזמני אבי חימי סיכם עם עו”ד נורית ליברמן על פרישתה, אך סירב לחשוף את ההסכם לחברי הוועד המרכזי. עוד התברר כי ראש הלשכה לשעבר אפי נוה ידע על הכשלים בהתנהלותה
לשכת עורכי הדין תדיח את המבקרת עו”ד נורית ליברמן, שמועסקת כבר שבע שנים בלי לפרסם שום דו”ח ביקורת.
- המפקחים על המבקרת כלל לא ידעו שהם כאלה
- לשכת עורכי הדין מציגה: 7 שנים, שכר של 2.4 מיליון שקל ואפס דו"חות
- לשכת עוה"ד מטייחת: העסקת המבקרת תימשך עד אוקטובר
לאחר שראש הלשכה הזמני עו”ד אבי חימי החליט לטייח את הפרשה שנחשפה ב"כלכליסט", והודיע כי ליברמן תמשיך בעבודתה עד אוקטובר 2019, חלה אתמול תפנית דרמטית. אמש, במהלך ישיבת ועד מרכזי של הלשכה, הודיע חימי כי נפגש עם המבקרת וסוכם עמה שהיא תפרוש מיידית מתפקידה.
חימי ביקש מחברי הוועד המרכזי להצביע באופן מיידי ולאשר את הסכם הפרישה. אחד מחברי הוועד המרכזי, עו”ד משה טייב, ביקש להציג בפני חברי הועד המרכזי את הסכם הפרישה, על מנת שיוכלו לעיין בו בטרם הם חותמים. אלא שלהפתעתו של טייב ושל משתתפים נוספים בישיבה, ראש הלשכה חימי סירב בתוקף להציג את ההסכם, וביקש מהועד המרכזי להצביע בעדו אף שהוא לא הוצג.
הדברים הובילו לסערה קטנה בישיבה, שכן עו”ד טייב התנגד לכך בכל תוקף והסביר שלא הגיוני לצפות מחברי הוועד המרכזי לאשר הסכם שהם מעולם לא ראו אותו ואינם יודעים באילו תנאים פורשת המבקרת. השאלות שהעלו המשתתפים בישיבה נגעו בעיקר לפיצויים שתקבל ליברמן ומה גובהם.
ההצבעה נדחתה
בסופו של דבר נמנעה ההצבעה והוחלט שתוצג חוות דעת משפטית בפני חברי הוועד המרכזי שתתייחס להסכם הפרישה ולמצב המשפטי שנוצר. עדיין לא ברור אם גם הסכם הפרישה עצמו יוצג או שחימי יוסיף להתעקש להסתיר אותו.
לאחר שהסתיים דיון זה בוועד המרכזי הציג חימי את הנושא הבא: ועדת ביקורת. כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט", הלשכה מינתה ועדת ביקורת עוד בשנת 2013 אך 5 חברי הועדה טענו שכלל לא ידעו שמונו לכהן בה או שהתפטרו בסמוך להודעה על מינויים. לא נמסרה תשובה לשאלה מדוע הלשכה לא בחרה ועדה אחרת במקומם.
בחירת ועדת ביקורת לא היתה על סדר יומו של הוועד המרכזי, וחימי הציע שמשתתפי הישיבה יציגו שמות מועמדים ותערך לגביהם הצבעה. גם לכך הגיב עו”ד טייב בתדהמה ואמר שלא הגיוני לבחור בצורה אקראית שכזו ועדת ביקורת ויש לנהל הליך מסודר ותקין. בסופו של דבר גם ועדת ביקורת לא נבחרה אתמול.
בחודש שעבר חשף "כלכליסט" שליברמן מונתה ב–2012 בעלות שכר של 350 אלף שקל בשנה. למרות זאת, עד היום היא לא פרסמה אפילו דו”ח אחד. לדברי הלשכה, המינוי של ליברמן היה ל־5 שנים אך לבקשת ליברמן הוארך, זאת על סמך חוות דעת משפטית של משרד שמוליק קסוטו ומבלי שראשי הלשכה אז, עו”ד נוה ועו”ד חוה מרצקי - יו”ר המועצה הארצית, טורחים לכנס את המועצה הארצית ולקבל את אישורה למהלך המוזר.
בהמשך חשף "כלכליסט" שראש הלשכה הזמני עו”ד אבי חימי הודיע שיערוך בדיקה מעמיקה בעניינה של ליברמן, אך לבסוף החליט להשאיר את ליברמן בתפקידה עד אוקטובר השנה, המועד שחוות הדעת המשפטית קבעה שבו תפוג כהונתה. כאמור, חימי חזר בו ואתמול, כאמור, סיכם איתה על פרישתה.
עוד לפני כן הגיע לידי כלכליסט פרוטוקול של ישיבת ועד מרכזי שהתקיימה במאי 2016, ושם הצהיר ראש הלשכה דאז, עו”ד אפי נוה, שבתוך “חודש־חודשיים” הלשכה תמנה ועדת ביקורת, מה שלבסוף לא קרה.
גילוי זה הגיע לאחר שבתחילת השבוע דיווח כלכליסט שחברי ועדת הביקורת שאמורים היו לפקח על המבקרת טענו שכלל לא ידעו שמונו.
בישיבה שהתקיימה במאי עלו תלונות מצד משתתפים על כך שמבקרת הפנים של הלשכה, עו"ד ליברמן, לא ממלאת כראוי את תפקידה ולא מפרסמת דו”חות ביקורת. ראש הלשכה לשעבר נוה התייחס אל הטענות בביטול ולא אפשר לקיים דיון עליהן. מדברים שאמר נוה באותה ישיבה השתמע שהמבקרת אמורה לסיים את תפקידה בקרוב, מה שעולה בקנה אחד עם העובדה שמלכתחילה המבקרת מונתה רק עד אוקטובר 2017 אך כהונתה הוארכה בנסיבות חריגות.
בישיבה נפרדה הלשכה ממי ששימשה כנציבת תלונות הציבור שלה במשך 8 שנים, עו”ד ברוריה לקנר. באותה ישיבה חולק למשתתפים דו”ח שהכינה לקנר לסיכום פעילותה. אחד המשתתפים בישיבה, עו”ד ליאור שפירא, ציין כי זו הפעם הראשונה שהנציבה פרסמה דו”ח כלשהו ואז עבר לדבר גם על המבקרת ליברמן: “בהזדמנות חגיגית זאת אני מזכיר שלפחות ב־4 האחרונות אני גם לא זוכר שראינו דו”ח של מבקרת הפנים של הלשכה...”.
ראש הלשכה נוה מיהר להשתיק את שפירא: “ליאור, ההערה שלך לא רלוונטית כרגע לדיווח”, אמר לו. בשלב זה עזבה לקנר את הישיבה ונוה הודיע כי חברי הועד המרכזי מתבקשים לדון ב”צורך במינוי נציב חדש”.
נוה הסביר לנוכחים שהלשכה כבר מצויה תחת הרבה מבקרים. “אני לא רואה באמת צורך בקיום של נציב פניות ציבור נוסף”, אמר נוה. “מבקר פנימי סטטוטורי, ועדת ביקורת, מבקר מדינה, ועדות אתיקה, זה מספיק. אני חושב שיש מספיק מוסדות שאם ירצו לבקר אותנו יכולים לבקר אותנו”, הוסיף.
משימה בלתי אפשרית
נוה המשיך ואמר שמבקרת הפנים ליברמן מוסמכת לפי החוק החדש לשמש גם כנציבת תלונות הציבור וציין כי “גם אזרח יכול לפנות למבקר הפנים של הלשכה”. בפועל, כאמור, הפניה היא בלתי אפשרית שכן פרטי המבקרת חסויים.
עו”ד שפירא ביקש לקיים דיון בנושא ביקורת הפנים הלקויה ואמר לפרוטוקול: “מה עם הדו”חות של מבקר הפנים?”. נוה היסה אותו בשנית: “בואו נתקדם, יש אנשים שממתינים בחוץ”.
מיד לאחר מכן נערכה הצבעה ובה הוחלט פה אחד שליברמן תשמש מעתה גם כנציבת תלונות הציבור. נוה המשיך והתייחס לרפורמה בחוק לשכת עורכי הדין שאושרה רק שבועות ספורים קודם לכן, וציין כי “ועדת ביקורת לפי הנחיות החוק אמורה לקום בתוך 4 חודשים, זאת אומרת אני מניח שתוך חודש־חודשיים תקום ועדת ביקורת”.
מהדברים עולה שראשי הלשכה היו מודעים לחובתם בחוק למנות ועדת ביקורת עד סוף יולי 2016. בתגובה לפניית "כלכליסט" בחודש שעבר, שנועדה לבדוק מדוע לא מינתה ועדת ביקורת, התקבלה תשובה מטעה לפיה יש למנות ועדת ביקורת רק באוקטובר 2019. ואולם, זה לא מה שמשתמע מהחוק, ומהפרוטוקול של הועד המרכזי עולה בבירור שהלשכה ידעה זאת היטב. עיון בפרוטוקול לצד יתר הממצאים שנחשפו בכלכליסט מחזק את המסקנה שבלשכה ידעו היטב כי המבקרת אינה ממלאת את תפקידה כלל, אך העדיפו להעלים מכך עין ולהשאיר אותה במשרתה. יתר על כן, מהפרוטוקול עולה שבאותה ישיבה אף הוחלט למנות את המבקרת גם לתפקיד נציבת תלונות הציבור, תפקיד שאויש עד אז בנפרד.