$
בארץ

חוקרים: משפחות הנמצאות מעל לקו העוני - עדיין עניות

לפי מחקר של מרכז אדווה, ב-2016 שיעור הנמצאים מתחת לקו העוני עמד על 18.5%, בעוד ש"רובד קרבת העוני" מנה 8.1% ממשקי הבית; כך, 26.6% סה"כ ממשקי הבית בישראל נמצאו מתחת לקו העוני או בקרבתו

שחר אילן 06:5814.03.19

אחת המטרות המובהקות של מדיניות הרווחה הישראלית היא להעלות אנשים מעל לקו העוני; אלא שמתברר שמעל לאותו קו יש שכבה רחבה של אנשים הדומים במאפייניהם לעניים. כלומר, העלאה מעל לקו העוני היא במידה רבה מעשה סמלי, ואינה מחלצת בהכרח מחיים של עוני.

 

כך עולה ממחקר של ד"ר שלמה סבירסקי והחוקרים אביב ליברמן ואתי קונור-אטיארס ממרכז אדוה לשוויון וצדק חברתי. החוקרים הגדירו את רובד קרבת העוני כקבוצה שהכנסתה נעה בין קו העוני ובין 25% הכנסה מעליו. הם מציינים שבארצות הברית מתפרסמים נתונים על רובד קרבת העוני בקביעות.

 

ב-2016 תחולת העוני (שעור הנמצאים מתחת לקו העוני) עמדה על 18.5%, ורובד קרבת העוני מנה 8.1% ממשקי הבית; כלומר, 26.6% ממשקי הבית בישראל נמצאו מתחת לקו העוני או בקרבתו. 

חלוקת מזון לנזקקים (ארכיון) חלוקת מזון לנזקקים (ארכיון) צילום: אביגיל עוזי

 

אצל הערבים 49.2% ממשקי הבית נמצאו מתחת לקו העוני ו-13.5% בקרבת העוני. בסך הכל שעור מדהים של 62.7% מהציבור הערבי היו בעוני או בקרבתו (קרוב לשני שליש). זאת לעומת 20.4% בציבור היהודי (חמישית). בקרב היהודים הקבוצה המיוצגת ביותר בין העניים היו יוצאי אתיופיה – 23%. אבל ברובד קרבת העוני בקבוצה הגדולה ביותר הם יוצאי ברית המועצות לשעבר - 12%.

 

כדי לבדוק את מאפייניו של רובד קרבת העוני הושוו ההוצאות שלו במספר תחומים של חינוך ובריאות לעניים מצד אחד ולבני המעמד הבינוני הנמוך מצד שני. לגבי היהודים ברובד קרבת העוני נמצא שההוצאה שלהם על תשלומי הורים לבית ספר כמעט זהה לזו של העניים ונמוכה ב-22% מזו של הרובד הבינוני הנמוך. אצל הערבים נרשם פער של 52% בין רובד קרבת העוני לרובד הבינוני הנמוך. בתחום החינוך הבלתי פורמלי דוגמת שעורי עזר וחוגים הוציאו יהודים בקרבת העוני 32% יותר מהעניים ו-67% פחות ממעמד הביניים הנמוך, כלומר היו הרבה יותר קרובים לעניים.

 

בתחום הבריאות נבדקו לעומת זאת התשלומים על ביטוח בריאות משלים ופרטי. המרחק של קבוצת רובד העוני היהודית מקו העוני מצד אחד ומהמעמד הבינוני הנמוך היה דומה. כלומר בשני מיקרים בתחום חינוך האנשים מעל לקו העוני מתנהגים כמו עניים ובשני מיקרים בתחום הבריאות הם באמצע בין העניים למעמד הבינוני הנמוך.

 

החוקרים מגיעים למסקנה כי "קו העוני הקיים מדיר רובד רחב שמצבו אינו שונה מהותית מזה של רובד העוני". הם טוענים שדווקא משום שתחולת העוני בישראל גבוהה כל כך, לא שמים בדרך כלל לב לשכבה החברתית הקרובה לעניים "שמצבה אינו הרבה יותר טוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x