$
בארץ

שירות התעסוקה: נשים נאלצות לעבוד ליד הבית ומשתכרות ב-22% פחות מגברים

עפ"י הנתונים שמתפרסמים לקראת יום האישה הבינלאומי, מצבן של הנשים בשוק העבודה בישראל עדיין רע משמעותית לעומת הגברים, בין היתר בשל חלוקת לא שיוויונית במטלות המשפחתיות; לגבי הנשים הערביות: מצבן גרוע אף יותר, גם משום שרבות מהן גרות בפריפריה

אמיר אלון 12:5207.03.19

מרוויחות פחות, נאלצות לעבוד קרוב לבית ומתקשות במציאת עבודה בגלל חלוקת הנטל המשפחתי. מצבן של הנשים בשוק העבודה בישראל עדיין רע משמעותית משל הגברים, במיוחד במגזר הערבי – כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ה') שירות התעסוקה, לקראת יום האישה הבינלאומי שיצוין מחר.

 

 

 

על פי הנתונים, המבוססים על סקר שנערך ב-26 לשכות שירות התעסוקה הנמצאות ביישובי הפריפריה, בהשתתפות 2,146 דורשי עבודה תובעי אבטלה והבטחת הכנסה - 41% מהנשים ציינו כי התחייבויות משפחתיות, כגון טיפול בילדים או בבן משפחה חולה, מהוות מבחינתן חסם לחיפוש עבודה. לעומת זאת, רק 21% מהגברים ציינו התחייבויות משפחתיות כחסם.

 

עוד עולה מהסקר כי השכר החציוני לשעה של נשים עומד על 28 שקלים, נמוך ב-22% משכרם השעתי של הגברים, שעומד על 36 שקלים לשעה. נשים תובעות דמי אבטלה דיווחו גם על שעות עבודה מעטות יותר, 36.5 שעות עבודה בשבוע בממוצע, לעומת 43.1 שעות בקרב גברים תובעי אבטלה.

  

נשים ערביות בישראל. עובדות בחקלאות נשים ערביות בישראל. עובדות בחקלאות צילום: נמרוד גליקמן

 

הנתונים מוכיחים כי אחת הסיבות לפערי השכר היא שנשים נאלצות לעבוד קרוב יותר לבית, מכיוון שהן נושאות יותר בנטל המטלות המשפחתיות. בעוד שעל פי הסקר, מי שעובד מחוץ ליישוב מגוריו מרוויח שכר הגבוה ב-7% - רק 41% מהנשים התובעות אבטלה דיווחו שעבודתן האחרונה הייתה מחוץ ליישוב מגוריהן, לעומת 52% מהגברים תובעי האבטלה.

 

נתון דומה שהתברר מהסקר שנשים עובדות קרוב יותר לבית ונוסעות פחות זמן למקום עבודתן - זמן הנסיעה הממוצע של נשים יהודיות למקום עבודתן עמד על 30 דקות ושל גברים יהודים 34 דקות. זאת לעומת זמן הנסיעה הממוצע של נשים ערביות שעמד על 36 דקות, לעומת זמן נסיעה של 49 דקות אצל גברים ערבים. 56% מהנשים היהודיות ו-42% מהערביות דיווחו שעבדו במרחק של עד 15 דקות נסיעה מהבית, לעומת 47% מהגברים היהודים ו-21% מהערבים.

 

מגבלות בריאות: יותר נשים ערביות מיהודיות

 

חסמים בולטים נוספים במציאת עבודה, העומדים בעיקר בפני נשים ערביות בפריפריה הם עלויות הנסיעה, כש-47% מהנשים הערביות ציינו זאת כחסם לחיפוש עבודה לעומת 18% מהנשים היהודיות; מגבלות בריאותיות - 33% מהנשים הערביות לעומת 18% מהנשים היהודיות; קשיי שפה - 32% מהנשים הערביות, לעומת 2% בלבד

מהנשים היהודיות, וכן חוסר ידע כיצד לחפש עבודה - 28% מהנשים הערביות, לעומת 2% בלבד מהנשים היהודיות. יש לציין כי ארבעת החסמים האלה בלטו גם בקרב גברים ערבים ביחס לגברים יהודים.

 

במסגרת תוכנית "מענק עבודה מרוחקת", שירות התעסוקה נותן לדורשי עבודה שמצליחים להשתלב בעבודה מחוץ ליישוב מגוריהם מענק של 625 שקלים בחודש במשך 5 החודשים הראשונים לעבודתם.

 

מנכ"ל שירות התעסוקה, רמי גראור: "ממצאי המחקר מעידים על הצורך ב'מענק עבודה מרוחקת' - כלי חדש שפיתחנו על מנת לעודד גברים ונשים ביישובי הפריפריה להשתלב בעבודות מחוץ למקום מגוריהם. שירות התעסוקה ימשיך להרחיב ולפתח את תוכניותיו וכליו למען שילובן המוגבר של נשים בשוק העבודה, כמו גם אוכלוסיות נוספות העומדות בפנים חסמים שונים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x