בלעדי לכלכליסט
המאבק בחשבוניות פיקטיביות יטביע את בעלי העסקים
רשות המסים הקימה צוות למאבק בחשבוניות פיקטיביות. בין היתר הוצע: מספור כל חשבונית שהיקפה מעל 50 אלף שקל. הצעד צפוי ליצור עומס כבד ביותר על משרדי רשות המסים והוא מנוגד להחלטת הממשלה על הפחתת הנטל הרגולטורי
הגירעון הממשלתי הגואה שמאיים להגיע השנה לראשונה לכ־4% תמ"ג בהיקף כספי של כ־50 מיליארד שקל, הרחק מאוד מהיעד שקבעה הממשלה ועומד על כ־3% תמ"ג, מלחיץ את מנהל רשות המסים ערן יעקב.
קראו עוד בכלכליסט:
- עדה במשפט קירשנבאום: "ביקשו ממני חשבוניות פיקטיביות לטיול לחו"ל תמורת צ'קים"
- פיקטיביות בחסות המדינה
- הפרקליטות לא קיימה שימוע, ביהמ"ש ביטל אישום נגד עו"ד על עוקץ לקוחות
ל"כלכליסט" נודע כי יעקב הקים לאחרונה צוות פנימי המיועד לבחון מספר דרכים או צעדים שיגבירו את הגביה שהולכת ויורדת, כתוצאה מההאטה בקצב הצמיחה והצריכה הפרטית במשק הישראלי. מדובר בבצוות אחד מתוך כמה צוותים קטנים בו שותפים בכירי הרשות.
אחד מהצעדים הנשקלים מאיים להוסיף בירוקרטיה בהיקף חסר תקדים ולגרום נזקים של ממש לפעילות העסקית. מדובר במספור חשבוניות של מס ערך מוסף (מע"מ) - ששיעורו 17.5% - וזאת על מנת להילחם בתופעת החשבוניות הפיקטיביות.
לפי אותה יוזמה, כל חברה שתבצע עסקה של מעל 50 אלף שקל, תצטרך לפנות באופן יזום למשרדי מע"מ, ולבקש אישור להנפיק את החשבונית. מע"מ יבדוק, ישיב לעסק כי העסקה מאושרת ויעניק לחשבונית מספר מיוחד לאישור. רק לאחרי קבלת מספר האישור ניתן יהיה לבצע את העסקה ולהנפיק את החשבונית. מדובר באימוץ של מודל צ'יליאני ללוחמה בחשבוניות פיקטיביות. המהלך צפוי ליצור עומסים כבדים ביותר על משרדי מע"מ.
לפי חוק מע''מ עסק מורשה מקבל רישיון להדפיס חשבוניות מע"מ שניתן להתקזז עליהן. כלומר, כל עסק רוכש חומר גלם (משלם מע"מ) ומוכר מוצר סופי (מקבל מע"מ) ובסוף החודש רשאי להעביר לרשות המסים את ההפרש של המע"מ. אלא שזה יותר משלושה עשורים שהמשק הישראלי מתמודד עם תופעה של חשבוניות פיקטיביות שמונפקות בשלל דרכים.
דרך אחת היא הדפסת חשבוניות של ישות שלא קיימת ומכירת חשבוניות כדי שהעסק הרוכש יוכל להתקזז בעזרתן. דרך שניה היא הקמת חברה אמיתית ומכירת חשבונית על עסקה שאיננה קיימת, כדי להזדכות במע"מ.
"הזייפנים יעקפו גם את זה"
"זה חלם וטירוף הדעת", מסביר רואה חשבון שנחשף ליוזמה. "זה לא יפתור להם את הגירעון לא ימנע את התופעה אבל זה יתקע את כל המשק. אולי זה יתן להם 50 מיליון שקל אבל זה יגרום נזקים של מיליארדים".
לדברי אותו גורם "גניבות היו ויהיו ו־1% מהעוסקים תמיד יהיו עבריינים. אגב, הזייפנים ידעו לעקוף גם את זה אבל הנזק למשק יהיה עצום. בשבילנו רואי החשבון זה מצוין כי זה יכפיל את העבודה". על פי הערכה אם מגבלת הסכום תעמוד על 50 אלף שקל, יהיה פיתוי לפצל חשבוניות של 100 או 200 אלף שקל לחשבוניות של פחות מ־50 אלף שקל כדי לעקוף את הרגולציה החדשה. דבר שכמובן יכפיל גם את כמות החשבוניות במשק ואת כמות הפניות למע"מ, יכפיל את הבירוקרטיה ואת הממשק עם המע"מ שנחשב לאחד המשרדים הפחות יעילים ברשות המסים.
צילום: שאטרסטוק
ממשלות ישראל תחת שרביטו של בנימין נתניהו חרטו על דגלן את הפחתת הרגולציה והבירוקרטיה כאחד היעדים האסטרטגיים החשובים. באוקטובר 2014 אושרה בממשלה החלטה בדבר "הפחתת הנטל הרגולטורי" המיועדת להנחות את משרדי הממשלה לביצוע הערכת ההשפעות של רגולציה חדשה וההשלכות על המשק. לצורך כך אף נכתב מדריך הערכה על נטל הרגולציה (RIA) אשר מקנה לכל משרדי הממשלה את המתודולוגיה, הידע והכלים לביצוע תהליך זה, תוך הישענות על הידע המחקרי והניסיון הבינלאומי. הממשלה החליטה באותו מעמד להפחית את הבירוקרטיה ב־25% כל שנה ושנה. רק בחודשים האחרונים, על רקע דו"ח לא ממש מחמיא של ה־OECD, החליטה הממשלה להקשיח את הצעדים ולהעניק יותר עוצמה וסמכויות לאחראים על בלימת הבירוקרטיה בכל משרד ומשרד.
ערן יעקב צילום: עמית שעל
בנוסף, בשנה האחרונה הצליחה הממשלה לשפר את מיקומה הנמוך במדד עשיית העסקים (DOING BUSINESS) של הבנק העולמי המבוסס על איסוף וניתוח נתונים כמותיים מקיפים המיועדים להשוות בין סביבות רגולציה עסקית בכלכלות ובמשך הזמן. המדד מיועד לעודד כלכלות להתחרות לקראת רגולציה יעילה יותר, מציע מקור מידע לאנשי עסקים המעוניינים לבדוק את האקלים העסקי של כל מדינה ומדינה.
לפי המדד האחרון שהתפרסם בסוף השנה שחלפה, ישראל שיפרה את מיקומה מהמקום ה־54 למקום ה־49 מתוך 190 מדינות. בכירי הממשלה התגאו והוציאו הודעות לעיתונות חגיגיות על רקע ה"הישג", דבר שעורר לא מעט גיחוך. שכן רק לפני עשור, ישראל כיכבה בעשירייה השנייה. ציונים גרועים במיוחד רשמה ישראל בכל הקשור לרשימת נכסים – מקום ה־130 בעולם, וגם תשלום מסים - מקום 99 מתוך 190 מדינות. הירידה במדדים על אף ה"מלחמה ברגולציה והבירוקרטיה" הוסברה בזמנו בעובדה כי בניגוד למה שמתרחש בארה''ב ובאירופה, בישראל, אלו שמפקחים על הרגולטורים הם חלשים מדי. מדובר ביחידה בתוך משרד ראש הממשלה, שהיתה ונותרה חסרת שיניים.
לפני כעשור חייבה רשות המסים לבצע דווח מע"מ מקוון לעסקים עם מחזור של מעל חצי מיליון שקל. הדבר הכביד מאוד על העסקים הקטנים. בעקבות תלונות רבות של הארגונים הכלכליים, ועדת הכספים העלתה את הרף לעסקים עם מחזור של 2.5 מיליון שקל. השיטה הזו מאפשרת כבר עתה לבצע הצלבות מחשוביות של חשבוניות.
מרשות המסים נמסר בתגובה כי "במסגרת התהליך האסטרטגי שמקדם מנהל רשות המסים ערן יעקב להרחבת המאבק בהון השחור ובתופעת החשבוניות הפיקטיביות, אחד המהלכים אותם בוחנת הרשות, הוא הקצאת מספור לחשבוניות. במסגרת הבחינה, עורך צוות מיוחד שמונה לצורך העניין על ידי מנהל רשות המסים, התייעצויות עם בתי תוכנה ועם נציגי ארגוני המייצגים. עם סיום עבודתו יגיש הצוות את המלצותיו למנהל הרשות".