בדיקת כלכליסט
כך הפך המשרד לפיתוח הפריפריה לקופה הקטנה של דרעי
20% מתקציב הפרויקטים הציבוריים הופנו לבתי כנסת וישיבות. רבע מתקציב אירועי התרבות הגיע לאירועים של חרדים. התקציב המוקדש למבני דת ליהודים - כפול מהתקציב שהוקצה למבני ציבור למיעוטים. יו"ר ש"ס מציג: תקציב הפריפריה בשירות המגזר החרדי
"מטרת המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל היא להעניק סיוע ליישובים בנגב ובגליל, כפי שעשה מאז היווסדו, וליישובים הנמצאים תחת ההגדרה של פריפריה חברתית, מתוך מטרה לחזק את החוסן החברתי בפריפריה החברתית, להגדיל את הצמיחה הכלכלית, להביא לצמצום בפערי ההזדמנויות בפריפריה החברתית ולשפר את איכות החיים ביישובים אלו". כך מכריז בגאון באתר האינטרנט שלו המשרד שבראשו עומד יו"ר ש"ס אריה דרעי מאז הקמת הממשלה הנוכחית ב־2015.
- דרעי לא למד כלום, בפוליטיקה זה לא משנה
- המשטרה ורשות המסים: תשתית ראייתית נגד השר דרעי לביצוע עבירות מס, מרמה והפרת אמונים
- הדרך לקומבינה: סמכויות דרעי לדחיית הבחירות באלעד הועברו להנגבי
יישובים חרדיים רבים ויישובים בעלי ריכוז חרדי גבוה כמו ביתר עילית, ירושלים, מודיעין עילית, אלעד, בית שמש, בני ברק ועמנואל נחשבים לפריפריה חברתית, כשלצדם יישובים ערביים רבים. על פניו, המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל אמור לדאוג לכולם באופן שווה, אך כשנוברים בתקציב המשרד, מגלים שדרעי הפך אותו לקופה קטנה נוספת עבור תקציבים למבני דת ותרבות חרדית, על חשבונם של בני מיעוטים המשתייכים לדתות אחרות, ותוך סיוע לבני בריתו הפוליטיים והאידיאולוגיים.
קופה קטנה־גדולה
כך, למשל, ב־2017 העביר המשרד 1.8 מיליון שקל מתוך התקציב שלו שמיועד לפרויקטים ציבוריים לפיתוח המרכז התורני שאגת אריה בטירת כרמל. זו היתה ההקצבה הגדולה ביותר של המשרד לפיתוח מבנה בודד באותה שנה. במקרה או שלא במקרה, מנכ"ל הישיבה כפיר עובדיה היה המועמד של ש"ס לראשות העירייה. בפברואר של אותה שנה ביקר דרעי בישיבה ובנאומו במקום הכריז קבל עם ועדה: "אסייע בכל המשאבים העומדים לרשותי להמשך המהפכה הרוחנית".
באותה השנה העביר המשרד של דרעי 1.4 מיליון שקל לישיבה נוספת — למען שמו באהבה בקריית גת. ניתן לראות בהעברת הכספים הזו הכרת תודה. לפי התקשורת החרדית, ב־2015, כשדרעי ביקר בישיבה לפני הבחירות הכלליות, אמר לו ראש הישיבה הרב ניסים מויאל כי "יש לי כאן מאות אברכים. כולם שלך. בעזרת השם ביום הבחירות כולם יפעלו ויצביעו ש"ס".
המקרים האלו משקפים את התהליך שעבר המשרד בשנים האחרונות. תקציב המשרד לפרויקטים ציבוריים ב־2017 עמד על 112 מיליון שקל. 21 מיליון שקל מתוך תקציב זה, שהם 18.5% מהתקציב, הוקצו לפיתוח של מוסדות דת יהודיים. ההגדרה הזו אינה כוללת מבנים כלליים ובתי ספר שנבנו ביישובים חרדיים, אלא רק בתי כנסת, מקוואות וישיבות. בין היתר, המשרד הקצה 3.3 מיליון שקל לשיפוץ והרחבה של ישיבות ו־8.2 מיליון שקל לשיפוץ והרחבה של מקוואות: 1.5 מיליון שקל הועברו להרחבת המקווה לנשים ביישוב החרדי קריית יערים וסכום דומה הועבר לשיפוץ המקווה לנשים בבני ברק.
במידה רבה מדובר בתמיכה כפולה, שכן גם המשרד לשירותי דת, שנמצא בשליטת ש"ס אף הוא, העמיד 92 מיליון שקל למימון הקמת מבני דת ב־2017 — דבר שמציב סימן שאלה מעל החוקיות שבהעברת הכספים למוסדות אלו על ידי משרדו של דרעי.
ההשוואה למשרד לשירותי דת גם מבהירה שדרעי הפך את המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל לקופה שנייה של ש"ס בכל הנוגע למימון של מבני דת. כך, למשל, המשרד לשירותי דת אינו מממן מקוואות לגברים, משום שטבילת גברים אינה מהווה חובה דתית. למרות זאת, המשרד של דרעי העביר 2.3 מיליון שקל לשיפוץ שלושה מקוואות לגברים ב־2017.
לשם השוואה, הסכום הכולל שקיבלו בני מיעוטים המשתייכים לדתות אחרות עבור הקמה ושיפוץ של מבנים ומתחמים ציבוריים עומד על 12 מיליון שקל, שהם 10.7% בלבד מהתקציב, וזאת חרף העובדה שמספרם כפול ממספר החרדים.
קשה להבין כיצד השקעת סכומים כה גדולים במבני דת מקדמת את הפריפריה החברתית, אך קל להבין כיצד הם מחזקים את הממסד הדתי, שהוא בסיס כוחן של המפלגות החרדיות.
תרבות כמקפצה פוליטית
כשבוחנים את תקציב המשרד של דרעי, מגלים שהתמיכה במוסדות דת יהודיים אינה אפיק ההשקעה היחיד של השר. דרעי משקיע בגריפת רווחים פוליטיים גם באמצעות מימון של עשרות אירועי תרבות חרדיים. ב־2017 המשרד העביר 15.8 מיליון שקל באמצעות ארבעה סעיפים תקציביים שונים לאירועים ויוזמות תרבות. 3.7 מיליון שקל מסכום זה, שמהווים 23.4%, הגיעו למגזר החרדי. לשם השוואה, הכספים שהגיעו לבני המיעוטים הסתכמו ב־2.6 מיליון שקל, שהם כ־16.5% בלבד מתקציב זה.
בין היתר, דרעי חסך לשלל עיריות חרדיות את ההשקעה באירועים לכבוד חגי תשרי: ב־2017 עיריית בני ברק קיבלה מימון ללא פחות מ־12 אירועים של שמחת בית השואבה. העירייה קיבלה 250 אלף שקל למימון עשרה אירועים ו־150 אלף שקל נוספים למימונם של עוד שניים, שכללו גם תזמורת גדולה. נדמה כי על כך אמרו התנאים "מי שלא ראה את שמחת (תקציבי) בית השואבה לא ראה שמחה מימיו". מלבד זאת, עיריית בני ברק קיבלה תקציבים עבור שני אירועים של הקפות בשמחת תורה ו־150 אלף שקל לאירוע פיוטים וסליחות בימים הנוראיים.
בנוסף, הרשויות השונות קיבלו מימון לאירועים שנערכו בחנוכה ובפסח, ודרעי לא שכח ליטול את הקרדיט על כך. באתר האינטרנט החרדי בחדרי חרדים נכתב בחנוכה 2016 כי "אלפים מבני המגזר הדתי והחרדי משתתפים בשרשרת הופעות ענק לרגל חג החנוכה. המופעים מתקיימים במסגרת פעילות של המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל בראשות השר אריה דרעי ששם לו למטרה לצמצם את הפערים החברתיים בין כלל התושבים במדינה, בין היתר באמצעות קידום אירועי תרבות שמותאמים לכל המגזרים". מכיוון שדרעי גם מרבה להשתתף באירועים שמשרדו מממן, חלקם הופכים בפועל לתעמולת בחירות מתמשכת לכל דבר.
דרעי מסביר את מתן התקציבים לאירועי תרבות חרדיים בכך שמדובר כביכול בתיקון של קיפוח מתמשך של הציבור החרדי על ידי משרד התרבות שבראשו עומדת מירי רגב. בפועל, אין להשוות בין שני המשרדים. משרדה של רגב מממן תשתיות תרבות כמו תיאטרונים, תזמורות ומוזיאונים, ומשרדו של דרעי מממן הופעות, שעשועים ומופעי זמר מגזריים שמדירים נשים באופן קבוע.
הבעיה האמיתית מתגלה כשבוחנים את החגים שאת האירועים שנערכים במסגרתם המשרד של דרעי מממן. בפועל, מדובר באפליה של הציונות. לפי הקריטריונים של המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, "אירועים שנערכים במסגרת יום העצמאות, יום הזיכרון או חגיגות לציון יובל ליישוב לא יתוקצבו וייפסלו על הסף". אפשר להבין מדוע דרעי מתנגד למימון הופעות ראוותניות ביום העצמאות, אך מדוע הוא מתנגד לאירועים אחרים שנערכים ביום העצמאות או לטקסי זיכרון? הרי במקביל המשרד מממן שלל אירועים אחרים הקשורים לחגי ישראל. במידה רבה ניתן לומר שהמשרד מונע מהרשויות הממשלתיות להשתמש בכסף שלו כדי לציין מועדים הקשורים לציונות, שפלגים מסוימים במגזר החרדי מתנגדים.
"המשרד פועל באופן תקין"
עם הקמת הממשלה הנוכחית דרעי מונה לשר הכלכלה וקיבל לידיו גם את האחריות למשרד הקטן, שאז עוד נקרא המשרד לפיתוח הנגב והגליל. הרחבת המשרד ושינוי שמו היא בכלל נגזרת של המשבר שנוצר סביב מתווה הגז, שבאותה העת נכנס לישורת הסופית. כל שנדרש אז כדי להביאו לקו הגמר הוא שהממונה על הגבלים עסקיים יפטור מהסדר כובל את השותפות במאגרי הגז תמר ולווייתן — דלק ונובל אנרג'י האמריקאית. בשל סירובו של הממונה דאז דיויד גילה, ראש הממשלה בנימין נתניהו לחץ על דרעי להפעיל את סעיף 52 שמאפשר לשר הכלכלה לעקוף את הממונה על הגבלים עסקיים ולחתום במקומו על הפטור.
דרעי סירב להיות האיש שיזוהה עם האישור הסופי שניתן למתווה, ונתניהו ביקש ממנו לפנות את מקומו במשרד הכלכלה. דרעי נענה לבקשה של ראש הממשלה, אך בתמורה ביקש להרחיב את היקף הפעילות של המשרד לפיתוח הנגב והגליל. וכך לשם המשרד נוספה המילה פריפריה והתקציב זינק מ־222 מיליון שקל ל־370 מיליון שקל ב־2018.
מהמשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל נמסר כי "המשרד פועל באופן מתמיד לחיזוק הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. המשרד פועל בכל המכרזים והקולות הקוראים שאותם הוא מפרסם לפי כללי מינהל תקין, ובכפוף להנחיות היועץ המשפטי לממשלה והחשב הכללי. מדובר בגיבוב של דברים משוללי כל יסוד. צר לנו על ניסיונותיו החוזרים של הכתב, הנעשים מדי כמה חודשים, לחפש סיפורים לא קיימים".
רוצים תקציב לאירועי תרבות? תפרידו בין גברים לנשים
דו"ח של הצוות הבין־משרדי למניעת הדרת נשים מ־2013 קובע כי "משרד ממשלתי או רשות ציבורית אחרת אינם רשאים לארגן אירוע ציבורי שבמהלכו יינקטו צעדים שמטרתם להביא להפרדה ביו גברים לנשים. באירועים אלה אין להציב שלטים, מחסומים או כל אמצעי אחר שנועד להכווין את הקהל לישיבה נפרדת. חריג, צר ומוגבל יכול שיהיה אירוע שעיקרו פולחן דתי או טקס דתי".
אלא שגם במקרה זה, בדומה לנעשה בחלוקת התקציבים, המשרד לפיתוח הפריפריה פועל בניגוד לדו"ח - עד כדי שמופעים שארגן יצרו סוג חדש של הדרת נשים בלתי חוקית במימון המדינה. בסוכות 2016 נערך אירוע שמחת בית השואבה באלעד. האירוע נערך לגברים בלבד. נשים הורשו לצפות בשידור וידיאו באולם אחר. כמה נשים שהעזו להגיע לאולם סולקו. בסוכות האחרון תוכנן סידור דומה במופע במימון המשרד בנתיבות. אלא שבעקבות תלונה של שדולת הנשים ליועץ המשפטי לממשלה ובהתערבות המשנה ליועץ המשפטי עו"ד דינה זילבר הוחלט לאפשר לנשים לרכוש כרטיסים. במקום זה נוצרה הפרת חוק אחרת: הותקנה עזרת נשים מאחורי מחיצה גבוהה, כך שהנשים התקשו לראות את הבמה.
חרדי? זכית
מתוך 16 מיליון שקל שהעביר המשרד למטרות תרבות ב־2017, תקציב של 4 מיליון שקל יועד לערים מעורבות שבהן אחוז גבוה של חרדים, בני מיעוטים ועולים. מתוכו, קיבלו מופעים לחרדים 2.4 מיליון שקל - 60% מהתקציב. בסה"כ הוענקו מתקציב זה 33 הקצבות לחרדים, 20 לעולים וחמש למיעוטים.
אחד הקריטריונים לקבלת תקציב למופעי תרבות עבור חרדים בערים מעורבות — שאליהם נוטים להגיע גם אוכלוסיות דתיות ומסורתיות — הוא קיומה של הפרדה. המשרד אינו מאפשר לקיים אירוע לחרדים בלעדיה. מי שפונה למשרד לקבלת תקציב נדרש לאחת משתי האפשרויות הבאות: הפרדה באירוע עצמו או קיום שני אירועים מקבילים, אחד לגברים ואחד לנשים. הקריטריונים להקצבות סותרים את הנחיות היועץ המשפטי לממשלה ומסתמנים לכאורה כבלתי חוקיים.
קריטריונים להקצבות לעמותות טעונים אישור של היועמ"ש, אך במשרד המשפטים הסבירו שהקריטריונים האלה לא עברו דרכם מכיוון שמדובר בתמיכות ברשויות מקומיות.
כלכלה לבנים, כלכלת בית לבנות
כך זה נראה בשטח: בפתח תקווה, למשל, דאגו לכל המשפחה אבל בנפרד. המשרד מימן שם ערב שירה וריקודים לאבות ובנים ב־25 אלף שקל וגם מופע לאמהות ולבנות באותו הסכום. במודיעין עילית קיבלו 75 אלף שקל עבור ימי פעילות ספורטיבית לבנים, הכוללים רכיבה על אופניים. בנות לא צריכות כנראה פעילות גופנית - וקיבלו 75 אלף שקל לימים מרוכזים של הקרנות סרטים. הגדילה לעשות המועצה האזורית שפיר, שארגנה לילה לבן בבריכה בהפרדת בנים ובנות.
סעיף הקצבות נוסף לתרבות יועד ליוזמות תרבות ואמנות בפריפריה החברתית. המשרד העביר לעיריית בני ברק 25 אלף שקל עבור סדנאות לאבות ובנים בנושא כלכלה ו־25 אלף שקל עבור סדנאות בישול לאמהות ובנות. כך כנראה תופסים במשרד את התפקידים של כל אחד מהמינים, כאשר במשפחות רבות בחברה החרדית דווקא הנשים הן המפרנסות העיקריות.
משדולת הנשים בישראל נמסר בתגובה לחשיפה כי "זהו סעיף לא חוקי ולא חוקתי שדורס ברגל גסה את עקרונות השוויון במדינת ישראל. הסעיף הופך את הדרת הנשים לנורמה שאותה אנחנו מממנים מכספי המסים שלנו והופך את הנשים לאזרחיות סוג ב'". בשדולה מבהירים: "נדרוש מהמשרד לפריפריה לבטל מיד את הסעיף המפלה, ואם צריך, נגיע גם לבית המשפט".
שחר אילן