$
משפט

המחוזי קבע: הרב אבוחצירא יידרש לשלם מס על הכנסות של 7.7 מיליון שקל מברכות והילולות

בית המשפט קיבל את עמדת הפרקליטות לפיה יש למסות רבנים הנותנים שירותי דת ומקבלים בגינם תקבולים להם ולמשפחותיהם. השומה הראשונית שהוציא מס הכנסה לרב עמדה על 13.8 מיליון שקל עבור הכנסות מהשנים 2003-2009

עמרי מילמן 12:0807.02.19

שופט בית המשפט המחוזי בת"א מגן אלטוביה דחה את ערעור המס של הרב יקותיאל אבוחצירא וילדיו על שומה שהוציאה היחידה הארצית לשומה ברשות המיסים ביולי 2013. ביהמ"ש קיבל את עמדת הפרקליטות לפיה יש למסות רבנים הנותנים שירותי דת (כמו מתן ברכות, עצות, הילולות וכו') ומקבלים בגינם תקבולים להם ולמשפחותיהם וקבע כי על המשפחה לשלם מס על הכנסות של 7.7 מיליון שקל.

 

 

 

השומה הראשונית שהוציא מס הכנסה לרב אבוחצירא עמדה על 13.8 מיליון שקל עבור הכנסות מהשנים 2003-2009, עליה ערער הרב בטענה כי הוא לא נותן שירותי דת ולא מפיק הכנסת בהילולות או אירועים. כדי לנמק זאת טען כי אין לנו בבית קבלת קהל ואין מנגנון לקביעת תעריפים או שעות ביקורת וכי הוא לא מייעץ למאמיניו לרכוש דירות מקבלנים. עוד טען כי הכספים שמקבל הם מתנות שניתנו כמחווה של "הבעת תודה במישור הרגשי" על רקע אישי, חברי ואמוני ללא כל תמורה או שירות מצידו ולכן אינן מחויבות במס. הוא דחה את טענת רשות המסים לפיה עצם נוכחותו באירוע מהווה שירות דת.

 

הרב יקותיאל אבוחצירא הרב יקותיאל אבוחצירא צילום מסך: Youtube

 

רשות המיסים טענה באמצעות עו"ד שגית כחלון ומאיר פורת מהמחלקה הפיסקאלית בפרקליטות מחוז ת"א (אזרחי) כי אבוחצירא הוא בעל עסק ויש לו משלח יד במסגרתו הוא נותן לקהל מאמיניו שירותי דת הכוללים, בין היתר ברכות, עצות, השתתפות באירועים וכו' עליהם הוא מקבל תמורה. השופט אלטוביה דחה את טענת אבוחצירא וקבע כי "בעל תפקיד (או מוסד) המקבל מתנות ותרומות אשר אלמלא היה בתפקיד לא היו ניתנות או לא היו ניתנות בהיקף המושפע מתפקידו או מעמדו של מקבלן יכול ואין עוד מדובר בהתעשרות שהיא מתת שמים, ספונטנית. תפקידו או תוארו, מעמדו או המוניטין האישי האחוז בו הם הנכס מפיק התשואה. מה שמכונה מחוץ לעולם המס, מתנה, חדלה מהיות כזו בראי דיני המס בידי מקבלה אם ניתנה כאמור. בראי דין המס תוארו, מעמדו ותפקידו של מקבל המתנות הם משלח ידו או עסקו והמתנות הן הכנסה חייבת בידיו כשהמקור "הנכס" שלה הוא אותו תואר, תפקיד, מוניטין, מעמד, בין אם בנוסף למתנות ותרומות מופקת הכנסה מעסק או שכר ובין אם לאו."

 

אלטוביה הדגיש כי "גם כשאין דרישה מפורשת לתשלום אך כזה ניתן מכוח נוהג או מוסכמה הרי זהו תשלום בעד השרות. העברת המעות אינה נובעת מנדבה או התנדבות ספונטנית אלא נעוצה היא באותו נוהג ומקובלה. גם אם התשלום נעשה כאות הערכה ותודה, הרי שזו הערכה ותודה בגין השירות שניתן".

 

עוד הוסיף כי "..משמע שעצם קיומו של מוסד הרב, של החצר, היא התמורה. נוכחותו של הרב עצם קיומו, מיהותו היא התמורה העקיפה להעברות הכספיות או שוות הכסף לידי הצדיק. קל וחומר שעה שהרב מקבל את מאמיניו לשם מתן ברכות ועצות, שעה שהרב וחצרו עורכים הילולות ומשמרים בכך מסורת רבת שנים של קשר בין הקהל והמנהיג הרוחני, שעה שהרב מקפיד להיות נוכח באירועי שמחה משפחתיים כחתונות של מאמיניו ועצם נוכחותו מהווה ברכה כבוד וזכות. אילו הם השירותים שהרב נותן לקהילתו ובתמורה הקהילה דואגת לפרנסתו.."

 

השופט קבע כי את ההכנסות של אבוחצירא יש לחלק לשלושה חלקים: כספי תמיכה שהוכח כי הועברו לתרומה ולכן יהיו פטורים ממס, כספי חצר שניתנו לרווחת הרב ומשפחתו עליהם ישלמו מס הכנסה מלא (עד 50%) וכספי מתנות מחתונות משפחתיות של הרב, כל עוד ניתנו בסדר גודל "מקובל בנסיבות". כך נקבע כי על הרב ומשפחתו לשלם מס על 7.7 מיליון שקל מתוך השומה המקורית שעמדה על 13.8 מיליון שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x