בלעדי לכלכליסט
רשות המסים: יש ראיות להעמיד לדין את מוטי בן ארי, מקורבו של חיים כץ
הרשות סיימה את החקירה נגד בן ארי, יועץ לאקוויטל של קובי מימון, החשוד בהעלמת מס של עשרות מיליוני שקלים. באי כוחו: "כל הכספים בחשבון של האחות והאם שייכים להן". בן ארי וכץ חשודים בפרשה אחרת בשוחד ובמרמה
רשות המסים סיימה את החקירה בחשד להעלמת מס נגד מוטי בן ארי, חברו הקרוב של שר הרווחה חיים כץ ויועץ פיננסי לקבוצת חברות הגז והנפט הבורסאית אקוויטל של קובי מימון. ברשות סבורים שהתגבשה תשתית ראייתית מספקת להעמידו לדין.
תיק החקירה עבר לאחרונה לפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) שמלווה את החקירה, לצורך החלטה אם להגיש נגד בן ארי כתב אישום.
בן ארי נחשד בהעלמת מס של עשרות מיליוני שקלים מרווחים של יותר מ־150 מיליון שקל שהפיק ממסחר בניירות ערך בין 2006 ל־2015. לפי החשד, הוא לא כלל בהצהרת ההון ל־2015 שני חשבונות בנק שהיו בהם 225 מיליון שקל, ושמהם משך כסף לצרכיו, בין היתר לבניית בית בסביון. חוקרי פקיד שומה תל אביב איתרו איכוני טלפונים שמקשרים את בן ארי למשיכות במזומן מהחשבונות.
באוגוסט 2017 נפתחה חקירת מס הכנסה נגד בן ארי בחשד שפעל בדרכי מרמה, עורמה או תחבולה בכוונה להתחמק מתשלום מס על הכנסות, ומסר בדו"ח לפקיד השומה תרשומת כוזבת.
החקירה החלה בעקבות חילופי מידע מול רשות ניירות ערך, שחקרה חשד כי בן ארי וכץ השתמשו במידע פנים בקבוצת החברות של חברם קובי מימון, בקשר למיזוג בין נצבא לאיירפורט סיטי. לפי החשד, בן ארי נחשף למידע המוקדם על המיזוג בעבודתו כיועץ פיננסי לחברות, חלק בו עם כץ, והשניים גרפו רווחים אסורים של כ־290 אלף שקל. באוקטובר נערך להם שימוע לפני הגשת כתב אישום.
חשבונות משפחתיים
בן ארי מנהל את עסקיו עם חברה פרטית, בשם יהו־בא, דרכה הוא גם מנהל את השקעות אקוויטל. לפי החשד פעל בן ארי בשני חשבונות בנק הרשומים על שם בני משפחתו, לטענת מס הכנסה בעודו מנהל באופן בלעדי את ההשקעות ונהנה מפירות ההשקעה. כך, למשל, משך לכאורה מהחשבונות האלה כספים לבניית ביתו החדש בסביון, ששוויו כ־5־6 מיליון שקל.
לפי החשד, החשבונות היו רשומים על שם אמו ואחותו כדי לתעתע ברשויות. נכון לדצמבר 2015 הסתכמו החשבונות ב־225 מיליון שקל. לפי מס הכנסה, נאספו ראיות שבן ארי היה הנהנה העיקרי מהחשבונות האלה, וכי השתמש מעת לעת בכספים לצרכיו הפרטיים, בעוד בנות משפחתו אינן מבצעות פעולות כלל.
"מדובר בהלוואה"
בן ארי טען בחקירתו שלא היה צריך לכלול את החשבונות בהצהרת ההון שלו משום שמדובר בחשבונות השקעה בניירות ערך השייכים לאמו ולאחותו, חשבונות שניהל בשבילן כבעל מקצוע. לטענתו, הכספים שמשך היו במסגרת ההתחשבנות מול בני משפחה, כלומר הלוואות שלקח לצרכים אישיים. ראוי לציין כי לאחר שנת המס 2015 נרשם בן ארי כבעלים משותף בשני החשבונות, לדבריו בעצת רואה חשבון, למקרה של פטירת בעל החשבון.
סנגוריו, עוה"ד ארז הראל וירון אלכואי ממשרד גורניצקי ושות', דחו בעבר בבית המשפט את החשדות: "אחותו עמדה על כך שכל הכספים בחשבון הם שלה. כל ניירות הערך הם שלה ובבעלותה. החשוד הסביר שכל הכספים בחשבון האחות והאם הם שלהן".
בעבר נמסר מטעם בן ארי כי בהצהרת המס שמסר נכללו כל חשבונות הבנק שלו, ומלוא המסים בגין הכנסותיו שולמו כדין. בעלי החשבונות מדווחים מדי שנה ובמשך שנים על החשבונות וההכנסות הנובעים מהם, ומשלמים מס כחוק. החשבונות גם דווחו בהצהרות ההון של בעליהם, כך ששום חשבון לא הוסתר מרשויות המס. הטענה שבן ארי נהג מנהג בעלים בחשבונות הנ"ל מופרכת. כל הצהרות ההון נערכו בסיוע רואה חשבון המכיר את העובדות והדין.
מטעמו של מוטי בן ארי לא התקבלה תגובה על הודעת רשות המסים.