האם פרויקט תעלת הימים יציל את ים המלח?
פרויקט תעלת הימים מביא לשיתוף פעולה בין ישראל לירדן אך תרומתו למשק המים בישראל צפויה להיות קטנה מאוד. פרופ' רפאל סמיט מהפקולטה להנדסה כימית בטכניון: "מי שמצפה שהפרויקט יביא להפחתת הירידה במפלס ים המלח – זה לא יקרה"
פרויקט תעלת הימים עשה לאחרונה צעד גדול לקראת מימוש והוא יובא לאישור הממשלה בקרוב. במסגרת הפרויקט צפויים להישאב כ-300 מיליון מטר קוב מים מים סוף וכ-65 מיליון מטר קוב מים יועברו למתקן התפלה שיוקם בעקבה שבירדן – 30 מיליון מטר קוב מים מותפלים יוזרמו לירדן ו-35 ממ"ק מים מותפלים יועברו ליישובי הערבה. לצד זה מים מליחים צפויים להגיע בצינור ארוך עד ים המלח בתקווה להוביל להתייצבות מפלס ים המלח שמידרדר בכ-1.20 מטר מדי שנה.
בהתייחס לתרומת תעלת הימים למשק המים בישראל מדגיש פרופ' סמיט, מהפקולטה להנדסה כימית בטכניון, כי תהיה לתעלת הימים תרומה מקומית לתושבי הערבה עם המים המותפלים שצפויים להגיע לאיזור, אם כי לא מדובר בתרומה משמעותית לכלל משק המים בישראל.
במשרד להגנת הסביבה שישתתפו גם הם בדיונים מבהירים כי אולי קיים סיכוי להפחתה קטנה בירידת מפלס ים המלח אבל קיימים גם סיכונים והשלכות סביבתיות חמורות לים המלח שאותם צריך עוד לבדוק ולחקור אחרי יישום הפרויקט.
"על פי מחקרים גילינו שרק אם מגבילים את כמות מי הים שמתוכננת לזרום מים סוף לים המלח אולי אפשר להימנע מהשפעות הרסניות, הגבלנו את הכמות עד 400 מיליון מטר קוב מים", מציינת גלית כהן, סמנכ"לית תכנון ומדיניות במשרד להגנת הסביבה, עם זאת, מדגישה כהן שבשלב הראשון תוזרם כמות מים קטנה הרבה יותר.
"טיפול בים המלח מחייב צינורות רציניים יותר - זה לא כלכלי"
במשרד להגנת הסביבה מדגישים אומנם שהתייצבות מפלס ים המלח היא לא על הפרק ואין אפשרות כרגע לייצוב המפלס כי יש צורך בכ-700 מיליון מטר קוב מים בשנה כדי לכסות על הגירעון בים המלח, עם זאת נוקטים בגישה של אופטימיות זהירה וצופים כי פיתרון תעלת הימים יוביל להפחתה של 30 ס"מ בירידת המפלס מדי שנה. לעומת זאת, פרופ' סמיט סבור כי פרויקט תעלת הימים לא יפתור בכלל את הבעיות של ים המלח ואף לא יביא להפחתת הירידה במפלס "מדובר בכמויות מים קטנות, מי שמצפה שהפרויקט יביא לפיתרון – זה לא יקרה, מדובר במרחק גדול מאוד, יש צורך בצינורות רציניים וזה מאוד יקר ולא כלכלי", מציין סמיט.
בארגון אדם טבע ודין מתנגדים נחרצות לפרויקט ואף צפויים לפרסם דוח בנושא. טענתם היא שהפרויקט יהרוס את ים המלח. "מדובר במים זרים שיכנסו לים המלח. ים המלח יהיה כולו מכוסה גבס וזה כבר לא יהיה ים המלח", מציינת לי-היא גולדנברג, ראש תחום כלכלה ומשאבי טבע באדם טבע ודין.
אף שנראה כי התרומה של תעלת הימים למשק המים הישראלי לא גדולה וגם התרומה לים המלח מוטלת בספק, היתרון הגדול של תעלת הימים הוא בעצם שיתוף הפעולה עם ירדן, שותפות שיש לה משמעות מדינית וגיאופוליטית.