מכירת קואופ: ביהמ"ש מבקש מהממונה על ההגבלים להזדרז בבדיקת ההצעות
הנאמנים שלמה נס וחן ברדיצ'ב מתעקשים לקדם את ההצעה של רמי לוי, למרות ההיבט המורכב של הפגיעה בתחרות. השופט לא הציע להם לקדם הצעות אחרות, אלא הצטרף לעמדתם שעל הממונה להזדרז
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים אלכסנדר רון אינו מקבל את טענת נציגי הממונה על ההגבלים מיכל הלפרין, כי דרושים חודשיים עד שלושה וחצי חודשים כדי לבחון את ההצעה שהגיש רמי לוי המתמודד על רכישת אגודת הקואופ שנקלעה להקפאת הליכים (אף שככל הנראה כלל איננה חדלת פרעון).
- לפחות 5 קמעונאים גדולים מתמודדים על רכישת קואופ
- יו"ר ועד קואופ: "מכירה רק עם הסכם קיבוצי"
- לא נבחר לתפקיד נאמן הקואופ אבל מונה לחקור אותו
בהחלטה שמסר השופט רון לפני זמן קצר הוא קבע דיון תזכורת שיתקיים בפניו בעוד שבוע וכתב כי: "הטענה לצורך אמיתי בפרק זמן ארוך להכנת חוות הדעת, מעט לא ברורה. ספק עד כמה ניתן לקבל את עמדת הממונה שנדרשים לפחות חודשיים. במקביל ספק בעיני אם תוכל החברה שבהקפאת הליכים לשרוד עוד חדשים".
בהחלטת השופט רון לא היתה התייחסות לעובדה שחלק מהמציעות לא צפויות לעורר קשיים ניכרים בהיבט הפגיעה בתחרות, אלא שהבעייתיות מתחדדת לאור ההתעקשות של הנאמנים לקדם דווקא את ההצעה של רמי לוי, שהיא גם הגבוהה ביותר ושתבטיח להם שכר טרחה גבוה יותר.
השופט רון כתב כי אין לו בדל של ספק בטוהר הכוונות של הממונה ברמה המקצועית הגבוהה ביותר ובחשיבות היתרה הגלומה בתחרות העסקית, "עם כל זאת, התחרות אינה חזות הכל, ומקום שעל הפרק חברה שנקלעה להקפאת הליכים במגמה לשקמה, דומה, ראוי לנקודת האיזון שתשתנה מעט".
לדברי השופט רון בהליך זה לא ניתן להתעלם ממאות ומאלפי עובדים שנקלעו לאי וודאות, נושים הממתינים לכספם ועובדיהם שלא אחת נקלעים לאי ודאות דומה, ובמקביל מוניטין וציבור לקוחות שלא ימתינו חודשים רבים לבדיקה ממצה של כל היבטי התחרות.
"בנסיבותיו של הליך זה עדיפה שבעתיים מצד הממונה על התחרות חוות דעת מעמיקה מעט פחות, אך כזו שמתקבלת בלוח זמנים לרוונטי להליך, מתוצאה בה לצורך הכנת חוות דעת מעמיקה ומקצועית נדרשת הממונה על התחרות לפרק זמן שבסופו, אומנם עלה בידה להגיש חוות דעת מיטבית אך במועד זה כבר לא יהיה את מי להציל ולא יהיה מה להציל", כתב.
הצעת רמי לוי עומדת ככל הידוע על 155 מיליון שקל, זול ובגדול הציעה סכום מעט נמוך יותר. שתי החברות הללו פעילות מאוד בירושלים, מקום בו ישנה פעילות בולטת של קואופ. בנסיבות כאלה לרשתות שפועלות בירושלים יש תמריץ לשלם כמה שיותר כדי למנוע ממתחרה שלישי להיכנס לעיר ולחולל תחרות. יתכן לאור זאת כי מבחינת הצרכן עדיף דווקא לחולל תחרות בירושלים באמצעות שחקן חדש, אחד משלושת הנוספים שהציעו את עצמם (פרש מרקט, מחסני השוק או ויקטורי) ולא לחזק עוד יותר את השחקנים הקיימים.
במסגרת הדיון הבוקר אמרה נציגת הממונה על ההגבלים כי לא כל המציעות מעוררות את אותם קשיים: "יש גורמים שהבדיקה לגביהם תימשך חודשיים עד שלושה וחצי. יש גורמים לעומת זאת שלגביהם העסקה מעלות חששות תחרותיים מצומצמים יותר מאחר ואין חפיפה גיאוגרפית בין הסניפים הנמכרים לסניפים של מי שמעוניין לקנות ולגביהם הבדיקה יכולה להיות קצרה בהרבה".
השופט רון קבע תזכורת לצדדים שתערך בעוד שבוע וציין שמתבקשת הידברות בין הנאמנים לממונה במגמה לעצב מצווה מוסכם וסביר.
להערכת גורמים בענף, הלחץ המופעל על הממונה לא יגרום לה לאשר הצעה שתפגע בתחרות, כך שבסופו של דבר יאלצו נס וברדיצ'ב לבחון גם את ההצעות האחרות שבידיהם. בינתיים הפעלת הקואופ כרוכה כנראה בהפסדים כספיים בהיקפים שאינם נחשפים.