דעה
ההשקעות גדלות, האקזיטים נעלמים: שנת ההתפכחות של ההייטק
עד לאחרונה נראה היה ש־2019 תהיה השנה שבה ענקיות טכנולוגיה פרטיות יגיעו אל השווקים, למשל אובר וליפט שהגישו באחרונה תשקיפים לפני הנפקה. אבל אז הגיעו המפולות בשווקים
חברות ההייטק הישראליות גייסו 6.4 מיליארד דולר ב־623 עסקאות ב־2018 - שיא של כל הזמנים בהיקף גיוסי ההון בהייטק הישראלי, כך לפי הדו״ח השנתי של IVC שפורסם אתמול. זה נשמע מרשים מאוד, אך מי שעוקב אחר המגמות בעולם לא אמור להיות מופתע.
- פריחה בהייטק: גיוסי ההון בישראל הגיעו ב-2018 לשיא של כל הזמנים
- תשכחו מסייבר ודאטה: אלו העובדים הכי מבוקשים בהייטק
- ערבי דייטים ותחתיות בירה מעוצבות - הדרכים היצירתיות לגיוס עובדי הייטק
הסכום הזה מצטרף לשיאים גלובליים שנרשמו השנה. נתונים של מאגר המידע Crunchbase, למשל, מעידים על עלייה של יותר מ־32% בהיקף העסקאות בהשוואה לשנה שעברה. את השיא הזה אפשר לזקוף בראש ובראשונה לעלייתן של המגה־קרנות: קרנות הון־סיכון שמנהלות סכומים חסרי תקדים בהיקפים שנמדדים במיליארדי דולרים. החלוצה היא קרן ויז׳ן של מאסיושי סון היפני שהוקמה ב־2017 ומנהלת 100 מיליארד דולר, מחציתו מסעודיה ואבו־דאבי. הזרמה של סכומי ענק ממקורות חדשים (לא מארה״ב ואירופה) הקפיצה את ההשקעות.
הסכומים הבלתי־נתפסים הללו הפכו את 2018 לשנה של סופרלטיבים. ״זו היתה השנה של הסבבים הסופר־ענקיים״ ‑ הכריזו ב־Crunchbase, כשהכוונה לסבבים בהם גויסו יותר מ־100 מיליון דולר בסבב בודד. אם ב־2016 בוצעו בין 10 ל־20 עסקאות כאלה בחודש בצפון אמריקה, ב־2018 נרשם ממוצע של יותר מ־50 עסקאות סופר־ענקיות בכל חודש, עם שיא של 70 ביולי. יותר מ־56% מההון שגייסו חברות הטכנולוגיה הפרטיות היה בעסקאות מסוג זה.
התוצאה העיקרית של המגמות הללו היא שבשוק רווי בכסף חברות יכולות להישאר פרטיות לזמן רב יותר. אם לפני עשור חברה שהעסיקה 500 עובדים התקשתה למצוא מימון מתאים בשוק הפרטי, היום חברות נשארות פרטיות גם עם אלפי עובדים. המשמעות היא ירידה באקזיטים. כך, דו״ח של PwC Israel שיצא בחודש שעבר דיווח על ירידה של 33% בהיקף האקזיטים בשוק הישראלי בהשוואה לאשתקד.
עד לאחרונה נראה היה ש־2019 תהיה השנה שבה חברות ענק פרטיות בתחום הטכנולוגיה יגיעו אל השווקים. אובר וליפט, למשל, הגישו לאחרונה תשקיפים לפני הנפקה, וענקית התשלומים הסינית אנט לוטשת עיניים לבורסות כבר חצי שנה. אבל אז הגיע דצמבר האחרון, שבו לא רק שהשווקים היו הפכפכים, אלא אף התאכזרו במיוחד לענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות. באווירה כזאת יכול מאוד להיות שחברות גדולות יחליטו לדחות את תוכניות ההנפקה שלהן. מצד שני, קשה להאמין ש־2019 תצליח לשבור את שיאי הגיוסים של 2018. בין מלחמות סחר לברקזיט קשה לספק תחזיות, אבל בכל זאת אפשר להמר שהשנה שנפתחת כעת תהיה שנה של זהירות, אולי אפילו של התפכחות.