"הנחת סוף העונה" לעורכי הדין: האם בג"ץ יתערב?
הכנסת צפויה להוריד את ציון המעבר בבחירות ההסמכה של עורכי הדין; על אף שמדובר בהתערבות פופוליסטית - החוק הזה צפוי לשרוד
האם הכנסת יכולה להכתיב ללשכת עורכי הדין "הנחת סוף עונה" כזו דרמטית ולמחוק לחלוטין את סף המעבר וסף הכניסה למקצוע? גם אם מדובר בהתערבות פופוליסטית של הכנסת, החוק הזה, אם ייחקק - ישרוד. ראשית, מאחר שהוא עולה בקנה אחד עם הערך החוקתי של חופש העיסוק. שנית, כי אין עילה להתערבות בג"ץ כי החוק אינו פוגע בזכות אדם שמוגנת בחוק יסוד.
ובכל זאת, מדובר בחוק מוזר. הכנסת אינה גננת-על שאמורה לדחוף את האף לכל מקום שנדמה לה שנעשה עוול. ואם היא מתעקשת לעשות זאת, שתחוקק חוק שיגדיל את מספר מיטות האשפוז בבתי חולים ולא את מספר עורכי הדין. כמו שהיא נמנעת מ"מיקרו-מנג'מנט" כזה, מוטב שתימנע ממנו גם כאן.
תכלית בחינות הלשכה היא לשמור על רמה מינימלית של המקצוע. הדיבורים על כך קיימים מאז הוקמו המכללות. אלא שהמכללות פתחו את שערי המקצוע גם לאוכלוסיות מוחלשות שלא צלחו את סף הכניסה והמכסות של האוניברסיטאות. וזה שיקף עוד מתח שבין מרכז לפריפריה, בין עשירים לעניים. המכללות גם הציפו את המקצוע, אבל גם פתחו את שעריו למי שלא היה לו מעולם סיכוי להיכנס בו.
ההצפה הזו הביאה את ישראל למקום הראשון בעולם ביחס של עורכי דין לנפש. נהוג לנפנף בנתון הזה לשלילה, אבל מותר גם לשאול מה רע בכך.
ראש הלשכה אפי נווה שם לו למטרה לעצור את ההצפה. הוא בנה את הסכר בדמות ועדת בחינות ששינתה את מתכונת הבחינה. לראשות הוועדה מינה שופטים שתוגמלו בתמיכתו למינוי לבית המשפט העליון. במקרה של יוסף אלרון זה הצליח, במקרה של היו"ר הנוכחי, שאול שוחט, עדיין לא.
ובחזרה לשאלה המרכזית – רמת הבחינה אל מול רמת המקצוע. אילו ראיות ניתן להציג לירידת רמת המקצוע כדי להצדיק את העלאת רמת הבחינה לממדים כאלה ששיעורי המעבר צנחו בעשרות אחוזים, שאלפים השקיעו את מיטב שנותיהם לשווא? זו שאלה שלבטח תישאל בבג"ץ אם וכאשר תידרש התערבותו.
ראיה אפשרית אחת נמצאת למשל בכתב האישום שהוגש לבית משפט שלום מחוז מרכז שעוסק בהערמה על ביקורת הגבולות ביציאה והכניסה לנתב"ג. את זה ניתן למדוד - עלייה בכתבי אישום או הליכים משמעתיים נגד עורכי דין. ראיות אחרות שנגזרות מהתרשמות ותחושה שרמת עורכי הדין נמצאת בירידה לא תספיק לתקיפה בג"צית של החוק. בדיוק כמו ההתרשמות והתחושה שרמת הח"כים ירדה ואפילו יותר מעורכי הדין. בשני המקרים ניתן להניח שאכן זה המצב אבל אפילו שרת המשפטים שמתנגדת לחוק תתקשה לתמוך באקטיביזם שנדרש לבטלו.