$
בארץ

בחירות 2019

כשרואה חשבון, מוסכניק, סוכן ביטוח ושחקנית רצים לכנסת

נשיא ארגון העצמאים להב, רועי כהן, הקים מפלגת עצמאים ובעלי עסקים חדשה, והוא טוען לפוטנציאל אלקטורלי גדול. גורמים במערכת הפוליטית טוענים שהקמת המפלגה נועדה להוביל את כהן למקום ריאלי במפלגה קיימת. כהן מכחיש

צבי זרחיה 08:1606.01.19

"הממשלה רואה את העצמאים ובעלי העסקים כשקופים ולכן אנחנו רצים לכנסת. צריכים חמישה חברי כנסת שיטפלו בבעיות האלה ולא בסוגיות של ימין או שמאל". כך אמר נשיא להב עו"ד רועי כהן, כשהשיק ביום רביעי האחרון בבית סוקולוב בתל אביב את מפלגת העצמאים והעסקים המתמודדת בבחירות לכנסת ה־21.

 

 

 

בשנה האחרונה העריכו גורמים בכנסת כי כהן עשוי לנסות להגיע אל המשכן באמצעות אחת המפלגות החברתיות. בעבר הרחוק היה כהן חבר במפלגת העבודה. ב־2006 הצטרף למפלגת קדימה, עמד בראש סניף המפלגה בחולון ואף שימש כיועצו של אבי דיכטר שהיה השר לביטחון פנים. גם עכשיו יש מי שמעריכים כי ההכרזה על הקמת מפלגת עצמאים נועדה בעיקר לצורך הפגנת כוח וכי כהן וראשי הארגונים שהולכים אתו עשויים להצטרף לאחת המפלגות הגדולות — דבר שכהן מכחיש. הוא מדגיש כי "1,500 בעלי עסקים ועצמאים כבר נרתמו להתנדב ולסייע ואנו הולכים לפתוח 30 מטות בחירות ברחבי הארץ אין לי שום כוונה להיות נער פוסטר של מפלגה אחרת. המטרה היא להשפיע בכנסת ממקום של עוצמה וכוח".

 

נשיא להב רועי כהן באירוע ההשקה של מפלגת העצמאים נשיא להב רועי כהן באירוע ההשקה של מפלגת העצמאים צילום: טל קירשנבאום

 

 

בעוד שבעבר עובדי הנמלים, חברת החשמל וגם בעלי המוניות התפקדו למפלגות הגדולות כדי להשפיע על חברי הכנסת לדאוג לאינטרסים שלהם, מקווה כהן להוות כוח פוליטי עצמאי משמעותי שיהיה מחוייב בכנסת לבוחריו, בעלי העסקים.

 

להב שכהן ניצב בראשה מונה 52 ארגונים כלכליים. עשרות מחברי הלשכה נכחו באירוע ההשקה של המפלגה, והם גם יצטרכו להביא את הקולות: יוסי אלקובי נשיא התאחדות בעלי המלאכה והתעשיה, ירון גינדי נשיא לשכת יועצי המס, רונן לוי יו"ר איגוד המוסכים, ליאור רוזנטל נשיא לשכת סוכני הביטוח, ערן סיב יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ורבים אחרים.

לדברי כהן, פוטנציאל הבוחרים מונה 530 אלף משפחות של עצמאים ובעלי העסקים, שהם 1.5 מיליון בוחרים. כהן מקווה שלפחות 10% מהעצמאים ומשפחותיהם יצביעו למפלגה החדשה, כלומר כ־150 אלף קולות שיניבו חמישה מנדטים — בהסתמך על כך שאחוז החסימה בבחירות הקודמות היה כ־130 אלף קולות.

 

למרות הפוטנציאל האלקטורלי הגבוה של מפלגת עצמאים על הנייר, מדובר במשימה יומרנית למדי, שכן הציבור בישראל מצביע בדרך כלל למפלגות לפי עמדותיהן המדיניות והביטחוניות. למפלגה גם תהיה תחרות קשה מול שאר המפלגות החדשות, ובהן חוסן לישראל בראשות בני גנץ, גשר בראשות אורלי לוי אבקסיס שהיא מפלגה חברתית, והימין החדש בראשות נפתלי בנט ואיילת שקד. גם הסקרים שנערכו בסוף השבוע, ולפיהם מפלגת העבודה מגיעה בקושי לשמונה מנדטים ותל"ם של משה בוגי יעלון לא עוברת את אחוז החסימה, מעידים שמדובר שהמשימה של מפלגת העצמאים לצלוח את אחוז החסימה לא תהיה פשוטה.

 

התקדים ההיסטורי של מפלגה סקטוריאלית מצליחה שעליו בונה כהן היא מפלגת הגמלאים בראשות רפי איתן שהצליחה בבחירות 2006 לגרוף 7 מנדטים. "התגובות שאני מקבל מהשטח הן אדירות ואוהדות", הוא אומר. "עצמאים משפשפים את העיניים ואומרים לי, סוף סוף מישהו ידאג לנו בכנסת".

 

"לבחור או לבכות בשקט"

 

ברשימה החדשה לכנסת בראשותו של כהן ימוקמו גם יוסי אלקובי, נשיא התאחדות בעלי המלאכה, ורונן לוי, יו"ר איגוד המוסכים שיהיה ראש מטה הבחירות. גם אישה דומיננטית מבעלי העסקים תיכלל בה. נשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי הודיע על תמיכתו ברשימה אבל אינו רוצה להיכלל ברשימה לכנסת.

 

גינדי כתב באיגרת לחברי לשכת יועצי המס כי "או ש־500 אלף העסקים ישכילו לבחור לעצמם נציגים שידאגו להוביל מהלכים מחוללי שינוי בנושא, או שנמשיך לבכות על מר גורלנו, רק הפעם בשקט בבקשה, כי ניתנה לנו בהקמת המפלגה החדשה האפשרות לבחור בעצמנו ולא בחרנו בה".

 

כהן כבר התחמש בצוות ארגוני: עו"ד איתן הברמן, לשעבר היועץ המשפטי של הליכוד וקדימה, עומד בראש הצוות המשפטי והגיש בסוף השבוע את טופס הבקשה להרשמתה של המפלגה החדשה לרשם המפלגות. היועץ האסטרטגי של המפלגה הוא דדי סוויסה, פעיל במפלגת העבודה שעבר בעבר בין היתר עם אהוד ברק ועמיר פרץ. יועצת התקשורת דנה אדמוני עומדת בראש מערך התקשורת של המפלגה.

 

בינתיים, כהן העביר מכיסו את המימון להקמת המפלגה החדשה, כ־100 אלף שקלים. החל מהיום מתכוונת המפלגה החדשה לגייס תרומות מהציבור וכהן מאמין שהמפלגה תוכל לגייס תרומות רבות ולהעמיד תקציב של כמה מיליוני שקלים.

 

"החרדים דאגו לעצמם"

 

"בכוונתנו לתקן את כל העיוותים שקשורים בעצמאים", אומר כהן ומפרט: "29 הצעות חוק לתשלום דמי אבטלה לעצמאים נפלו בכנסת משנת 1996. על הצעות החוק היו חתומים ח"כים מכל הסיעות אבל כל פעם שהנושא הגיע לאגף התקציבים באוצר הוא נפל. החרדים, ההסתדרות, הקיבוצים ידעו לדאוג לעצמם. תמיד השאירו את העצמאים בתחתית סדר העדיפות".

 

"המצע שלנו מאוד פשוט: בכוונתנו לשחרר את החסמים של הבירוקרטיה, והרגולציה, לשלם דמי אבטלה וימי מחלה לעצמאים. אנחנו מדברים גם על תשלום קצבת זקנה לעצמאי מגיל 67 — בניגוד למצב כיום שאם עצמאי ממשיך לעבוד הוא לא יוכל לקבל את הקצבה עד גיל 70, סיוע לעצמאים שפשטו את הרגל ועוד, זאת כאשר כיום הם לא זכאים לשום קצבה מהביטוח הלאומי".

 

כהן גם מתכוון לפעול מול רשויות המס להרחבת האפשר של קיזוז הפסדים ביחס לשנות מס קודמות, להאצת פחת על ציוד ולהפחתת המיסוי בגין שווי שימוש על רכב לצורכי עבודה.

 

עובד מדינה, רוצה לרוץ לכנסת? תתפטר היום

 

בין השחקנים החדשים הרבים שנכנסו לזירה הפוליטית מאז ההודעה על הקדמת הבחירות בחודש שעבר, ניתן למנות מספר עובדי מדינה בכירים שהחליטו לעזוב את תפקידם הנוכחי, רק כדי לנסות לחזור אל המגזר הציבורי כפוליטיקאים. לפי ההנחיות ששלח בשבוע שעבר נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ', בכירי שירות המדינה שרוצים להתמודד לכנסת הקרובה צריכים להתפטר מתפקידם לכל המאוחר היום.

 

בין עובדי המדינה שהחליטו להפוך לפוליטיקאים ניתן למנות את נדב שיינברגר, ראש המטה של שר האוצר משה כחלון, ואת היועצת האישית של כחלון ליהי דיין, שצפויים להיכלל ברשימת כולנו לכנסת, ושהתפטרו בשבוע שעבר. ביום חמישי האחרון הודיע גם יו"ר חברת נמל חיפה אשל ארמוני על כוונתו להתמודד, כנראה במסגרת מפלגתו של בני גנץ. ארמוני היה אחד ממקימי כולנו ואף שימש כמנכ"ל משרד השיכון תחת השר יואב גלנט.

 

מזכיר קצא"א דוד שרן. טרם החליט מזכיר קצא"א דוד שרן. טרם החליט צילום: דנה קופל

 

 

מי שעוד התפטר לאחרונה ואולי יתמודד בבחירות הקרובות הוא מנכ"ל משרד הגנת הסביבה לשעבר ישראל דנציגר. דנציגר היה אף הוא בין מייסדי כולנו. בשיחה עם "כלכליסט" אמר שעוד לא החליט לאן פניו מועדות ושאם תגיע הצעה רצינית ישקול אותה.

 

סימן שאלה נוסף ניצב מעל מזכיר קצא"א (בחופשה) דוד שרן, החשוד בפרשת הצוללות, שהתעניין בריצה במסגרת הליכוד, אולם עדיין לא התפטר מתפקידו. מבחינתו החלטה להתפטר כדי להשתתף בפרייימריז בליכוד היא סיכון, מכיוון שהוא עלול להישאר ללא השכר, החלקי אמנם, שהוא מקבל כיום בקצא"א. מנכ"ל משרד השיכון חגי רזניק התפטר בשבוע שעבר והצטרף למפלגת גשר בראשות אורלי לוי־אבקסיס.

 

ההנחיות של הרשקוביץ' משרטטות קו חד וברור בין עובדי מדינה בכירים לפוליטיקאים. הן גם ומפרטות מגוון הגבלות על עובדי מדינה בתקופת הבחירות, כגון השתתפות עובדי המדינה בבחירות לרשימות מועמדים, איסור השתתפות בגוף בוחר שחל עליהם, איסורים החלים על העובדים בכל הקשור לתעמולת בחירות ועוד.

 

צבי זרחיה וליאור גוטמן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x