בלעדי לכלכליסט
למרות הגשם, מקורות מזהירה: יש מחסור במים, המחיר יזנק
שרי האוצר והאנרגיה טרם אישרו בממשלה את הרפורמה במשק המים, שגובשה בעקבות הבצורת המתמשכת, ומקורות נאלצה לצמצם ב־50% את תקציב הפיתוח ל־800 מיליון שקל: "מצבו של משק המים מחייב ביצוע מלא של תוכנית החירום"
ההכרזה על הליכה לבחירות הותירה את משק המים בלי יד מכוונת. ל"כלכליסט" נודע שדירקטוריון מקורות חתך ב־50% את תקציב הפיתוח לשנה הקרובה ל־800 מיליון שקל בלבד, ובכיר שמכיר את הנושא מקרוב אמר שההחלטה התקבלה על רקע פיזור הכנסת, ולאחר ששרי האוצר והאנרגיה טרם הגישו לאישור הממשלה את התוכנית לשינוי מבני מקיף במשק המים. תקציב הפיתוח מגיע ממקורות ומהמדינה.
- למרות צמצום מספר תאגידי המים, המים יתייקרו בינואר בכ-4.5%
- רשות המים עוצרת תוכנית לבניית אלפי דירות בראשון לציון
- שטייניץ סגר את הברז לסטארט־אפים של חברת מקורות
לאחרונה אושרה בממשלה תוכנית חירום לקידוחי מים חדשים, הקמת שני מתקני התפלה והזרמת מים לכינרת. מה שלא הושלם הוא השינוי המבני בחברת המים הלאומית, שאמורה ליישם את התוכנית. עיקריו של השינוי המבני הם צמצום החברות־הבנות מקורות ייזום ושחם, התייעלות פנימית ומכירת שטחים לממשלה תמורת כ־2.7 מיליארד שקל. השטחים הם באזור תל אביב, חולון וראשון לציון.
יו"ר מקורות מרדכי מרדכי והמנכ"ל אלי כהן שלחו בסוף השבוע מכתב לשרים כחלון ושטייניץ, ובו כתבו: "חמש שנות הבצורת האחרונות גרמו להידלדלות קשה של מאגרי המים הטבעיים, באופן המסכן את ביטחון משק המים בכללותו. על הממשלה ועל רשות המים מוטלת האחריות לנקיטת צעדים לפתרון משבר זה, ובכללם תוכנית פיתוח מקיפה, מורכבת וחסרת תקדים במונחים ישראליים".
בכירי מקורות מזכירים לשרים ש"בשנה האחרונה הובילו משרד האנרגיה ומשרד האוצר יחד עם חברת מקורות היערכות לתוכנית חירום אשר תספק מענה להתמודדות עם הבצורת. שיתוף הפעולה בין משרדי הממשלה קידם משמעותית את התהליך, ומהווה למעשה הסיבה המרכזית לכך שאנו נמצאים בישורת האחרונה בעבודת המטה. במסגרת ההיערכות לשיקום משק המים, גיבשה חברת מקורות תוכנית אסטרטגית בשיתוף פעולה מלא עם הממשלה והרגולטורים, לרבות חיזוק האיתנות הפיננסית הנדרשת למקורות לטובת הגדלת יכולת הגיוס והתמיכה בפיתוח המואץ; הרחבה משמעותית של היקף הפיתוח הרב־שנתי, המבטיחה פתרונות זמינים לטווח המיידי, הבינוני והארוך אשר יובילו להתאוששות משק המים; התייעלות ושינוי מבני שיתמוך בביצוע; מכירת נכסים והפרטת חברת מקורות ייזום ומכירת קרקעות".
"צומת קריטי"
למרות התוכניות הגרנדיוזיות, יו"ר ומנכ"ל מקורות מזהירים ש"מאחר ועד היום טרם התקבלה החלטת ממשלה בסוגיה, הרינו להתריע כי ביום חמישי 27 בדצמבר 2018 דירקטוריון החברה נאלץ לאשר תקציב פיתוח מצומצם ביותר בהיקף של 800 מיליון שקל, אשר משקף את היכולות הפיננסיות של החברה במצבה הנוכחי, טרם הטמעת הרפורמה, שמשמעותו אי מתן מענה למשבר במשק המים, על כל המשתמע מכך, ותוכנית פיתוח מצומצמת בלבד לשנת 2019". ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" מדובר בחיתוך של כ־50% מהתקציב בפועל, לרבות הרחבות שאושרו בעל פה בתוכניות הפיתוח לשנה הבאה.
"אנו נמצאים בצומת קריטי המחייב החלטת ממשלה, שכן חלון ההזדמנויות הצר הולך ונסגר", נטען במכתב לשרים. "מצבו הקשה של משק המים והתחזיות לאי התאוששותו בשנים הבאות מחייבים ביצוע מלא של תוכנית החירום. כל עיכוב בפעולות החירום המפורטות משמעותו סכנה למשק המים בישראל במובנים הבאים: אי עמידה ביעדי אספקת מים בעת בצורת ופגיעה בצרכנים עד כדי סכנה ממשית להמשך אספקת מים סדירה; עלייה חדה בתעריפי המים; צמצום מקורות המים הטבעיים והחרפת הבצורת; פגיעה בהיערכות לחיבור אזורים מנותקים ואזורי מצוקת מים".
גם רשות המים תתערב
החלטת הממשלה על שינוי מבני במקורות כבר כמעט מוכנה, אלא שיש להגישה לאישור הממשלה. בסיפא של המכתב כותבים בכירי מקורות: "לאור פיזור הכנסת הגיעה השעה בה נדרשת ממשלת ישראל לקבל החלטה. ככל שלא תתקבל החלטה בימים הקרובים, המאמצים והמשאבים הרבים שהושקעו בשנה האחרונה מצד כל הגורמים - משרדי הממשלה, רשות המים, רשות החברות וחברת מקורות - ירדו לטמיון. הימנעות מקבלת החלטה לעת הזאת תעכב בחודשים רבים פיתוח תשתית לאומית חיונית, ונזק כבד ייגרם למשק המים. אנו מבקשים את התערבותכם המיידית לפתרון". בימים הקרובים אמורה לצאת אמירה דומה מצד רשות המים לשרים.
אישור החלטת ממשלה בזמן ממשלת מעבר חייבת אישור יועמ"ש. עם זאת, ההערכה היא שיתקבל אישור כזה משום שמדובר בקונצנזוס, כלומר שום שר או חבר כנסת לא ירצו לקבל נדוניה בדמות משק מים במשבר, שמשמעותו עשויה להיות הפסקת אספקה סדירה של מים.