נתניהו על הירידות בבורסות: "אם יש לכם שכל, עצמו את העיניים ותנו לקרוסלה להסתובב"
ראש הממשלה התייחס למתרחש בשוק ההון בטקס מינוי הנגיד החדש, פרופ' אמיר ירון, שנערך הבוקר בבית הנשיא. "צריך להבין שטעויות של נגידים עלולות לגבות מחיר כבד מאד, ומצד שני, אסור שהחשש מטעויות יגרום לנגיד להתבצר במדיניות נטולת סיכונים"
"אנחנו נפגשים כאן, אולי, בפתחה של תקופה מתוחה מבחינה כלכלית ופיננסית. לאורך השנים קברניטי הכלכלה הישראלית ניווטו אותנו בתבונה ובקור רוח בתוך משברים וזעזועים כלכליים גלובליים ומקומיים, והפגינו איתנות ויציבות. אני בטוח שקור הרוח והתבונה ימשיכו לנווט אותנו במים הסוערים". כך אמר היום (ב') נשיא המדינה, ראובן ריבלין, בטקס מינוי הנגיד החדש, פרופ' אמיר ירון, שנערך בבית הנשיא.
עוד הוסיף ריבלין, כי "ב-70 שנים בלבד, ישראל מיצבה את עצמה כמובילה עולמית בתחומי מפתח. אלו הם הישגים אסטרטגיים, ברמה הכלכלית וברמה הגיאו-פוליטית והמדינית. אך יש גם אתגרים גדולים וכבדים שמונחים לפתחינו". ריבלין התייחס לגל ההתייקרויות, ואמר: "לאחרונה התבשרנו על חשש לגל התייקרות מחירים במשק, גל שבעקבות התערבות מהירה של שר האוצר ואנשי משרדו, נבלם כרגע. שמירה על יציבות מחירים היא מתפקידיו המרכזיים של בנק ישראל, המשמש גם כיועץ הכלכלי לממשלה".
"ברכותיי ותנחומיי"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר: "יש לי נוהל: לברך כל אדם שנכנס לתפקיד ציבורי בברכת ברכותיי ותנחומיי". לדברי נתניהו, "המהלכים שעשינו עד היום עזרו לנו לצלוח סערות גדולות בעבר. אני בטוח שנצלח גם את הסערה הנוכחית בשוקי ההון. משק איתן מייצר ערך, ערך תחרותי של מוצרים ושירותים שאנשים רוצים לקנות. יש שתי דרכים להגדיל עסק או משק של מדינה. או שאתה מייצר מוצרים או שירותים חדשים, או שאתה מייצר שווקים חדשים. אנחנו עושים את שניהם". עוד הוסיף, כי "עדיין יש בעיות, בעיות בפריון שהנשיא הצביע עליהם בצדק, יש את הרפורמה התחבורתית".
- "האתגר המיידי שעומד בפנינו - לייצב את שיעור האינפלציה במרכז טווח היעד"
- העלאת הריבית מתרחקת והאפיק הממשלתי עשוי לחזור ולהוות חוף מבטחים
- עליית הריבית: בנק ישראל מחמם אותנו לאט, שלא נרגיש ונקפוץ מהסיר
נתניהו המשיך ואמר: "צריך להבין שטעויות של נגידים עלולות לגבות מחיר כבד מאוד, ומצד שני, אסור שהחשש מטעויות יגרום לנגיד להתבצר במדיניות נטולת סיכונים. ישנן שתי משימות, שלובות זו בזו, אשר מימושן ישפיע על כלכלת המדינה לשנים רבות: הראשונה - להגביר את התחרותיות במערכת הבנקאית; השנייה - להביא את ישראל לעידן טכנולוגי חדש, שיאפשר גישה טובה יותר לאשראי, לכל מבקשי האשראי". בשלב זה התייחס נתניהו לנפילות בשווקים, ואמר: "כמובן שכל זה צריך להיעשות בצורה שקולה, כי איננו רוצים לראות כאן בועת אשראי - ואני מבחין בין בועת אשראי לבין העליות והירידות בשווקים; במקרה שלהן, אם יש לכם שכל, עצמו את העיניים ותנו לקרוסלה להסתובב".
נתניהו סיים את דבריו בהתייחסות לפערים הכלכליים והחברתיים. "אנחנו רואים בישראל תופעה די מדהימה", אמר. "נתוני הלמ"ס של העשור האחרון מראים שארבעת העשירונים הנמוכים קיבלו את העלייה הגדולה ביותר בשכר. כולם נעשו עשירים יותר, אך המעמד הנמוך יותר כלכלית קיבל את העלייה הגדולה יותר". יש לציין כי מאז הקמת הממשלה האחרונה, שיעורי התעסוקה של גברים חרדים רק הלכו וירדו - בשונה מהמגמה בעשור האחרון.
שר האוצר, משה כחלון, אמר בנאומו כי "עוצמה של מדינה נמדדת בעיקר בכלכלה שלה. אנחנו נתווכח, אבל תמיד נשמור על רמת ויכוח עניינית. יש, מן הסתם, מתח מובנה בין האוצר לבין בנק ישראל". כחלון הוסיף כי "לבנק ישראל חלק גדול מאוד בצמצום הפערים. הנגידה היוצאת התעקשה להכניס אוכלוסיות נוספות למענק העבודה-מס הכנסה שלילי. גם בנק ישראל וגם משרד האוצר עומדים בראש הצבא למלחמה בפערים החברתיים, ואת זה אפשר רק בעזרת הצמחת המשק. מעולם לא התערבנו בהחלטות שלכם. ניסינו קצת לשכנע, כשהלך - הלך. כשלא הלך - לא הלך".