האוצר לוחץ על חברת החשמל לגבות את הכסף מסימנס - ומהר
בכירים באוצר נפגשו עם ראשי חברת החשמל וביקשו מהם להתגבר על מכשול משפטי בתביעה מול סימנס. המטרה: להכיר עוד החודש בפיצוי של 400 מיליון שקל שקיבלה החברה כהכנסות, כדי למתן את עליית תעריף החשמל
משרד האוצר לוחץ על חברת החשמל לפתור במהרה מכשול משפטי שיאפשר לה להכיר בהכנסות מפשרת סימנס עוד לפני סוף החודש.
- תעריף החשמל: הסיפור האמיתי
- האוצר מוותר על העלאת המס על הפחם: תעריף החשמל צפוי להתייקר ב-5%-6%
- מהארנונה ועד למים: הנוסחאות שבגללן הכל עולה לכם יותר
אל פאזל הצעדים המתוכננים לבלימת עליית מחיר החשמל - בהם ביטול העלאת המס על הפחם בחודש פברואר - מצטרף צעד נוסף: הלחצים מצד האוצר על חברת החשמל, שנועדו להכניס במהרה לקופת החברה עוד 400 מיליון שקל, כסף שמקורו בפשרת פיצויים בתביעה של חברת החשמל מול שלוש חברות זרות - סימנס הגרמנית, אלסטום הצרפתית ו־ABB השוויצרית.
שלוש החברות הואשמו בניהול קרטל שמכר לחברת החשמל מוצרים במחיר גבוה. בלאחרונה הגיעו הצדדים לפשרה שאמורה להביא אל קופת חברת החשמל את הפיצוי - כ־400 מיליון שקל - שמשקלו בתעריף החשמל כ־1.5%.
אלא שלא ניתן להבטיח שהכסף יגיע לקופה עד סוף השנה או אפילו במהלך ינואר. הסיבה למועד הלא ברור של הגעת הכסף היא שהסגירות האחרונות נמצאות בידי עורכי הדין של הצדדים. במשרד האוצר מודעים לבעיה, והפקידות הבכירה עושה פעולות נמרצות לקידום העברת הכסף עד סוף השנה.
ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה שבימים האחרונים התקיימו לפחות שתי פגישות בין ראשי האוצר לראשי חברת החשמל בנושא. בפגישות גם גובשה נוסחה שתאפשר לחברת החשמל לרשום בספרים במידה שהכסף לא יגיע בזמן. על פי הנוסחה חברת החשמל תדווח לבורסה עד ה־30 בדצמבר שיש פשרה "סגורה וחתומה", לרבות הסכום המדויק שאמור להיכנס לקופתה. סעיף חשבונאי שיקבל ביטוי בדו"חות חברת החשמל ככסף שעתיד להגיע בקרוב ישכנע את רשות החשמל שמדובר בהכנסה, וישאיר לכחלון את ההישג של צמצום פעימת ההתייקרות המתוכננת.
לעומת תקבולי הפשרה, יש צעד שקצב ביצועו נמצא בידיו של כחלון - ביטול העלאת המס על הפחם. מס זה אמור לייקר את הפחם מ־46 שקל ל־102 שקל לטונה ולתרום לקופת המדינה כחצי מיליארד שקל לשנה, שמשקלו בפעימת התעריף הוא כ־%2 עד 3%.
כחלון בחר דווקא באפשרות של ויתור על המס מכיוון שב־2017, כשהוחלט להעלות את המס על הפחם, אף אחד במשרד האוצר לא חזה ששנה לאחר מכן משרד האנרגיה ינחה את חברת החשמל לצמצם את השימוש בפחם בכל מחיר. בדיעבד התברר שהנחיית שר האנרגיה יובל שטייניץ חתכה את השימוש בפחם בחברת החשמל לפחות בחצי. הכסף שהיה אמור להגיע מהמיסוי על הפחם, ושהאוצר תכנן עליו ב־2017 - נעלם ב־2018.
אופציה אחרת שעמדה בפני כחלון - הורדת סובסידיות על מתקנים סולאריים שקיבלו תעריף מובטח - משמעה הפרת עשרות חוזים מול הממשלה, שיכולה לעורר אפקט דומה לפתיחת חוזה הגז.
גם אם הממשלה תפר את ההתחייבות שניתנה לא לגעת במתווה, פתיחת חוזה לא בהסכמה אלא על ידי צד אחד - תגיע לבית המשפט, ובכל מקרה הדיונים בנושא לא יסתיימו לפני פעימת התעריף בינואר ההולכת ומתקרבת.
ביטול המס על הפחם, מצד אחד, וקבלת כספי הפיצויים משלוש החברות הזרות, מצד שני, אמורים לגלם יחדיו ירידה של כ־4% בתעריף החשמל ולמעשה לחתוך אותו בכחצי. המהלך הזה יכול למתן את עליית תעריפי החשמל כבר מינואר הקרוב - מכ־4.5% לכ־%3.8 בלבד.