$
דעות

האופציות פתוחות, אבל קצת פחות

החלטה של רשות המסים להעלות את שיעור המס לעובדים שמממשים אופציות באקזיט או בהנפקה הצליחה להבהיל את ענף ההייטק. בפועל המציאות פחות מלחיצה, והמסר העיקרי של ההחלטה הוא שאין להעניק פריבילגיות יתר לעובדי ההייטק

עמרי מילמן 08:1919.12.18

לפני חצי שנה פנתה לרשות המסים חברת הייטק, שבה מועסקים עשרות בודדות של עובדים, בבקשה לקבל החלטה מקדמית על אופציות שהעניקה לעובדיה. מבלי לדעת, אותה חברה יצרה סערה בענף, אשר התבררה בסופו של דבר כסערה בכוס תה.

 

בעקבות החלטה שהבהירה מתי יש לשלם מס רווחי הון (25%) על רווחים מאופציות, ומתי מס הכנסה מלא (עד 50%) - הוציאה רשות המסים חוזר מסודר שמפרט את התנאים. החוזר הצליח להבהיל ענף שלם, שחשב שנוגעים בבבת עינו - האופציות לעובדים.

 

 

 

בפועל המציאות קצת פחות מלחיצה. החוזר שהוציאה הרשות מבהיר כי כאשר סטארט־אפ מעניק אופציות לעובדים שלו, אם תנאי המימוש שלהן הוא אקזיט או הנפקה, הם יידרשו לשלם מס הכנסה מלא (עד 50%) ולא מס רווחי הון (25%). הרציונל מאוד ברור. אופציות הן למעשה השתתפות של העובדים בסיכונים ובתשואות של החברה. המחוקקים ראו את היתרונות הגלומים ברתימת העובדים לעסק על ידי המעסיק עצמו, ובלאו הכי כאשר מדובר באמת במניות, הרווח ממכירתן הוא רווח הוני (תשואה על המניה) ולא רווח פירותי (מהעבודה של אותם עובדים). לכן נקבע סעיף בחוק שמאפשר לרשות המסים לגבות מהם רק 25%.

אולם כשאותן אופציות ניתנות רק בתנאי שמתקיימים אקזיט או הנפקת מניות - למעשה מדובר פה קצת בבלוף. הרי עובד שמקבל אופציות ומייד מעביר אותן לרוכש החברה (אם דרך הנפקה ואם דרך אקזיט), מקבל למעשה מיידית סכום כסף בגובה כמות האופציות שקיבל. במילים פשוטות, הוא קיבל בונוס. ועל בונוס משלמים מס רגיל.

 

 

 

מנהל רשות המסים ערן יעקב. על בונוס משלמים כמו כולם מנהל רשות המסים ערן יעקב. על בונוס משלמים כמו כולם צילום: עמית שעל

 

 

אם התנאים לקבלת האופציות הם תלויי זמן, למשל לאחר שנתיים בחברה, או ביצועים של העובד, החברה או המניה, ויש להן תקופת הבשלה של לפחות שנתיים - רשות המסים רואה בהן כהשתתפות אמיתית של העובד בסיכון וברווחים של החברה. והיא מתייחסת לאותם רווחים כרווחי הון ולא כהכנסות מעבודה של אותם עובדים, ולכן ממסה אותם ב־25%.

 

אורן ברזילאי, מייסד ומנכ"ל EquityBee, שמסייעת לעובדי הייטק לקבל מימון למימוש האופציות שלהם על ידי חיבורם למשקיעים אשר מעוניינים להשקיע בחברות שבהן הם עובדים, אמר ל"כלכליסט" כי "מתוך אופציות של 90 חברות שונות, שכולן סטארט־אפים וחברות פרטיות, ומאות עובדים עובדים - רק לגבי שלושה עובדים משתי חברות הופיעו תנאים שאולי החוזר החדש של רשות המסים תקף לגביהם. החוזר הזה תקף בוודאות רק לעובדים שהאופציות שקיבלו ממומשות בעת אקזיט או הנפקה. ב־99.4% מהמקרים, תוכנית האופציות פרוסה על פני 4 שנים, תקופת הבשלה אחרי שנה, כל עוד אתה עובד בחברה".

 

כנראה שלא סתם בענף ההייטק - הענף הנחשב ל"ילד המוצלח" של ישראל - מגלים רגישות לשינויים במערכת המס. לאחרונה פרסמה הרשות החלטה הקובעת כי עובדים יידרשו לשלם מס על רווחים מאופציות, גם כאשר הם משויכים לתקופה שבה עבדו ברילוקיישן. זאת לאחר שברשות הבינו כי בדרך כלל אותם עובדים לא משלמים מס במדינה שבה עבדו, כך שנוצר מצב שלא שילמו כלל מס עבור אותן שנים. רשות המסים קבעה כי המס ישולם בארץ, ובמידה שאותם עובדים שילמו גם בחו"ל, הם יקבלו החזר.

 

רשות המסים החלה לעשות קצת סדר במיסוי של ההייטק, והיא סוגרת פרצות מס לענף שנהנה היום מהטבות המס המפליגות ביותר. מטרת ההטבות ברורה, צריך לסייע לקטר הצמיחה של המשק לדחוף קדימה. אבל בכל הנוגע למס צודק, אין סיבה שהילד המוצלח לא ייקח גם הוא חלק במטלות הבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x