בלעדי לכלכליסט
גם במכרז הגז החדש יתמודד רק תשובה
בשל ההשבתה הצפויה של אוניית הגז המשמשת לגיבוי, חברת החשמל מחפשת מקור חלופי ל־3 השנים הקרובות. התעריף יהיה נמוך מזה שהיא משלמת כיום, ועדיין במכרז יוכלו להתמודד רק מאגרי תמר ולווייתן
בצעד מפתיע, חברת החשמל תפרסם בשבועות הקרובים מכרז חדש לרכישת גז טבעי לתקופה מוגבלת, שיתווסף לכמות שהיא רוכשת בקביעות ממאגר תמר. ל"כלכליסט" נודע כי החברה מבקשת לקנות בין ארבעה לחמישה מיליארד מ"ק גז טבעי למשך שנתיים עד שלוש, בסכום כולל של כמיליארד דולר. הספק צפוי להיבחר בתוך חודשים ספורים.
- עשר שנים לגילוי תמר: מתי כבר נהפוך למעצמת גז?
- מנמיכים ציפיות: עוד תוכנית חיבור מפעלים לגז יוצאת לדרך
- חדשות טובות לדלק: לפי דיווחים, כמות הגז בשדה נור המצרי נמוכה מהתחזיות
כבר עתה ברור שמחיר הגז שתשלם יהיה נמוך מזה שנקבע בחוזה הבעייתי שחתמה עם תמר ב־2012. ובכל זאת, תנאי המכרז מעוררים קושי: המתחרים היחידים שערוכים להתמודד בו הם מאגרי תמר ולווייתן ‑ הראשון כבר פעיל, והשני יתחיל לספק גז בעוד כשנה. בשני המאגרים גם יחד יש אחזקות ניכרות לדלק קידוחים של יצחק תשובה ולנובל אנרג'י האמריקאית. השתיים מחזיקות יחד בכ־85% מלווייתן ובכ־51% מתמר (בין היתר, באמצעות תמר פטרוליום).
כעת נותר לראות כיצד יגיבו הרגולטורים למציאות המוזרה, שבה הספקים היחידים שיכולים לגשת למכרז מוחזקים בידי אותם גופים. מצב כזה יאפשר לתשובה ולנובל אנרג'י להבטיח לעצמם מחיר גבוה משהיו משיגים בתנאי תחרות אמיתיים, וייתכן שהוא מצדיק פיקוח.
התיאבון לגז מתגבר
כדי להבין מדוע חברת החשמל נדרשת לרכוש כמות נוספת של גז להפעלת תחנות הכוח, יש להתבונן במקורות הנוכחיים שלה. כ־56% מהחשמל שמייצרת חברת החשמל מתבססים על גז. מתוך זה, 88% הם גז טבעי שמגיע ממאגר תמר לפי חוזה הגז הקיים. בחוזה זה, הגדול מסוגו בישראל, החברה התחייבה לרכוש מדי שנה 3.5 מיליארד מ"ק גז, ולשלם לפחות על מחצית מהכמות הזו גם אם לא צרכה אותה בפועל.
שאר 12% מייצור החשמל בגז מבוססים על גז נוזלי המגיע מאונייה שחכרה חברת החשמל בראשית 2013. חברת החשמל רוכשת את הגז לאונייה מספקים שונים בעולם, ומשתמשת בו כדי להגדיל את היצע החשמל בימים של ביקושי שיא, בעיקר בשיא הקיץ ובשיא החורף.
לכאורה, שני המקורות האלה היו אמורים להספיק לחברת החשמל. יתר על כן, במסגרת הרפורמה ההיסטורית שחברת החשמל החלה ליישם בימים אלה, היא מחויבת למכור עד אמצע העשור הבא לפחות חמש תחנות שמונעות בגז, דבר שיפחית את צריכת הגז שלה. הליך המכירה של הראשונה בהן החל אתמול רשמית. למעשה, רשות הגז בוחנת בחודשים האחרונים בקשה של חברת החשמל למכור עודפי גז ללקוחות אחרים.
ההסבר לצורך של חברת החשמל בגז נוסף טמון בכוונת משרד הארגיה להפסיק בהדרגה את פעילות אוניית הגז. המניע לכך הוא העלויות הכבדות של תחזוקת האונייה, והעובדה שהגז הנוזלי יקר יותר מגז טבעי, ועולה לחברת החשמל כרבע מיליארד שקל בשנה. תהליך השבתת האונייה יתחיל בשנה הקרובה ויימשך כשנה וחצי, וחברת החשמל נאלצת להבטיח את המשך אספקת הגז.
מחכים לתחרות האמיתית
ההסבר הזה מעלה שאלה אחרת: מדוע החברה מבקשת לרכוש בינתיים תוספת גז רק עד 2021, ולא לחתום על חוזה לטווח ארוך יותר? התשובה היא שבחברת החשמל יודעים שבשנה זו צפויים להתרחש שני דברים. ראשית, לשוק צפוי להצטרף שחקן חדש ‑ מאגר כריש־תנין שבשליטת אנרג'יאן היוונית, שאמור להתחיל בהפקה. התחרות תשפר את כוח המיקוח של חברת החשמל ותאפשר לה להשיג מחיר טוב יותר.
שנית, לפי חוזה הגז שחתמה חברת החשמל עם המחזיקים במאגר תמר, במחצית השנייה של 2021 אמור להיפתח משא ומתן מחודש על התעריף שהיא משלמת על הגז שהתחייבה לרכוש. על תנאי החוזה הקיים נמתחה ביקורת נוקבת, בין השאר בדו"ח מבקר המדינה ממאי 2017, שקבע כי מחיר הבסיס הגבוה ותנאי ההצמדה יטילו על הציבור הישראלי עלויות עודפות של כ־8.3 מיליארד שקל בכל תקופת האספקה.
כדי לחלץ משותפות תמר הנחה במחיר, חברת החשמל כבר העבירה לה לפני יותר משנה הצעה לא־רשמית להגדיל בתמורה את כמות הגז שתרכוש ממנה ‑ הצעה שאולי עוד תחזור. מימוש עסקה כזו יעלה את כמות הגז שמקבלת חברת החשמל מתמר, ולכן לחברה אין אינטרס להתחייב כבר עכשיו לרכוש גז נוסף.
הכדור אצל הרגולטור
אשר למכרז הגז החדש, בימים הקרובים יתברר אם ברשות ההגבלים העסקיים ורשות החשמל סבורים אם המצב שבו אותם גופים עצמם מתמודדים במכרז נגד עצמם מצדיק התערבות.
סיבה אחת שאולי תגרום להם להימנע מכך היא ההערכה שהמחיר שיושג במכרז החדש ממילא יהיה נמוך יותר מזה שבחוזה הישן והיקר מ־2012. הוזלת הגז לייצור חשמל תאפשר להוריד את תעריף החשמל בטווח הארוך, ובעקיפין להוריד גם את תעריף המים, שכן מתקני ההתפלה הם צרכן כבד של חשמל.
מחברת החשמל נמסר בתגובה ש"חברת החשמל תפרסם בימים הקרובים מכרז לרכש גז טבעי במטרה להפחית את עלויות הגז".