אחרי שנים של הזנחה: האוצר בחר 4 בנקים שיעמידו ערבות של 1.5 מיליארד שקל להתייעלות אנרגטית
דיסקונט, הפועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי יעמידו הלוואות לפרויקטי התייעלות אנרגטית בערבות המדינה. מדובר במיזמים להחלפה של מתקנים "זוללי אנרגיה" כמו מזגנים ומתקני תאורה, במטרה לעודד את המשק לצמצם את צריכת החשמל
מרכנתיל דיסקונט, הפועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי הם ארבעת הבנקים הזוכים במכרז הממשלתי להעמדת הלוואות לפרויקטי התייעלות אנרגטית בערבות המדינה.
- התכנית הלאומית להתייעלות אנרגטית: הפעימה השנייה יוצאת לדרך בהיקף של 74 מיליון שקלים
- שדה הגז הגדול במזה"ת יקדם את מצרים לעצמאות אנרגטית
- תקוע באזרחות, משתחרר בצבא
מדובר במיזמים לחיסכון בצריכת החשמל באמצעות החלפה של מתקנים "זוללי אנרגיה" לרבות מזגנים, מתקני תאורה וצ'ילרים תעשייתים, כאשר המטרה היא לעודד את המשק לצמצם את צריכת החשמל ולעמוד ביעד הממשלתי של הורדת רף הביקוש בשיעור של 17% עד לשנת 2030. מי שניהל את המכרז הייתה ועדה בין משרדית בראשות סגן החשב הכללי גיל כהן ובהשתתפות נציגים ממשרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
סמנכ"ל תשתיות אנרגיה ומים במשרד האנרגיה, יחזקאל ליפשיץ הוסיף שערבויות המדינה להלוואות, יקלו על צרכני אנרגיה ליטול הלוואות בריבית נמוכה לצורך מימון פרויקטים להתייעלות אנרגטית ויסייעו להם לחסוך בצריכת האנרגיה שלהם ובהוצאותיהם על תחום האנרגיה.
חגיגות אחרי הזנחה של שנים
למרות החגיגות הגדולות מצד משרדי הממשלה, רובם ככולם מתביישים להודות שמדובר בתחום שהוזנח קשות על ידי ממשלות ישראל לדורותיהן.
התוכנית לחיסכון באנרגיה נולדה ב-1989 עם חוק "חוק מקורות אנרגיה", שביקש "לאפשר הסדרה של ניצול מקורות האנרגיה, הקצאתם בהתאם לצרכי המשק השונים ושימוש בהם ביעילות ובחיסכון".
השורה תחתונה? המון הצהרות, אפס מעשים, ובדומה למכרזי הכבישים שיצאו לאחרונה, שוב משרדי הממשלה מוציאם לאור ב-2018 רעיון ישן שנשכח תחת ההכרזה שמדובר במהלך "פורץ דרך".
אז מה חדש הפעם? מדובר לכאורה בעוד תוכנית, אחת מני רבות, אבל עם צ'ופר פיננסי. במשרד האוצר מחדדים שבמסגרת המכרז, הבנקים יעמידו הלוואות בסכום כולל של כ-1.43 מיליארד שקל, וזאת כנגד ערבות מדינה בסכום של 200 מיליון שקל, עם ציפייה שיגיע מבול של גופים שרק יבקש לצמצם את צריכת החשמל שלו. הבנקים יעמידו הלוואות מגובות בערבות מדינה בשיעור של 75% מסכום ההלוואה, ולתקופה של עד 7 שנים.
הדבר אמור לעודד חברות להוריד את צריכת החשמל שלהם, אבל גם במשרדי הממשלה יודעים שבמקרה הטוב פרויקטים יתחילו לזוז עוד שנתיים. אם מדובר בחברה ממשלתית, אז לוח הזמנים ארוך עוד יותר, בשל החובה לערוך מכרז לספק מכשירי החשמל שיעבוד מולם.
הכדאיות בתוכנית היא שהגוף יוכל לשפר וליעל צריכת החשמל שלו על-ידי החלפה של מכשירים בזבזניים, כאשר המימון יגיע מהבנקים ולא מהכיס שלו. החיסרון הוא שזוהי עוד תוכנית שיצאה לדרך אחרי שהמדינה הזניחה את כל התוכניות האחרות.