כלכליסט TV
האם הבנקים יכולים לעמוד בירידה של 20% במחירי הדיור
קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל היוצאת, אמרה לאחרונה כי הבנקים ערוכים לכל תרחיש קיצון. האמנם?
עד כמה הבנקים מוכנים לספוג ירידה במחירי הדירות? בנק ישראל שמתגונן מפני תרחישי קיצון חושש מירידה במחירי הדירות שעלולה לערער את יציבות המערכת הבנקאית, אולם לאחרונה ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל היוצאת, התבטאה בעניין זה ואמרה כי הייתה שמחה לראות ירידת מחירים חדה והדגישה כי הבנקים מסוגלים לעמוד בירידה חדה של 20% ויותר במחירי הדירות.
- מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3% באוקטובר; הדירות התייקרו ב-0.1%
- 7 סיבות מדוע מחירי הדירות לא ירדו בקרוב
- בגלל החגים: היקף משכנתאות של 3.3 מיליארד שקל בלבד בספטמבר
"הבנקים נמצאים עכשיו במצב טוב ולכן קל כרגע לדבר על ירידה של 20% אבל מי שיתמודד עם ירידה אמיתית במחירי הדיור יהיה בלחץ גדול ממה שהנגידה משדרת עכשיו", לדברי אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, כפרשנות להתבטאות הרגועה של הנגידה. על פי הערכה, אף נגיד בנק ישראל לא היה רוצה ירידת מחירים במשמרת שלו.
"הבנקים כרגע ערוכים לירידת מחירים, אבל החשש הוא להשפעות רחבות. בתרחיש של ירידה של 20%, בנק ישראל יהיה בפחד מפני ירידה חדה עוד יותר. בפועל כבר בירידה של 10%, נראה חשש מצד בנק ישראל ונראה איך בנק ישראל מדליק את כל נורות האזהרה, נראה את הבנקים נכנסים לבונקר", מעריך גלזר.
בתוך כך, הדיון על ירידת מחירים הוא כרגע ברמה התיאורטית בלבד - ירידת מחירים כלשהי עדיין לא נראית באופק. "בהחלט לא צפויים לראות ירידת מחירים של 20% והבנקים מצידם יכולים גם למנוע ירידות מחירים נמוכות יותר, יש לבנקים שלל כלים כדי למנוע קריסת מחירים או אפילו למנוע בכלל ירידת מחירים", מציין אוהד דנוס, יו״ר לשכת השמאים בדימוס.