משרד האוצר מאבד שליטה: הגירעון באוקטובר עומד על 3.6%
זאת כאשר יעד הגירעון ל-2018 עומד על 2.9%; במונחים ריאליים נרשמה ירידה של 8% בהכנסות המדינה ביחס לאוקטובר שעבר, והוצאות הממשלה ממשיכות לחרוג מהמסגרת
משרד האוצר פרסם הערב (ב') את נתוני הגירעון וביצוע התקציב מהם עולה כי הגירעון ל-12 החודשים האחרונים עומד על 3.6% מהתוצר זאת כאשר יעד הגירעון ל-2018 הוא 2.9%. מדובר בחריגה גבוהה אפילו יותר ממה שציפו באוצר, שבכיריו קיימו היום דיון בנושא והביעו דאגה מהמצב, כשהפער בין יעד הגירעון לגירעון בפועל הוא כ-9 מיליארד שקל.
- המדינה בגירעון, אבל במפלגות הקופות מלאות
- כלכלת ממשלת נתניהו הרביעית: יותר קצבאות, פחות מסים, בלי רפורמות ועם גירעון ענק
- סיבה לדאגה במשרד אוצר: הגירעון בשיא מאז 2013
עיתוי הפרסום דווקא בשעת הערב חריג לעומת מועדי פרסום קודמים ובמקביל לאירוע הפרידה מנגידת בנק ישראל קרנית פלוג. באוצר מתרצים את הגירעון הגבוה שנרשם בחודש אוקטובר בכך ש-12 החודשים האחרונים כוללים גם את חודש דצמבר 2017 שבו היו הכנסות נמוכות יחסית בגלל הפרשה לקרן מס רכוש בעקבות גבייה גבוהה מהצפוי באותה שנה.
במונחים ריאליים נרשמה ירידה של 8% בהכנסות המדינה ביחס לאוקטובר שעבר, ירידה של 12% בגביית מסים עקיפים וירידה של 5% בהכנסות ישירות (מס הכנסה ומס חברות). שיעור גידול ההכנסות ממסים עמד השנה על ממוצע של 2% בלבד לעומת שיעור ממוצע של 6% בשנים האחרונות.
בחודש שעבר ציינו באוצר כי אחת הסיבות לגירעון הגבוה היא דחיית גבייה בעקבות החגים לחודש אוקטובר, אולם כעת כאשר משוקללת הגבייה הנוספת הגירעון עדיין חריג בהיקפו. סך ההכנסות החודש עמדו על 27.5 מיליארד שקל לעומת 29.5 מיליארד, ירידה של 9%.
גם הוצאות הממשלה ממשיכות לחרוג מהמסגרות. בעוד שההוצאות האזרחיות היו אמורות לצמוח בשיעור של 5.2% בפועל הן צמחו בשיעור של 8.3% ובעוד שהוצאות מערכת הביטחון היו אמורות לקטון ב-0.4% בפועל הן צמחו ב-3.5%. באוצר מציינים כי שיעור הגידול בהוצאות המשרדים צפוי להתמתן לקראת סוף שנת 2018.