בעקבות הרפורמה, פחות יצואניות ביטחוניות זקוקת לרישיון ממשרד הביטחון
הרפורמה כוללת צמצום רשימת המוצרים המוחרגים המחייבים הגשת בקשות גם לרישיון שיווק וגם לרשיון ליצוא גם לרשימת המדינות המוגדרות כמותרות. הוצאו מהרשימה בין השאר אמצעי ראיית לילה, מערכות סייבר, מטוסי תדלוק ולוויינים לשימוש אזרחי
אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון (אפ"י) הודיע היום (ד') כי ב-2018 נרשמה ירידה של 30% במספר הבקשות לרישיון שיצואנים ביטחוניים נדרשו להגיש, זאת במסגרת רפורמה בפיקוח שנעשתה במהלך השנה האחרונה.
- היקף הייצוא הביטחוני ב-2017 זינק ב-40% ל-9.2 מיליארד דולר
- החברה הביטחונית "שביט" שהוקמה בעקבות דו"ח מבקר המדינה משנה ייעוד
- משרד הביטחון מתריע על פגיעה של 1.3 מיליארד דולר בתעשייה הביטחונית
במסגרת הרפורמה נעשו מספר מהלכים. הראשון הוא צמצום רשימת המוצרים המוחרגים המחייבים הגשת בקשות גם לרישיון שיווק וגם לרשיון ליצוא גם לרשימת המדינות המוגדרות כמותרות (101 מדינות שמוגדרות על ידי משרד הביטחון כבטוחות יחסית לייצוא והתנאים עבור ייצוא אליהם קלים יותר). כך למשל, הוסרו מאותה רשימה אמצעי ראיית לילה, מערכות סייבר, מטוסי תדלוק, מטוסי משימה, מטוסי שליטה ובקרה, לוויינים לשימוש אזרחי ועוד.
מהלך נוסף שנעשה השנה, בשיתוף היצואנים הביטחוניים, היה עדכון תשתית המוצרים הרשומים באפ"י, שהביא לצמצום רשימת המוצרים עליהם נדרשים היצואנים לקבל
רישיון בעשרות אחוזים במסגרתו בוטלו מוצרים שאינם רלוונטיים, בוצע תהליך איחוד מוצרים דומים למשפחות מוצרים (כך שקבלת אישור על אחד פטרה את הצורך מאישור של אחר).
מנגד, מהלך שממתין לאישור של ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, הוא הזזת נקודת השיווק כך שחברות יוכלו לבצע את מרבית פעולות השיווק הראשוניות ללא צורך ברישיון עד לשלב הצעה מחייבת ורק אז יידרשו לרישיון השיווק.
ראשת אפ"י רחלי חן: "כתוצאה מהמהלכים שנעשים באפ"י והשיח הפורה והענייני שמתקיים יחד עם קהל היצואנים הביטחוניים, נרשמה בשנתיים האחרונות ירידה דרמטית של כ- 30% במספר הבקשות לרישיונות שיווק ורישיונות יצוא.
מדובר באלפי בקשות שנחסכות מדי שנה בשל צמצום מהותי ברשימת משפחות המוצרים המוחרגים הדורשים קבלת רישיון שיווק למדינות המותרות, ובשל המהלך של איחוד מוצרים דומים למשפחת מוצרים המאפשר ליצואן להגיש רק בקשה אחת עבור 'משפחה של מוצרים', וצעדים נוספים. אני מאמינה כי בעקבות הרפורמה והשיח המשותף ממשק העבודה בין אפ"י לבין היצואנים הביטחוניים יהפוך ליותר מקצועי, יותר יעיל ויותר מעודכן".