$
בארץ

החברה הביטחונית "שביט" שהוקמה בעקבות דו"ח מבקר המדינה משנה ייעוד

שביט שהוקמה בעלות של 25 מיליון שקל היתה אמורה לעסוק בניהול רכש ותמלוגים, זאת בעקבות ביקורת קשה של מבקר המדינה בנושא, אך במשרד הביטחון החליטו לסגור אותה. כעת הגיע המשרד וועד העובדים להסכם פשרה שיאפשר המשך פעילותה של החברה במקביל לשינוי ייעודה

עמרי מילמן 12:0826.08.18

הנהלת משרד הביטחון חתמה בשבוע שעבר על הסכם פשרה עם ועד עובדי המשרד הנוגע לעתיד החברה הבטחונית שביט. לפי ההסכם החברה, שהוקמה  מתוך צורך בניהול סוגיות של רכש ותגמולים במשרד הביטחון, לא תיסגר. החברה תשנה ייעוד ותמשיך לפעול בתחומים אחרים מאלו שקבעה הממשלה בשנת 2015. ההסכם יאפשר את המשך העסקתם של 35 עובדי החברה. המו"מ שהוביל לחתימת ההסכם התבצע בין סמנכ"ל משאבי האנוש של משרד הביטחון איתמר גרף לבין יו"ר ועד העובדים, ששון פרץ.

 

הקמתה של שביט, שעלתה כ-25 מיליון שקל, נעשתה בעקבות ביקורת קשה של מבקר המדינה על התנהלות משרד הביטחון בסוגיות של רכש ותמלוגים. אולם בעוד שעל פי החלטת הממשלה נקבע כי החברה תסייע למשרד הביטחון בניהול מערך התמלוגים מהתעשיות, תספק שירותים מנהליים למשרד בכל הנוגע לפיקוח על יצוא ביטחוני, תספק שירותים מנהליים למשרד "כעזר בהפעלת סמכויותיו לניהול מערך הספקים לפי תקנות חובת המכרזים" וכן תסיעי בבדיקות להתאמות ביטחוניות ותפעיל מתקנים עבור משרד הביטחון.

 

במסגרת הסיכום עם הוועד, בתמיכת ההסתדרות נקבע כי משרד הביטחון יוכל בתיאום עם הנציבות והאוצר להתחיל להעסיק עובדים למשרות זמניות (למשל, עבור פרויקטים), ל-4-5 שנים ולאחר מכן יוכלו לגשת למכרז פנימי (או חיצוני) למשרה במשרד. אולם כדי שזה יקרה על הנציבות והאוצר להסכים לכך.

 

 

בניין משרד הביטחון בקרייה, תל אביב בניין משרד הביטחון בקרייה, תל אביב צילום: בר טל שלום

 

החשש של העובדים במשרד הביטחון הוא כי החברה תעסוק בכל הנוגע לרכש, ותחליש בכך את מנהל הרכש, שמחזיק בכח עצום בכל הנוגע להתקשרויות עם ספקים של משרד הביטחון. הנהלת המשרד הודיעה בשבוע שעבר לעובדים כי החברה תפסיק פעילותה תוך חצי שנה.

 

לפי הסיכום המשרד יידרש לחפש ייעוד חדש לחברה שכבר הוקמה, שלא יהיה לו זיקה לפעילויות של העובדים. בשלב זה נבחנת האפשרות כי חברת שביט תשקיע בחברות הזנק ביטחוניות, שגם הן לא יעסקו בפעילות שקשורה בפעילות העובדים. אולם לשם כך יש צורך לשנות את החלטת הממשלה הקיימת.

 

עוד סוכם כי יומצמו מספר היועצים המועסקים במשרד הביטחון, מה שגם עלה בדו"ח מבקר המדינה בעבר. לפי הסיכום הצמצום יהיה בהיקף של 10% בשנה, ובמקביל ייקלטו עובדים במשרד, מה שלטענת הוועד אמור להיות זול יותר לאור כך שאין יותר פנסיה תקציבית לעובדים אלא פנסיה צוברת. אולם הדבר כרוך כעת בהגדלת תקנים על ידי האוצר.

 

לדברי פרץ, "היה משא ומתן די ארוך ואינטנסיבי. הלכידות של העובדים והאמונה בצדקת דרכנו, לא היינו מנותקים. זה היה לעינינו, שראוי יותר שפעילויות שבליבת משרד הביטחון לא ייצאו החוצה".

 

משרד הביטחון מסר כי, "במהלך החודשים הקרובים ייפעל משרד הביטחון לשינוי ייעודה של חברת שביט כך שתפנה את פעילותה לתחומים שנחוצים יותר למערכת הביטחון בטווח הקרוב והרחוק".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x