בלעדי לכלכליסט
בעיית מס צפויה לדחות פרישת מאות עובדי חברת החשמל
ל־260 עובדים שאמורים היו לפרוש מחרתיים במסגרת הרפורמה בחברת החשמל נמסר שהפרישה כנראה לא תצא לפועל. הסיבה: הם לא יוכלו לקבל פטור ממס על תוספות השכר שסוכמו עמם. ברשות המסים מחפשים פתרון
מאות מעובדי חברת החשמל שהיו אמורים לפרוש לגמלאות כבר מחרתיים, החלו לקבל אתמול הודעות לא רשמיות שהפרישה המתוכננת שלהם מהחברה עלולה לא לצאת לפועל, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בכ־260 עובדי החברה בעלי ותק ממוצע של 27 שנה ובגיל ממוצע של 59 שנה, מולם גיבשה החברה רק ביולי האחרון מתווה פרישה מתואם בהתאם להסכמות שגובשו עם משרדי האוצר והאנרגיה.
- פורום קהלת לבג"ץ: לא לממן את הרפורמה בחברת החשמל באמצעות האזרחים
- הרפורמה בחברת החשמל: פורסמו עקרונות מכירת תחנת הכוח באלון תבור
- הכנסת אישרה את הרפורמה בחברת החשמל; "יום היסטורי למדינה"
במסגרת הרפורמה הובטח לכ־3,000 הפורשים שהם יזכו לתוספת שכר לבסיס המשכורת כך שההפרשות שלהם לפנסיה יגדלו. כך הובטחה תוספת של 1,700 שקל למי שיישאר בחברה או תוספת של 1,200 שקל למי שיפרוש לגמלאות או יעבור מהחברה לעבוד תחת בעלים חדשים במסגרת מכירת חמש תחנות הכוח. אולם כפי שפורסם לפני כשבועיים ב"כלכליסט", משרדי הממשלה מיהרו לחגוג את אישור הרפורמה מבלי לסגור שתי פינות. הראשונה היא סוגיית הפטור ממס על תוספות שכר והשנייה היא עקירת יחידת ניהול המערכת מידי חברת החשמל והפיכתה לחברה ממשלתית חדשה.
במסגרת הרפורמה נקבע שהתוספת לשכר תהיה תוספת נטו ולא תחול עליה חבות מס. ברשות המיסים ובמשרד האוצר גילו בדיעבד שכל תוספת לשכר היא "אירוע מס" שמחייב תשלום, והחשש של העובדים היה שהמדינה אולי הבטיחה 1,700 שקל, אולם לאחר ניכוי מס ישארו בידם רק כ־900 שקל נטו, רחוק ממה שהמדינה הסכימה לתת. לפיכך, ברשות המסים העלו כמה אפשרויות לפתור את הסוגיה.
האפשרות הראשונה היא לייצר חקיקה פרטנית שתקבע שהמשכורת המקורית של עובדי חברת החשמל חייבת במס, אבל התוספת לא. מבחינת רשות המסים מדובר באסון תקציבי כי פתרון כזה עלול לחול גם על עובדי הנמלים, הרכבת או כל חברה ממשלתית גדולה שהמדינה תפריט בעשור הקרוב, כשהמשמעות היא תשלום של מיליארדי שקלים מקופת המדינה. האפשרות השנייה שעלתה היא לגלם את התוספת בשכר, כלומר לתת לפורשים מהחברה כפול ממה שהובטח להם כך שאם יקזזו חצי כתשלום מס עדיין יישאר בידיהם מה שהובטח בנטו. האפשרות הזו קלה יחסית ליישום אבל המשמעות שלה היא שהרפורמה בחברת החשמל לא תעלה 7.1 מיליארד שקל אלא 13.5 מיליארד שקל, כמעט כפול מהתכנון המקורי.
האפשרות השלישית, המסתמנת כטובה ביותר, היא לרכוש מכשיר פנסיוני כלשהו שם מובטח פטור ממס, ואליו להפקיד את ההפרשות לפנסיה ולגדר אותן תוך ידיעה שניתן יהיה למשוך משם כספים ללא קנס או מס בכל פעימת פרישה. ברשות המסים מעדיפים את הפתרון הזה, אולם יש עדיין מחלוקת פנימית ברשות האם זהו הפתרון הנכון.
ברשות הופתעו לקרוא בתקשורת על ישיבה שלא התקיימה בחמישי האחרון בהשתתפות בכירי האוצר וחברת החשמל שם נמסרו איומים מצד מנכ"ל האוצר שי באב"ד שאם לא ימצא פתרון הוא יעביר חקיקה פרטנית, זאת בלי להתחשב בהשלכות הרוחב שצוינו בנוגע לעובדי נמלי חיפה ואשדוד שנמצאים בישורת האחרונה של מו"מ קיבוצי לקראת הפרטה. מחברת החשמל נמסר כי "יישום מבצע הפרישה תלוי בכניסה לתוקף של ההסכם הקיבוצי. הסכם זה ייכנס לתוקף עם קבלת אישור רשות המסים על מודל המיסוי".