היועמ"ש נותן "אור ירוק" לדיון בבג"ץ על השוואת המס על טבק לגלגול למס על סיגריות
בשורות רעות ל"מגלגלי" הטבק: היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע לביהמ"ש כי המדינה לא תתנגד לקיום דיון בעתירת המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן, המבקשת להעלות את המס על טבק לגלגול. זאת למרות ששר האוצר משה כחלון סירב להשוות את המס
המדינה הודיעה הערב (ד') לבג"ץ כי היא מסכימה להוצאת צו על תנאי בעתירה המבקשת להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות. את העתירה הגישו המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן. מדובר במהלך חריג שכן משמעות הצו היא העברת נטל השכנוע מהעותר למדינה, לכן מצופה מהיועץ המשפטי לממשלה להתנגד לבקשת העותר להוציא את הצו. משמעות הדבר היא כי היועמ"ש מכיר בצורך לקיים דיון בבג"ץ על ההחלטה של שר האוצר משה כחלון שלא להשוות את המיסוי על הטבק לגלגול לזה החל על סיגריות רגילות. זאת בניגוד לדרגים המקצועיים במשרד האוצר, רשות המסים ומשרד הבריאות.
בעקבות עתירה דומה העוסקת בסיגריית האייקוס (המאדה טבק) נדרש כחלון להשוות את המס. בדיון בנושא בוועדה למלחמה בסמים של הכנסת אמר מנכ"ל משרדו של כחלון, שי באב"ד כי לכחלון אין התנגדות שהמס אולם הוא אינו מעוניין להעלות אותו בעצמו.
- זנדברג: "הסירוב של כחלון להעלות את המס על הטבק לגלגול נובע מפחדנות"
- חוק איסור פרסום מוצרי טבק אושר בקריאה ראשונה
- ועדת השרים אישרה את הצעת החוק שתאסור פרסומות לסיגריות ומוצרי עישון
בחודש יוני 2018 עתר המיזם למיגור העישון לבג"ץ בדרישה להשוות את המס המוטל על טבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות. האגודה למלחמה בסרטן הצטרפה לעתירה בחודש אוגוסט 2018. העתירה באה על רקע סירובו של שר האוצר משה כחלון להשוות את המס - סירוב שלא נומק עד היום על ידו.
להערכת המיזם, המס הנמוך אחראי במידה רבה לזינוק בצריכת טבק לגלגול. על-פי חוות הדעת הכלכלית שבעתירה, בשנים האחרונות – ובמקביל לירידה של למעלה מ-21% בצריכת סיגריות בחפיסה (מ-400 מיליון חפיסות בשנת 2012 ל-313 מיליון חפיסות בשנת 2016), נרשמה עלייה של פי 11 בקירוב בצריכת הטבק לגלגול (מטבק לגלגול השווה לערך לכ-4.3 מיליון חפיסות סיגריות ב-2012 לכמות של טבק לגלגול השוות ערך לכ-49.6 מיליון חפיסות בשנת 2016).
המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן מסר כי: "תגובת המדינה מוכיחה כי שר האוצר כחלון בורח מאחריות, מתחמק מלקבל החלטות ומגלגל לפתחו של בג"ץ את אחת הסוגיות החשובות ביותר שאמור היה להוביל לגביהן. מדובר באותו דפוס, החוזר על עצמו בכל פעם שכחלון נדרש להטיל את מלוא כובד משקלו כדי להילחם בעישון, אך מעדיף שבג"ץ יוציא עבורו את הערמונים מהאש. כ-8,000 ישראלים מתים מדי שנה בטרם עת מעישון, ומצער לראות שהשיקולים המנחים את שר האוצר בנושא מיסוי מוצרי הטבק הם בעיקר פוליטיים ותדמיתיים. אין שום הצדקה לשיעורי מס בלתי שוויוניים על מוצרי הטבק המשווקים בישראל, וחובה להשוות ביניהם כדי להציל כמה שיותר בני נוער וצעירים מהתמכרות לעישון".