זנדברג: "הסירוב של כחלון להעלות את המס על הטבק לגלגול נובע מפחדנות"
בדיון על העלאת המיסוי על הטבק לגלגול בוועדה המיוחדת למאבק בנגעי הסמים, טען מנכ"ל האוצר שי באב"ד: "המדיניות של שר האוצר היא לא להעלות מסים. עם זאת, הוא יתמוך בכל חקיקה שתגביל עישון שלא דרך מיסוי"
"הסירוב להעלות את המס על הטבק לגלגול הוא בניגוד לכל המחקרים. מתגנב חשש לליבי שהקרב הוא לא על מדיניות ועמדות שונות אלא קרב בין המחקרים, הידע וההיגיון ומצד שני חשש פוליטי מדעת הקהל, בעיני זה צעד של פחדנות. גם פחדנות במדיניות שתחת השר (כחלון) שמבקש לגלגל את האחריות על בג"ץ", כך אמרה היום (א') יו"ר ועדה המיוחדת למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול ח"כ תמר זנדברג, בדיון על העלאת המיסוי על הטבק לגלגול שנמוך בהרבה מהמס על הסיגריות.
- חוק איסור פרסום מוצרי טבק אושר בקריאה ראשונה
- כחמישית מהבוגרים בישראל מעשנים; מחצית מהתלמידים התנסו בעישון בגיל 13
- מנכ"ל האוצר נגד ארדן: "תוקע את רפורמת יצוא הקנביס מסיבות לא ענייניות"
לדברי זנדברג, "הוועדה תפנה לראש הממשלה ותבקש להעביר ממנו את הסמכות, כמו שנעשה במתווה הכותל. אולי שר הבריאות יהיה מוכן לקחת על עצמו להציל 8,000 איש בשנה, ולהציל את שר האוצר מהפחדנות שלו".
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד התייחס לטענתה לגבי פחדנותו של כחלון ואמר: "אני מסתייג מהטענה של הפחדנות".
המיסוי הנמוך על הטבק, שהיה מוצר זניח בעבר, הביא לכך שעם התייקרות הסיגריות היקף השימוש בטבק גדל - מיבוא ב-2.3 מיליארד דולר ב-2012 ל-30.2 מיליארד דולר ב-2016, כך לפי עבודה שביצע מרכז המידע והמחקר של הכנסת.
ח"כ יהודה גליק (הליכוד), שמוביל את הנושא כבר יותר משנה, אמר בדיון כי "ארגון הבריאות העולמי קובע שהמיסוי הוא הכלי היעיל ביותר להפחתת העישון. גם שר הבריאות חושב ככה, גם ממשלת ישראל חושבת ככה, ואנחנו יודעים מה עמדת משרד האוצר - שכשבאים לוועדה אומרים שעוד חודש יתקיים דיון, ואז דוחים את הדיון, גם בתשובה לבג"ץ אומרים 'בוא נדחה' אולי הכלב ימות, אולי הפריץ ימות, אולי המעשנים ימותו. המאבק קריטי כי מעגל העישון הוא מעגל שקשה לצאת ממנו. 95% מהמעשנים מתחילים לפני גיל 21, 70% מהמעשנים רוצים להפסיק, הגיל הקריטי בעישון הולך ויורד, והמחיר משפיע מאד בגיל הזה".
לטענה כי עמדתו של כחלון סותרת את העמדה המקצועית במשרד האוצר השיב באב"ד: "אין דבר כזה עמדת שר האוצר ועמדת המשרד, זה משרד שמבצע את מדיניות הממשלה לפי חוק, עמדת המשרד היא עמדת השר כי מי שקובע מדיניות זה השר. יש רק עמדה אחת והיא של שר האוצר, עמדות אחרות לא רלוונטיות.
"המדיניות של שר האוצר היא לא להעלות מסים. הוא שמע על כל המחקרים, הבין את כל המחקרים, והמדיניות שלו היא נחרצת, לא להעלות מסים. עם זאת, הוא יתמוך בכל חקיקה שתגביל עישון שלא דרך מיסוי", אמר באב"ד.
"כחלון לא רוצה לעמוד בביקורת ציבורית"
זנדברג תקפה את ההמנעות של כחלון מהעלאת המס ואמרה: "יש עניין של השוואת מיסוי (בין הטבק לגלגול לסיגריות רגילות - ע"מ), גם באייקוס (סיגריה אלקטרונית שפותחה על ידי חברת פיליפ מוריס) היתה עמדה לא להעלות מסים, ואי אפשר היה להתחמק מהעובדה שברגע שהאייקוס הוגדר כמוצר טבק, העלאת המס היתה טכנית. כאן מדובר בכל מקרה במוצר טבק".
על כך הוסיף גליק: "ברגע שהעלת את המס לאייקוס בעצם דחפת אותם חזרה לטבק, שכולם מסכימים שהוא מסוכן".
באב"ד הגיב ואמר כי "אם זה אמור להעשות בצורה אוטומטית, אז שלא יעשו את זה עם חתימה של שר האוצר, אין לו בעיה שבג"ץ יחליט שצריך להשוות".
זנדברג תקפה את תשובתו של באב"ד והשיבה כי "מה שאתה אומר ששר האוצר יודע מה צריך לעשות, הוא לא רוצה לעמוד בביקורת ציבורית, הוא מחכה לבג"ץ, על הדרך הוא מעודד את העליהום על בג"ץ, זו בריחה מאחריות. הוא ראה מה קרה ללפיד עם הוודקה ולא רצה להסתבך בעצמו עם המעשנים".
סוגיה נוספת שעלתה בדיון היא האיסור הבינלאומי החל על פקידים ממשלתיים להיפגש עם לוביסטים של חברות הטבק והסיגריות. על כך השיב באב"ד כי לא יהיו יותר פגישות עם לוביסטים והוסיף: "נפגשתי לפני שנתיים כשלא ידעתי שאסור. נפגשתי עם הכלכלן פרופ' ארתור לאפר, שאני מכיר בהקשרים אחרים. אין בכוונתי להיפגש עם לוביסטים של חברות הטבק. משרד האוצר לא תומך בהם ולא רוצה לקדמם. אני מעולם לא דברתי עפ לאפר על פיליפ מוריס. לאפר הגיע באותה תקופה לארץ מטעמה של פיליפ מוריס שניסתה לשכנע את הרגולטורים כי יש למסות את האייקוס בשיעור נמוך יותר מסיגריות רגילות שכן היא פחות מסוכנת".
חגי לוין מההסתדרות הרפואית הטיח באב"ד כי הטענה לפיה שר האוצר אינו מעלה מסים אינה נכונה וכאשר יש צורך הוא עושה זאת, כך למשל לאחרונה העלה משרד האוצר את המס על רכבי יוקרה.
על כך השיב באב"ד כי "המיסוי על העשירון העליון עלה, בעוד שנטל המס על העשירונים התחתונים ירד".