$
דעות

מדוע כדאי לשלב אנשים עם מוגבלות נפשית בשוק העבודה?

אנשים עם מוגבלות נפשית נאלצים להתמודד לא רק עם המוגבלות אלא גם עם הסטיגמה סביבה, הנובעת מבורות. הניסיון מלמד שהם יכולים להשתלב בחברה במגוון תפקידים, גם מורכבים. איך ניתן לעשות זאת באופן מוצלח?

יפעת ברון-גולדברג 08:1705.10.18

"אני מאוד רוצה לשלב אצלי בעסק עובד עם מוגבלות, אז תמצאי לי נכה צה"ל, או עובד על כיסא גלגלים, רק אל תביאי לי "חולה נפש". אלו המילים שאמר לי מעסיק ממש לאחרונה. בתחילת המשפט שלו אורו עיניי, הנה - יש מעסיק שכבר מבין את הערך שבשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה, את הרווח העצום לכל הצדדים, אך בסוף המשפט נפלו פניי, והבנתי כי דרך ארוכה עוד לפנינו.

 

השבוע יחול יום בריאות הנפש העולמי, ומטרתו לקדם את המודעות לאנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית. יש המכנים מוגבלות נפשית כ"מוגבלות השקופה", משום שבמרבית המקרים לא נוכל לזהות אדם המתמודד עם מוגבלות נפשית. אך חשוב להבין שזה שהיא לא נראית, אין זה אומר שהיא לא קיימת. אנשים עם מוגבלות נפשית נאלצים להתמודד התמודדות כפולה - גם עם הסטיגמות של החברה כלפיהם וגם עם המוגבלות.

 

 

הביצה והתרנגולת

 

אנשים עם מוגבלות נפשית חוששים להיחשף, מחשש שישפטו ויתייגו אותם, לכן הם נזהרים שלא להיות מזוהים כמתמודדים עם מוגבלות נפשית. השילוב בין היחס שלנו כלפיהם כחברה, ביחד עם האנשים ש"נמצאים בארון" בעצם מהווה כדור שלג שמקבע את המצב. 

 

עם זאת, לצד כל אלו, המציאות מראה שאחוזי האנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית, או אלו שיחוו לכל הפחות משבר נפשי משמעותי אחד במהלך חייהם, הולכים ועולים. ככלל, רובנו מנהלים אורח חיים לחוץ: אנחנו מתמרנים בין העומס בעבודה, לבין משימות הבית לבין הפקקים הרבים, מה שמהווה טריגר להתפרצות משברים נפשיים.

 

 

אורח החיים הלחוץ מהווה טריגר למשברים נפשיים אורח החיים הלחוץ מהווה טריגר למשברים נפשיים צילום: שאטרסטוק

 

לפני כ-7 שנים, יצאנו לדרך עם תכנית TAP - Technological Accessibility Program, שהינה תוכנית ייחודית לאנשים עם מוגבלות נפשית שפותחה בשיתוף ביטוח לאומי וג'וינט ישראל-תבת. מטרת התוכנית הינה לשלב אנשים עם מוגבלות נפשית בסקטור ההייטק, לאחר לימודים מותאמים בתחום ה-QA, לאפשר להם להשתלב בתעסוקה איכותית ולנפץ את הסטיגמות שהם מסוגלים לעבוד רק במקצועות נמוכים.

 

באותם ימים, לפני אי אלו שנים, חששנו מאוד שלא יהיה מי שירצה להעסיק את אותם מסיימים. לשמחתי, אחוזי ההשמה של המסיימים בתוכנית עולים משנה לשנה, וכיום עומדים על 80%.

 

מרבית החסמים כלפי אנשים עם מוגבלות נפשית נובעים מבורות וחוסר ידע: בחלק מהמקרים משייכים להם נטיות אלימות, אובדנות, חוסר תקשורת עם הסביבה, קושי בהתמודדות עם מצבי לחץ ועוד. בפועל, ישנם מחקרים רבים המראים שאנשים עם מוגבלות נפשית לא חווים את כל אלו מעבר לכלל האוכלוסייה הכללית. ולכן בימים כמו יום בריאות הנפש זו ההזדמנות שלנו (אחת מהן) להתגייס לטובת העלאת הנושא למודעות.

 

איך ניתן לשלב אנשים עם מוגבלות נפשית בעבודה באופן מוצלח?

 

  • נהלו שיח פתוח וכנה - אפשרו לאדם להרגיש נוח עם העובדה שהוא מתמודד עם מוגבלות נפשית, אל תתייגו אותו.

 

  • התאמות- למרות שבמרבית המקרים לא תוכלו לזהות אדם שמתמודד עם מוגבלות נפשית, אל תניחו שהוא לא זקוק להתאמות. חלק מהאנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית יזדקקו לכניסה הדרגתית לתפקיד, התאמה בשעות עבודה (הגעה מאוחרת יותר בבוקר) ו/או התאמות בתכולת המשרה.

 

  • אל תניחו הנחות- לא בהכרח שאנשים עם מוגבלות נפשית לא יכולים לבצע תפקידים הכוללים שירות, מכירה ואפילו לחץ במסגרת התפקיד. תבדקו, תבררו, תשאלו.

 

בישראל של 2018 המטרה העסקית משרתת את זו החברתית בכל הקשור להעסקת עובדים עם מוגבלות בכלל, ומוגבלות נפשית בפרט. זה בדיוק הזמן להירתם למשימה ולקדם את שילובם בחברה.

 

הכותבת היא מנכ"לית עמותת itworks הפועלת לשילוב אוכלוסיות מגוונות בסקטור ההייטק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x