$
דעות

מתי שוק הקנאביס הלוהט ייכנס למדדי הבורסה המובילים?

בבורסה מעדיפים להיות זהירים בשלב זה עד שיתברר האם הטרנד הלוהט הוא כאן כדי להישאר. מה ההבדל בין חברות הקנאביס לבלוקצ'יין ומדוע לאינטרקיור יש סיכוי להיכנס למדדים

רחלי בינדמן 09:2928.09.18

רק השבוע התבשר שוק ההון הישראלי כי אהוד ברק, ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר מאמין בתחום הקנאביס הרפואי ולקח על עצמו את תפקיד יו"ר חברת  שנכנסת לתחום, בתמורה לתשלום חודשי צנוע של עשרת אלפים דולר (עבור 40 שעות עבודה).

 

האם ההתלהבות סביב התחום בישראל מתחילה להזכיר את ה"הייפ" של חברות שנכנסו בין לילה לתחום הבלוקצ'יין לפני שנה ומניותיהן זינקו במאות אחוזים?

 

לפחות במובן אחד – התשובה היא כן. בבורסה לניירות ערך מעדיפים להיות זהירים בשלב זה מהכנסה אוטומטית דרך "המסלול" המהיר של חברות הפועלות בתחום הקנאביס הרפואי למדדיה המובילים, עד שיתברר עד כמה התופעה היא כאן להישאר ולא באזז חולף.

 

 

אהוד ברק וקנאביס. מאמין בתחום אהוד ברק וקנאביס. מאמין בתחום צילום: עמית שעל

 

בשבוע שעבר החליטה ועדת המדדים של הבורסה לדחות את כניסת חברת "יו ניבו" תעשייות למדדי הבורסה, זאת אף על פי ששער המניה עלה ב-220% מאז הודיעה לראשונה על כוונתה להיכנס לתחום הקנאביס הרפואי במרץ 2018 והיא לכאורה עומדת בתנאים הטכניים של אחזקות ציבור ושווי שוק להיכנס למדדים. בבורסה הסבירו את ההחלטה בכך "שמוטב להמתין עד להשלמת תחילת פעילות הייצור וההפצה של מוצרי קנאביס רפואי ורק לאחר מכן תיבחן עמידת המניה בתנאים לצירופה למדדים".

 

"יו ניבו" פעלה עד לאחרונה בתחום אחר בכלל של פיתוח תרופות בתחום השבץ המוחי ומחלות של מערכת העצבים המרכזית, וכיום מוצרה היחיד נמצא בשלבי פיתוח קליני. אלא שבספטמבר 2018 השלימה החברה את רכישת חברת יו.אן.וי מדיסין בדרך של מיזוג. החברה הממוזגת החלה לפעול ב-2017 בתחום הפיתוח, הייצור והאספקה של מוצרים רפואיים על בסיס צמח הקנאביס. השלמת העסקה צפויה לשנות את תחום עיסוקה של יו ניבו. אלא שבבורסה מעדיפים כאמור להמתין להשלמת תחילת פעילות הייצור וההפצה של מוצרי הקנאביס בטרם יאשרו את הכנסתה של החברה למדדי הבורסה.

 

כיום חברות הפועלות בתחום הקנאביס לא נסחרות במדדי הבורסה המובילים. לפני כשנה בעת שתחום המטבעות הדיגיטיאליים רתח ומטבע הביטקויין נסחר לפי שווי שנשק ל-20 אלף דולר למטבע, החלו לצוץ כמו פטריות אחרי הגשם חברות ישראליות ציבוריות שנכנסו לראשונה לתחום הבלוקצ'יין והמטבעות הדיגיטאליים כאשר בעקבות הדיווחים על כניסה לתחום הפעילות הסקסי, מניותיהן זינקו בעשרות אחוזים.

 

באותה עת התמודדה הבורסה עם בעיה דומה שבה מניית חברת משאבי טבע עמדה בדרישות הטכניות לכניסה למדדים לאחר שהתמזגה עם חברה הפועלת בתחום הבלוקצ'יין, אך הבורסה ורשות ניירות ערך סירבו לאשר את כניסתה למדדים. הבורסה הזהירה אז מהתנודתיות החריפה ממנה סבלה המניה ונימקה את ההחלטה לדחות את כניסתה למדדים בפגיעה במשקיעים.

 

ההחלטה התקבלה לאחר שיו"ר רשות ניירות ערך דאז פרופ' שמואל האוזר הבהיר באופן שלא משתמע לשני פנים כי לא יאפשר לחברות הפועלות בתחום להיסחר במדדי הבורסה.

 

במקרה של מניות חברות הקנאביס הרפואי, הניסוח בבורסה זהיר משמעותית והרצון הוא להמתין להתחלת הפעילות לפני שתתקבל החלטה. במילים אחרות, בבורסה רואים בתחום הקנאביס הרפואי תחום לגיטימי הרבה יותר מאשר תחום המטבעות הדיגיטאליים שנתפש יותר כסוג של "הימור".

 

מקרה מבחן מעניין יהיה באשר לחברת אינטרקיור כאמור - האם תעמוד בתנאים לכניסה למדדים המובילים. בבורסה הבהירו כי אין שום מדיניות למנוע מחברות קנאביס רפואי להיסחר במדדי הבורסה, אך ציינו כי מרבית חברות הקנאביס הן בשלבים התחלתיים של הסכמים ועדיין אין להן פעילות שמראה הכנסות או לחלופין רכשו חברות שטרם החלו בשלבי הייצור. דווקא במקרה של אינטרקיור, מדובר בחברה שרכשה חברה בשם קנדוק שדווקא יש לה הכנסות בתחום ולכן בבורסה לא שוללים כניסתה למדדים המובילים אם תעמוד בתנאי הסף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x