$
דעות

בלעדי לכלכליסט

עף על עצמו: קמפיין הבחירות של כחלון על מסכי מטוסי אל על

מתשדיר הבחירות הזה לא תצליחו להתחמק גם אם תרצו: נוסעי אל על יצפו בחודשיים הקרובים בסרטון תעמולה של שר האוצר פעמיים בכל טיסה. ומדוע הנגידה קרנית פלוג התערבה בפוליטיקה של ועדת הכספים?

צבי זרחיה 07:0321.08.18

שר האוצר משה כחלון חוזר בתקופה האחרונה בקול על הערכתו שהבחירות ייערכו בתחילת 2019, וכמו שאומרים באמריקה: הוא שם את הכסף היכן שהפה שלו נמצא. אחרי שהיה הראשון לצאת בקמפיין של שלטי חוצות, ואחרי שפרסם את רשימת הפעולות שהוא מחשיב כהישגיו, יצא אתמול (ב') כחלון בקמפיין מפתיע, ראשון מסוגו: תשדיר בחירות של שר האוצר יוקרן פעמיים בכל טיסת אל על כך שהנוסעים, ישראלים ותיירים, יצפו בסרטון ההישגים של שר האוצר בדרכם לחופשה או לנסיעת העסקים.

 

עם התייצבות המטוס לאחר ההמראה, בדיוק כאשר הנוסעים מתרווחים בכיסאם, מקרינה אל על מקבץ שידורים של קשת, הכוללים גם מבזק חדשות. לפני המבזק ואחריו מוקרנת פרסומת, ואת הספוט הנחשק הזה רכש כחלון. מבזק החדשות השמימי משודר ב־28 מטוסים של אל על, בכ־40 טיסות ביום.

 

הקמפיין של כולנו ישודר בתקופת הנופשים של החגים ויימשך עד אמצע אוקטובר. עלותו מוערכת בסך הכל בכמה עשרות אלפי שקלים, ולפי ההערכות האופטימיות במפלגה, כחצי מיליון נוסעים ייחשפו לכחלון.

 

זו הפעם הראשונה שבה קמפיין פוליטי ישראלי ממריא מחוץ לישראל, ובכולנו מסרו שההוצאה כלולה בהוצאות הקמפיין, ועומדת בכללי ועדת הבחירות המרכזית. עוד נמסר כי מבירור שערכה המפלגה עם הוועדה שבראשה עומד שופט בית המשפט העליון חנן מלצר, ההקרנה במטוסים אינה נתונה לרגולציה, בניגוד לשידורים בטלוויזיה וברדיו.

 

כחלון נערך במרץ להקדמת הבחירות. הוא חורש את הארץ, מקיים כנסי בחירות ובינתיים לא נותן לנתוני הדיור הבעייתיים שהתפרסמו בשבוע שעבר להפריע לשלוות רוחו. השבוע אמר לאיילה חסון ברדיו 103 כי "אני ממלא תפקיד באופן זמני, אחריי יבוא מישהו, אך המדינה תשאר לנצח". עד אז הוא מקווה שנוסעי אל על החוזרים ארצה ישאירו אותו עוד קצת בתפקיד.

 

הדמיה של הקמפיין. 500 אלף איש צפויים לצפות בתשדיר הדמיה של הקמפיין. 500 אלף איש צפויים לצפות בתשדיר

 

מחממים ארנקים: לוי־אבקסיס ויעלון מגייסים

 

עוד שני פוליטיקאים עצמאיים מתכוננים במרץ לבחירות. הראשונה היא ח"כ אורלי לוי־אבקסיס שדיווחה עד כה למבקר המדינה על גיוס של כ־210 אלף שקל. מתמודדים במפלגות חדשות יכולים לגייס עד כ־10,000 שקל מבית אב, ולוי־אבקסיס דיווחה על 34 תרומות, מהן 18 תרומות בסכום המרבי. דרך אגב, אביה של לוי־אבקסיס, חתן פרס ישראל דוד לוי, לא מופיע כתורם.

 

על פי הסקרים הנוכחיים, רשימה בראשות לוי־אבקסיס צפויה לעבור את אחוז החסימה הגבוה ולזכות בארבעה מנדטים. היא אינה יכולה לרוץ ברשימה קיימת, לאחר שהתפצלה מישראל ביתנו מבלי לפרוש מהכנסת. לוי־אבקסיס נפגשה באחרונה עם הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, שנחשב לנכס אלקטורלי.

 

גם שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון אינו שוקט על השמרים: הוא גייס בשנה האחרונה מעט יותר ממיליון שקל ב־565 תרומות, חלקן בפרויקט גיוס המונים באינטרנט. 36 מהתרומות הגיעו מחו"ל. בין התורמים: נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר עודד טירה (1,000 שקל), הח"כ לשעבר משה (מוץ) מטלון (10,000 שקל) ועו"ד מיכאל צלמאייר (5,000 שקל). יעלון פצח בסוף השבוע בבליץ ראיונות לרגל פרסום ספרו החדש, אך נראה שהוא אינו עובר את אחוז החסימה.

 

 

לוי־אבקסיס. גייסה 210 אלף שקל. קרנית פלוג. חוששת מהחמצה היסטורית לוי־אבקסיס. גייסה 210 אלף שקל. קרנית פלוג. חוששת מהחמצה היסטורית צילומים: עמית שעל, עומר מסינגר

 

נכנסת לקלחת: פלוג דוחפת את ועדת היציבות

 

לא רק הפוליטיקאים מתכוננים לבחירות. גם נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג מבינה שיש סיכוי גבוה שהכנסת לא תכהן זמן ממושך אחרי שתחזור מפגרת הקיץ באמצע אוקטובר, והדבר גורם לה לטבול את ידיה עמוק בפוליטיקה.

 

פלוג שהודיעה שאינה מעוניינת בכהונה נוספת (ומאז שומעת את השמועות שהיא תתבקש להישאר בתפקיד, מכיוון שהוועדה המאשרת מינויים חדשים מושבתת בשל עתירה נגדה לבג"ץ) רוצה לסכם את תקופתה בהישג חשוב: הקמת הוועדה ליציבות פיננסית שבה יהיו חברים משרדי ראש הממשלה, האוצר והרגולטורים הכלכליים. בראש הוועדה יעמוד נגיד בנק ישראל. הוועדה אמורה לצפות קריסה כלכלית ואף להחליט על צעדים כמו חילוץ של גוף פיננסי גדול.

 

את החוק להקמת הוועדה יזם משרד האוצר, והנגידה חוששת שאם החקיקה לא תושלם בחודש שבין חזרת הכנסת לבין סיום כהונתה באמצע נובמבר, החוק לא ייחקק לעולם. אלא שהחוק תקוע בוועדת הכספים: חברי הוועדה זעמו לגלות, שעל פי החוק המקורי, הוועדה ליציבות פיננסית אינה נדרשת לדווח לוועדה שלהם.

 

חבר הוועדה ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) דורש שבמקרה של משבר פיננסי, ועדת היציבות תדווח על כך ליו"ר ועדת הכספים. "יו"ר הוועדה הוא שותף סוד בוועדה לתקציב הביטחון שם נמסר דיווח חסוי על מיליארדי שקלים. אז במקרה של משבר פיננסי לא נסמוך עליו?", אמר ל"כלכליסט". ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) דרש שהדיווח יועבר לכל חברי הוועדה.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מסכים שלוועדה שלו מגיע דיווח, ולאחרונה הגיע לסיכום עם האוצר על נוסח מרוכך שלפיו במקרה שוועדת היציבות תשתמש בכספי ציבור, שר האוצר ידווח על כך ליו"ר ועדת הכספים. אלא שמשרד המשפטים מתנגד אפילו לכך, בטענה שיש צורך בהפרדת רשויות בין ועדת היציבות הממשלתית לוועדת הכספים הפרלמנטרית.

 

פלוג רואה את הוויכוח בין הממשלה לכנסת, וחוששת שהקמת ועדת היציבות שאמורה להגן על ישראל ממשבר בסגנון 2008, תיגנז עם הכנסת הנוכחית. לכן החליטה להפעיל את כובד משקלה ובשבוע שעבר זימנה לפגישה את מיקי לוי ודחקה בו להסיר את התנגדותו לחקיקת החוק. היא אמרה לו שאם החוק לא ייחקק, היא תראה בכך את אחת ההחמצות בכהונתה, והיא תביע את דעתה בפומבי. לוי השיב שהוא מוכן לנוסח שיקבע שלשר האוצר יינתן שיקול דעת אם למסור את הדיווח, מתוך הנחה שהוא יבחר לדווח. בכנסת אומרים שבנק ישראל מוכן לפשרה כזאת.

 

לוי טוען שבנק ישראל ומשרד המשפטים הם האחראים לעיכוב בחוק. ל"כלכליסט" אמר לוי כי "חברי הוועדה ליציבות פיננסית הם פקידים, ואני עומד על כך שכאשר הם מגלים שהמשק עומד בפני משבר כלכלי אדיר, שר האוצר יעדכן את יו"ר ועדת הכספים. הופתעתי מהתנגדות בנק ישראל ומשרד המשפטים לדרישה הזאת. העובדה שהם מתנגדים אפילו לעדכון של יו"ר ועדת הכספים לבדו, גם במחיר של עצירת קידום החוק, שוב מלמדת כמה הממשלה ונציגיה מזלזלים בכנסת".

 

לוי הדגיש כי "הכנסת היא הריבון והחוק לא יעבור אם לא יימצא פתרון. ההחלטה נמצאת לפתחם של משרד המשפטים ובנק ישראל: אם יקבלו את דרישתי, ההצעה תקודם. אם לא - שלא יזרקו עלינו את האחריות לכישלון המהלך".

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי "בדיוני הוועדה נמסרה העמדה המשפטית שבהתאם לעקרון היסוד של הפרדת הרשויות, יש להשלים את תהליך העבודה הפנים־ממשלתי, לרבות החלטות ממשלה, בטרם יימסר דיווח לרשות המחוקקת".

 

מבנק ישראל נמסר כי "עמדת הבנק היא שכשקיים סיכון למשבר פיננסי, יש חשיבות יתרה לשמירה על סודיות ועל שיתוף הגורמים ההכרחיים בלבד. בנק ישראל רואה חשיבות גדולה בהקמת הוועדה כמוצע בתיקון לחוק, תומך במנגנון שיאפשר את השלמת החקיקה וקורא לכל האחראים לחקיקת החוק לעשות את כל הנדרש לשם כך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x