יואב קיש לא רוצה להיות האיש שלוקח פנסיות מפוליטיקאים
יו"ר ועדת הפנים הודיע שלא יכנס את הוועדה כדי לדון בביטול הפנסיות הבלתי חוקיות שניתנו לנבחרים ברשויות מקומיות, למרות שהפרקליטות הודיעה לבג"ץ שהוועדה צפויה לדון בכך. התנאי של קיש לביטול: ששר הפנים דרעי יורה לו מפורשות לעשות זאת
יו"ר ועדת הפנים של הכנסת ח"כ יואב קיש מהליכוד הודיע היום שלא יכנס את הוועדה לדיון מחדש בהחלטת הפנסיות הרטרואקטיביות הבלתי חוקיות אלא אם כן יקבל בקשה מפורשת משר הפנים אריה דרעי לשנות את ההחלטה. זאת למרות שהפרקליטות הודיעה לבג"ץ כי דרעי ביקש לערוך דיון כזה. קיש אמר ש"אני לא עושה דיון בגלל שבג"ץ רוצה לפסול החלטה. אערוך דיון רק אם השר הממונה יבקש לשנות אותה".
- 18 שנים של פנסיה לא חוקית לנבחרי ציבור עשויות להיגמר
- ועדת הפנים אישרה רטרואקטיבית פנסיות בלתי חוקיות לחמישה ראשי ערים וסגניהם
- בג"ץ: צו על תנאי וביקורת חריפה על החלטת הכנסת להכשיר פנסיות בלתי חוקיות ברשויות מקומיות
דרעי ניסה להימנע מלהיות האיש שמבקש לשנות את ההחלטה אבל כעת יצטרך לבחור בין אפשרות זו לבין סיכוי סביר לפסילה של הפנסיות הללו בבג"ץ. נראה שהעימות הזה במועד שלפני הפריימריז בליכוד משחק לידי קיש ונותן לו הזדמנות פז להפגין עמדה נוקשה כלפי הרשות השופטת.
"שדרעי יגיד בצורה ברורה"
ביום רביעי פנה דרעי לקיש וביקש ממנו לקיים דיון מחדש בהחלטה להכשיר את הפנסיות לאור הבעיות הרבות שעליהן התריע בג"ץ. אלא שדרעי התחמק מלקבוע עמדה מה צריכה לעשות הוועדה. הוא רק ביקש ממנה שאם היא מבטלת את הפנסיות, לא תדרוש מהנבחרים להחזיר את הכסף שכבר קיבלו. פרקליטות המדינה פנתה באותו יום לבג"ץ לדחות את החלטתו בעתירה עד ל־15.11 כדי לאפשר את עריכת הדיון בוועדת הפנים.
אלא שקיש אומר בתגובה ש"וועדת הפנים לא רוצה להתכנס. אני עסוק ואין לי זמן". הוא מזכיר שדרעי הוא שביקש מהוועדה להכשיר את הפנסיות. "הוועדה עשתה זאת בתקופה שדודי אמסלם היה היו"ר. אני לא נכנס להחלטות שהתקבלו לפני ומבחינתי הנושא גמור". לדבריו, "אם דרעי רוצה שנפתח את הסיפור, אין לי בעיה לפתוח, אבל שיגיד בצורה ברורה. אל תתחמק. אני לא מוכן שדרעי לא ינקוט עמדה".
גם במקרה כזה, אומר קיש, הוועדה תשקול את הבקשה אבל הוא אינו מתחייב לקבלה. קיש מתכוון להוציא לדרעי מכתב שיבהיר עמדה זאת. לדבריו, "אם בג"ץ חושב שצריך לפסול החלטה שקיבלה הוועדה שיפסול. אני לא אעשה רביזיה להחלטות של הוועדה בגלל שבג"ץ שוקל לפסול".
בינואר 2017 חשף "כלכליסט" את העובדה שמשרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לכמה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר ומבקש מוועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן. מדובר בראשי רשויות או סגנים שסיימו את כהונתם ב־1998 כשהיו בני פחות מ־40 בעוד הכללים אפשרו מתן פנסיה רק למי שעבר גיל זה.
הנהנים הם ח"כ אכרם חסון מכולנו; סגן שר הבינוי ז'קי לוי מהליכוד; סגן ראש עיריית ירושלים צבי כהן, יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן וסגן ראש עיריית אור יהודה עוזי אהרון שלושתם מש"ס; וראש המועצה המקומית ג'וליס לשעבר עאדל עמאר.
הטעות התגלתה ב־2005. למרות זאת, התשלום לא הופסק. המשרד פנה כמה פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. בסופו של דבר פנה דרעי לוועדת הפנים שבראשה עמד אז ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, היום יו"ר הקואליציה, וזו אישרה את הפנסיות הבלתי חוקיות.
העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב־3 מיליון שקל לאיש, כלומר 18 מיליון שקל לשישה הנבחרים הידועים.
"לשים לגזל סוף"
בעקבות חשיפת "כלכליסט" הוגשו שתי עתירות לבג"ץ של יוסף שלום סולמון, בכיר בעיריית נתניה באמצעות בתו עו"ד שגית בידרמן ושל ח"כ יעל גרמן מיש עתיד.
בישיבה שנערכה במרץ הוציאו השופטים צו על תנאי שהורה למדינה לנמק מדוע לא תבוטל החלטת ועדת הפנים, יופסק תשלום הפנסיות הרטרואקטיביות ויוחזרו הכספים שכבר שולמו.
גרמן אמרה ש"אני מקווה שוועדת הפנים אכן תתכנס ותשנה החלטתה, חייבים לשים לגזל הזה סוף". עו"ד בידרמן מסרה ש"יש מסמך מפורש של הפרקליטות לבג"ץ. אם לא תהיה תזוזה נפנה לבית המשפט".
סגן שר הבינוי והשיכון ז'קי לוי מהליכוד מסר בתגובה שמכל השישה הזכאים הוא היחיד שעדיין לא החל לקבל את הגמלה, ולכן כל החלטה שתתקבל טובה מבחינתו.