בלעדי לכלכליסט
באב"ד התעקש, וגם האוזר יבחר את המחליף של סלינגר
יו"ר רשות ני"ע לשעבר נבחר לחבר בוועדת האיתור לממונה על שוק ההון. המשנה למנכ"ל כלל ביטוח לשעבר ענת לוין חזרה לבורסת השמות
- העימות שתוקע את מינוי הממונה על שוק ההון
- במבחן התוצאה, סלינגר היא רגולטורית טובה או לא?
- האוזר רוצה להיות חתום על תקדים עולמי בפיקוח על חברות בלוקצ'יין
לפי המכרז, הוועדה תכלול מלבד באב''ד את נציב שירות המדינה או אדם מטעמו; ונציג של היועץ המשפטי לממשלה: מאיר לוין, סגן המשנה, הוא זה שנבחר. שני חברי הוועדה הנותרים הם נציגי ציבור, איש משק וכלכלה, שאותו ימנה באב''ד בהתייעצות עם פראוור; ואיש אקדמיה מתחומי הכלכלה, החשבונאות, הביטוח או הפנסיה, שימנה פראוור בהתייעצות עם באב''ד. פראוור בחר בפרופ' גבריאלה שלו, לשעבר שגרירת ישראל באו"ם, מועמדת שהיתה מקובלת על באב''ד. אלא שכאמור, פראוור סירב בתחילה לאשר את האוזר.
"לא יודע לעגל פינות"
רק השבוע ייוודע סופית הרכב הוועדה אך בסוף השבוע הוטל ספק בהשתתפותו של נציג מטעמו של פראוור בוועדה שכבר נבחר, אילן רם, מנהל מינהל הסגל הבכיר בנציבות. רם, אל"מ (במיל'), מפקד טייסת ומנהל משאבי אנוש של חיל אוויר בעבר, הוגדר על ידי בכירים בנציבות כ"איש הטוב ביותר בנציבות". אולם אחד מהם מבהיר: "יש דבר שאילן לא יודע לעשות: לעגל פינות, לעשות קונצים ולאשר פוילע שטיקים. אם אילן היה שם, וכבר לא יהיה - זה סימן רע".
אשר להתעקשותו של באב''ד על האוזר הסברה היא כי הוא תומך במינויה של עו"ד מיה ליקוורניק - המועמדת של שר האוצר משה כחלון ובאב''ד עצמו - לתפקיד. באב"ד מכחיש סברה זו. לדבריו המועמד הטוב ביותר ייבחר ו"התפקיד לא נמכר מראש". לדבריו התעקש על האוזר משום היותו פרופ' למימון, יו''ר רשות ניירות ערך בעבר ואוטוריטה בשוק ההון, בזמן שכל שאר חברי הוועדה, לרבות הוא עצמו, אינם מומחים בתחום.
ואשר לתפקיד, לצד ליקוורניק שם חדש שחזר לרשימת המועדפים על ידי כחלון ובאב''ד הוא של ענת לוין, מי שכיהנה כמשנה למנכ"ל כלל ביטוח ולפני כן כיו"ר מגדל ביטוח. לוין פרשה מכלל אחרי שלא נבחרה למנכ''ל. סיכויה של לוין גדלו לאחרונה אחרי שבכיר בממשלה מסר כי ליקוורניק אינה עומדת בתנאי הסף.
שם אחר ברשימת המועמדים לתפקיד הוא אסף מיכאלי, סגנה לענייני ביטוח של הממונה היוצאת דורית סלינגר. מיכאלי הוא המועמד הפנימי המוביל, אך הוא אינו זוכה לתמיכה של כחלון ושל באב''ד. מיכאלי הוא מועמדו של סגן שר האוצר, יצחק כהן ועל רקע זה מתרחב הקרע בינו לבין מנכ''ל המשרד באב"ד, כך מסרו גורמים באוצר. כהן רוצה לשמור על עצמאותה של הרשות. מנגד, באב''ד מעדיף מועמד חיצוני ורשות "מתואמת" יותר בכל הקשור למדיניות. זהות הממונה תקבע במידה רבה את אופי הרשות.
"טעות וחוסר הבנה"
בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי באב''ד דרש מפראוור להכניס לתנאי המכרז תנאי כפיפות מנהלית של הממונה החדש למנכ''ל האוצר. פראוור התנגד בתוקף, ונוצר מאבק סביב סוגיה זו שעיכב את פרסום הפנייה לאיתור מועמדים ובסופו של דבר הכפיפות נותרה בידי שר האוצר, כפי שנכתב בחוק.
בשיחה עם "כלכליסט", הטיח באב"ד ביקורת על הנציבות וטען כי עד לפני כחודש וחצי רשות שוק ההון היתה כפופה מנהלית למנכ''ל משרד האוצר, אולם אז החליט פראוור, לבטלה. לדברי באב''ד, "מדובר בטעות וחוסר הבנה ומן הראוי היה לקיים דיון מקצועי. הנציבות בחוסר מקצועיות, שינתה זאת על דעת עצמה, וזאת לא הפעם הראשונה".
מנציבות שירות המדינה נמסר כי "הטענה שעצמאות הממונה לא נדונה תמוהה היות שלמשרד האוצר היה חלק מרכזי בחקיקת חוק הפיקוח: המעגן את מעמדה העצמאי של הרשות, ומעמדו העצמאי של הממונה".
"שמואל האוזר" "שי באב""ד" "ענת לוין" "רשות שוק ההון והביטוח"