$
בארץ

סלינגר בדרך לספוג ביקורת מוועדת החקירה של הטייקונים

הממונה על שוק ההון צפויה להתייצב היום מול הוועדה בראשות ח"כ איתן כבל, שתציב לה שאלות לגבי מחיקת החובות של בעלי ההון בידי גופי הפנסיה

רחלי בינדמן 08:1731.07.18

רגע לפני עזיבתה, צפויה הממונה על שוק ההון דורית סלינגר להתייצב היום בוועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הבנקאית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, בראשות ח"כ איתן כבל. כל הסימנים מראים כי כבל לא מתכנן לחסוך שבטו כנגד הפיקוח והאופן שבו הגיב למשבר הפיננסי שהכניס את הפנסיות של הציבור להסדרי חוב מול בעלי הון כמו לב לבייב, יצחק תשובה, אליעזר פישמן, אילן בן דב ונוחי דנקנר, שבמסגרתם נאלצו מנהלי גופי הפנסיה למחוק עשרות אחוזים מהחובות שהעניקו לחברות שבשליטת אותם טייקונים.

 

הבנקים מצידם לא ממש מתרגשים מקיומה של ועדת החקירה הפרלמנטרית שאין לה באמת סמכויות ובשר. כך למשל הבנקים, חוץ ממזרחי, לא מתכננים להיענות לדרישת הועדה להעביר לידיה מידע על היקף האשראי שהעניקו ללווים הגדולים במשק וכן נתונים על הבטוחות שנדרשו מהלווים ופרוטוקולים של דיוני ועדות האשראי.

 

הוועדה היתה אמורה תחילה להתמקד אך ורק במערכת הבנקאית, אך בלחץ הבנקים הוכנסו גם המוסדיים לתמונה. במרץ האחרון התבטא מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו כשאמר ל"כלכליסט" כי "ועדת החקירה הפרלמנטרית לבדיקת האשראי לטייקונים צריכה לבחון לעומק את סוגיית האשראי המוסדי". פינטו ציין אז כי "המוסדיים לוקחים על עצמם סיכון רב מדי".

 

אמנם הטענה נגד הבנקים היא שבזמן שנגד גברת כהן מחדרה הבנק מטיל את כל כובד משקלו, כך שאם לא תעמוד בחובותיה יביא אותה הבנק לפשיטת רגל, לטייקונים הבנקים דווקא מוחלים ומוחקים חובות של מאות מיליוני שקלים ומאפשרים להם להבריח נכסים לילדיהם. אלא שבסביבת הבנקים טוענים כי דווקא האשראי שהם העניקו הוא אחראי וקפדני הרבה יותר מזה שנתנו הגופים המוסדיים שלא פעם מקבלים את השאריות שהבנקים לא רוצים, מה שהביא לטענתם למחיקות גדולות יותר בקרב המוסדיים לעומת המחיקות שביצעו הבנקים. לבסוף החליטו בוועדה להרחיב את תחומי הבדיקה שלה גם לגופים המוסדיים.

 

 

הממונה על שוק ההון דורית סלינגר. המוזמנת הראשונה של הוועדה הממונה על שוק ההון דורית סלינגר. המוזמנת הראשונה של הוועדה צילום: אוראל כהן

 

למעשה, סלינגר היא המוזמנת הראשונה של הוועדה. זאת בעוד הקולגה שלה, המפקחת על הבנקים חדוה בר, טרם קיבלה זימון. בפגישה שלאחר מכן יתייצבו נציגי בנק הפועלים, ובפגישה לאחר מכן נציגי בנק לאומי. ככל הנראה הוחלט לזמן את סלינגר ראשונה על רקע עזיבתה הקרבה.

 

סלינגר מסיימת בסוף אוגוסט הקרוב קדנציה של חמש שנים בתפקיד. היא אמנם לא היתה המפקחת על הביטוח בעת משבר 2008 וגם לא בשנים שלאחריו שבמהלכן החלו הסדרי החוב עם אותם בעלי הון. באותן שנים בוצעו מחיקות החוב במערכת הבנקאית ובקרב הגופים המוסדיים. בכל מקרה, סלינגר תגיע לוועדה בתור נציגת רשות שוק ההון שתצטרך להסביר מה הכלים שהעמידה כרגולטור כדי למנוע הישנות של מקרים כאלו.

 

סלינגר תופיע עם ארגז תשובות לא מבוטל. במבחן התוצאה כספי החוסכים נהנו בעשור האחרון מתשואה שנתית ממוצעת של 7%‑8% למרות השנה הקשה שחוו ב־2008, שבה איבדו גופי הפנסיה בממוצע סביב 18% מנכסיהם. בעיניים של רשות שוק ההון, כדי שגופי הפנסיה יוכלו לייצר תשואה לחוסכים שתבטיח להם פנסיה נאותה בגיל פרישה, הם חייבים לקחת סיכונים. מטבע הדברים, לפעמים הסיכונים הללו מתממשים. לו הגופים המוסדיים היו משקיעים רק בהשקעות סולידיות, הם לא היו יכולים לייצר תשואה שנתית ריאלית של לפחות 4% בשנה כמו שמצפים מהם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x