תוכנית הענק למערכות טילים עלולה לפרוץ את הסכם כחלון-יעלון
הבוקר חשף "ידיעות אחרונות" כי כחלון מגבש תקציב של 30 מיליארד שקל לתוכנית ענק להגנת העורף שאמורה להתחיל כבר בשנה הבאה. אלא שתקציב הביטחון לשנה הבאה כבר אושר, מה שיחייב פריצה של הסכם שר האוצר לשר האוצר לשעבר יעלון
הקבינט הביטחוני צפוי לאשר בקרוב תוכנית הצטיידות לשיפור מערכות הטילים של מערכת הביטחון ומיגון העורף בהיקף של 30 מיליארד שקל למשך כעשור. הבוקר (ג') חשף גד ליאור ב"ידיעות אחרונות" כי שר האוצר משה כחלון מגבש תחת מעטה סודיות תקציב עתק למימון התוכנית.
- יואל נוה: "אין מקום להעלאת מסים, כי בסוף הכסף הולך לתקציב הביטחון"
- ליברמן: האוצר קיצץ לביטחון 6 מיליארד שקל בניגוד לסיכומים
- ועדת הכספים אישרה העברת מיליארד וחצי שקל לפרויקטים ביטחוניים עתידיים
התוכנית, שעלותה השנתית צפויה לעמוד על מיליארדים בודדים, אמורה להתחיל כבר בשנה הבאה, זאת למרות שתקציב הביטחון לשנה הבאה כבר אושר, מה שיחייב פריצה של הסכם כחלון יעלון בנוגע לתקציב הביטחון. זאת, למורת רוחם של אנשי האוצר שטענו לאורך הדרך כי פריצת ההסכם תביא גם לשינויים במקומות בהם התפשרו במתווה הקיים, כמו למשל תשלומי הפנסיה של אנשי הצבא.
הסכם העקרונות בין שר האוצר משה כחלון לשר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון קבע את גובה תקציב הביטחון והצעדים שמערכת הביטחון נדרשת לעשות בתמורה. הסיכום קבע כי תקציב הביטחון יעמוד על 60 מיליארד שקל בשנה (בתוספת התייקרויות) למשך 5 שנים הבאות, ולא כולל אירועים חריגים כמו מלחמה. בין היתר סוכם על קיצוץ מצבת אנשי הקבע ל-40 אלף עד סוף 2017, זאת לעומת מספר של 40.5 אלף אנשי קבע ב-2013. כן הוגבלו מספר התקנים בכל דרג ודרג. עוד סוכם על שיפוי מערכת הביטחון באופן שווה בין המשרדים אם לא תהיה הסכמה ביניהם בנוגע להחלטה תקציבית חדשה.
צעדי התייעלות נוספים
ההערכות הן כי מחצית מהתקציב למערכות הטילים יגיע מצעדי התייעלות נוספים של מערכת הביטחון על פני שנים, ומחציתו מתוספות תקציביות שיינתנו בתוכנית הרב שנתית עליה פועלים הדרגים המקצועיים בימים אלו.
לפי התכנון כרגע, ב- 2019, שתקציבה כבר אושר, יקבל משרד הביטחון תוספות מהרזרבות הקיימות, שנשמרו בין היתר למקרה והתחזיות שניתנו בשלב מוקדם מאד יחסית יתבררו כשגויות לגבי ההכנסות ממסים והצמיחה (משום שנתניהו וכחלון רצו לאשר מוקדם את תקציב 2019).
בשנה האחרונה דרש שר הביטחון אביגדור ליברמן שוב ושוב תוספות תקציביות אולם עד כה לא הצליח לקבלן, הסיכום הזה יאפשר לו לקבל את הרזרבות, לכל המאוחר בשנה הבאה.
במקביל, משרד הביטחון והאוצר לא מצליחים להגיע לסיכומים בכל הנוגע לפנסיות הגישור של אנשי הקבע, שאמורים להסדיר את העקרונות שנחתמו באותו הסכם מקורי, בעוד שבאוצר טוענים כי המצב הקיים יביא את אנשי הקבע לפנסיה שגבוהה בהרבה מ-12 אלף שקל, במערכת הביטחון טוענים הפוך.
למרות הכוונות להגדיל את תקציב הביטחון ב-15 מיליארד שקל, ליברמן עדיין דורש להגדיל עוד יותר את תקציב הביטחון. גורם בכיר במשרד מסר כי "הכל גימיקים של קמפיין בחירות. אף דיון רציני עוד לא התקיים. אין סיכומים. הכל על בסיס העיקרון: 'לפני שמתחילים, בואו נרוץ לספר לחבר'ה'. נכון להיום, מתקציב הביטחון קוצצו 8.3 מיליארד ש"ח".