משרד המשפטים מבקש מבג"ץ לעכב את ביצוע פסק הדין שפסל את חוק הגיוס
בקשת הדחייה הוגשה נוכח הקשיים בהם נתקלה הקואליציה בחקיקת חוק גיוס חדש והצהרותיו של יו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן כי יתפטר אם החוק החדש יעבור
מחלקת בג"צים במשרד המשפטים פנתה היום (א') לבג"ץ בבקשה לעכב בשבעה חודשים את ביצוע פסק הדין שפסל בספטמבר 2018 את "חוק הגיוס" והורה לממשלה לחוקק חוק גיוס חדש. משמעות הפנייה היא שהממשלה מבקשת לדחות את הביצוע עד לאפריל 2019.
- דיון לילי בכנסת על חוק הגיוס; "לא ניכנס לישיבות ונוציא בכוח תלמידי ישיבה"
- נתניהו: "נקיים הידברות לחקיקת חוק הגיוס"; דרעי: "מתנגדים לחוק"
- חוק הגיוס אושר בקריאה ראשונה; 63 ח"כים תמכו, 39 התנגדו
הבקשה לדחייה הוגשה לנוכח הקשיים בקואליציה לחוק "חוק גיוס" חדש.
צוות מקצועי במשרד הביטחון גיבש הצעת חוק בעניין שהתקבלה בקריאה הראשונה במליאת הכנסת. אלא שיו"ר יהדות התורה, סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן, אמר בשבוע שעבר ל"כלכליסט" כי אם החוק המוצע יעבור השבוע בקריאה השנייה והשלישית - הוא יתפטר מהממשלה ויפרוש מהקואליציה.
לנוכח איומו של ליצמן, החליט רה"מ בנימין נתניהו שלא לחוקק את החוק עד לסיום כנס הקיץ של הכנסת ביום רביעי הקרוב. נתניהו חשש שפרישתו של ליצמן היתה גורמת גם לדגל התורה בראשות ח"כ משה גפני ולש"ס בראשות שר הפנים אריה דרעי לפרוש מהקואליציה.
בבקשתה לדחות את מועד קיום פסה"ד שחייב את הממשלה לחוקק חוק גיוס חדש עד ספטמבר 2018 מבקשת הממשלה לדחותו עד ל-12 באפריל 2019. המדינה הסבירה כי, "לא בנקל מוגשת בקשה לדחיית מועד קיום פס"ד, מדובר בבקשה חריגה שיש בה כדי להוות הלכה למעשה שינוי של הצו המוחלט שעליו החליט בג"ץ. בקשה זו מוגשת כמוצא אחרון של ממש על רקע הסוגיה הרגישה והיחודית עליה נסובות העתירות, ועל מנת להימנע ממצב של היווצרות "ואקום נורמטיבי".
הממשלה הוסיפה כי "סוגיית הסדרת גיוסם של תלמידי הישיבות ש"תורתם אומנותם" עליה נסוב פסה"ד הוא אחת הסוגיות הסבוכות והמורכבות ביותר העומדות בפני החברה הישראלית,סוגיה המשסעת של החברה הישראלית למגזריה. מורכבותה ורגישותה של הסוגיה מחייבות כי ההסדר החקיקתי שיחקק חלף זה שבוטל בפס"ד, יקבע מתוך זהירות, רגישות, כבוד הדדי, ותוך גיוס הסמכתה ותמיכתה ככל הניתן של אוכלוסיית היעד הרלבנטית- המגזר החרדי ונציגיו".
המדינה תיארה את המהלכים לחקיקת חוק גיוס חדש והוסיפה כי "תכליתה של הבקשה לדחייה של שבעה חודשים נוספים נועדה ליתן שהות נוספת לממשלה ולכנסת לנמסות ולקדם את החקיקה, במטרה ליצור מתווה מוסכם. פרק הזמן של הדחייה שבעה חודשים הינו מידתי וסביר, ביחס למורכבות הסוגיוה ולרגישותה של החקיקה הנדרשת".
איתי בן חורין העותר בתיק בשם הפורום לשיוווין בנטל - הודיע למחלקת הבג"צים כי "אנחנו מתנגדים לדחייה של שבעה חודשים. מעכבים ביצוע כבר 20 שנים. תנו לצבא לגייס על פי חוק שירות ביטחון ואת העניינים הפוליטים תסיימנו בזמנכם. לא כל המתגיייסם בצה"ל צריכים להיות שבויים בידי כמה רבנים בני 80 שעוד לא החליטו מה דעתם בנושא ומנסים לרקוח קומבינה פוליטית מעל הראש של המשרתים".