פרשנות
בחמאס מהמרים שישראל לא תצא למבצע - ומנצלים את מצוקת תושבי עזה
הארגון מעוניין להגיע לרגיעה שתאפשר שיקום מסוים של הרצועה, אך בד בבד תסייע לו גם להתכונן היטב לעימות הבא עם ישראל - ומוכן לשם כך לאבד נכסים, תוך החרפת מצוקתם של האזרחים
- הג'יהאד האסלאמי מבעיר את הדרום עם הכסף האיראני
- היציבות הכלכלית בגדה השאירה את העזתים לבד במערכה מול ישראל
- הבנק העולמי מזהיר: "המצב ברצועת עזה עלול להידרדר למשבר הומניטרי"
ללא מים, חשמל, שכר ותעסוקה, עם אבטלה של כ-50% ושיעור עוני של 65%, לרחוב העזתי נמאס. חמאס ירצה או לא ירצה, עדיין יש לו אחריות כלפי התושבים המקומיים. אלה החלו להביע בשבועות האחרונים את חוסר שביעות רצונם מהמצב על ידי הפניית אצבע מאשימה כלפי ממשלת החמאס. ניצני המחאה הללו, שלוו בדיווחים על אפשרויות הפיתוח ברצועה במצב של הסדרה אזורית כוללת, אינם מהווים איום על שלטון חמאס אך הם מדגישים את תחושת הייאוש האופפת את תושבי עזה, שכמובן מאשימים במצבם העגום גם את ישראל, מצרים וכמובן שנוא נפשם בימים אלה יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן.
כדי לשחרר במעט את הלחץ שינו ראשי חמאס החלטה קודמת, ומשרד האוצר בעזה הבטיח כי ישלם ביום א' כ-40% מהשכר לחודש אפריל עבור מועסקי המגזר הציבורי. אמנם מדובר בכמה מאות שקלים לכל מועסק, אך זהו סכום משמעותי עבור משקי הבית ברצועה נוכח הצפי לעליית מחירים בעקבות סגירת המעבר עם ישראל והעובדה שאבו מאזן סגר את הברז ובכך מונע את תשלום המשכורות.
קודם לכן הזהיר משרד הפנים של חמאס כי יעמיד לדין סוחרים עזתים שינסו לנצל את סגירת המעבר עם ישראל כדי להעלות מחירים. מצדם, טענו הסוחרים בעזה כי אם תתמיד ישראל בסגירת המעבר מדובר ב"מסמר האחרון" בארון הקבורה של רצועת עזה. הם הבהירו כי ללא האספקה מישראל, שווקי הרצועה יישארו ריקים וסוחרים יפשטו רגל.
למרות שבעיתונות העזתית משלחי העפיפונים מכונים "נערים", לכל ברור כי שבועות של טרור עפיפונים ובלונים אינם יוזמה מקומית כזו או אחרת. ארגוני הטרור ברצועה, ובראשם חמאס, עומדים מאחורי המאמץ הזה מתוך מדיניות ברורה. בסופו של דבר הרצון של חמאס כיום הוא להגיע להסדר ארוך טווח ככל הניתן עם ישראל, בחסות מצרית. חמאס מעוניין להגיע לרגיעה שתאפשר שיקום מסוים של הרצועה אך בד בבד תסייע לו גם להתכונן היטב לעימות הבא עם ישראל. כדי להגיע ליעד הזה חמאס מוכן לשלם כרגע מחיר כולל באובדן נכסים כאלה ואחרים כפי שקרה בסוף השבוע אגב המשך החרפת מצוקתם של האזרחים. לפי הערכות ברצועה, חמאס מהמר כי ישראל לא תיזום בעת הנוכחית מהלך רחב היקף, דוגמת מה שאירע בקיץ 2014. בחמאס עקבו בשבועות האחרונים אחרי הוויכוח הפנימי בישראל והתרשמו כי מקבלי ההחלטות בירושלים לא מעוניינים בהפלת שלטונו ולקיחת אחריות לטיפול בצבה של האוכלוסייה האזרחית.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com