$
המזרח התיכון

הבנק העולמי מזהיר: "המצב ברצועת עזה עלול להידרדר למשבר הומניטרי"

על פי דו"ח דיוצג בוועידת המדינות התורמות לרשות הפלסטינית, "הרצועה זקוקה בדחיפות לכספי תרומות כדי להתמודד עם המצוקה הכלכלית". ע"פ הדו"ח ב-2017 הגיעה צמיחת התוצר בעזה ל-0.5%

רן אברמסון 08:3515.03.18

דו”ח של הבנק העולמי על כלכלת הרשות הפלסטינית מזהיר מפני הדרדרות המצב ברצועת עזה עד כדי משבר הומניטרי. לפי הדו"ח, שיוצג בוועידת המדינות התורמות לרשות הפלסטינית שתיערך בבריסל החודש, "הרצועה זקוקה בדחיפות לכספי תרומות כדי להתמודד עם המצוקה הכלכלית וההומניטרית". עם זאת, הדו"ח מדגיש כי ההסתמכות על תרומות אינה יכולה להוות פתרון לטווח הארוך ודרושים צעדים לפתיחת הרצועה למסחר ולייצוא. הבנק התייחס גם לקיצוץ הצפוי בתקציב סוכנות הפליטים של האו"ם, אונר"א, שמעסיקה 18 אלף בני אדם ברצועה, שבה מתגוררים כ-1.8 מיליון בני אדם. "הקיצוצים הצפויים באונר"א צפויים לפגום ביכולת לספק שירותים ותעסוקה ועלולים להביא לפיטורי אנשי צוות של הארגון". לפי נתוני הבנק העולמי, קרוב ל-70% מתושבי הרצועה מוגדרים כפליטים.

 

משפחה פלסטינית בעזה משפחה פלסטינית בעזה צילום: אי פי איי

 

הקיצוץ בתקציב אונר"א הגיע לאחר שארה"ב, התורמת הגדולה ביותר לארגון, החליטה בינואר להקפיא כ-65 מיליון דולר שהיו אמורים להיות מועברים אליו. הממשל האמריקאי נימק את ההחלטה בסירוב פלסטיני להמשיך במו"מ עם ישראל בתיווך ארה"ב, וכן בדרישת וושינגטון שמדינות אחרות יגדילו את התקציב שהן מעבירות לסוכנות.

 

הדו"ח מציין כי בעשרים השנה האחרונות חלה הדרדרות הדרגתית במצב הכלכלי ברצועה, שהתאפיינה בתנודתיות גבוהה שהיתה קשורה בשינויים במצב המדיני והפוליטי. ב-2017 הגיעה צמיחת התוצר ברצועת עזה ל-0.5% בלבד, מה שאומר שכלכלתה של עזה התכווצה במונחים ריאליים. לשם השוואה, כלכלת הרצועה צמחה ב-8% ב-2016. שיעור האבטלה בעזה הוא מהגבוהים בעולם ונאמד על ידי הבנק העולמי ב-43.6%.

 

הבנק העולמי התייחס גם לכלכלת הגדה המערבית, וציין לטובה את ההתייעלות של הרשות הפלסטינית בתחום גביית המסים, שעלתה ב-22% אשתקד לעומת 2016. עם זאת, הבנק העולמי הדגיש כי גם בגדה יש בעיית אבטלה חמורה. שיעור האבטלה בגדה המערבית עמד ב-2017 על 18%, בשעה ששיעור המובטלים מתחת לגיל 30 עמד על 40%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x