מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.5% במאי; מחירי הדירות - ללא שינוי
עם זאת מחירי הדירות החדשות עלו ב-1.6% במרץ-אפריל; ללא מחירי השכירות, מדד מאי עלה ב-0.1% בלבד; מתחילת השנה שיעור האינפלציה עומד על 0.8%, וב-12 החודשים האחרונים - על 0.5% בלבד; כחלון: "פוצצנו את הבועה"
מדד המחירים לצרכן לחודש מאי עלה ב-0.5% - כך פרסמה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). באפריל עלה המדד ב-0.4%.
עוד דווח כי מתחילת השנה שיעור האינפלציה עומד על 0.8%; ב-12 חודשים האחרונים עמדה האינפלציה על 0.5% בלבד, מתחת לגבול התחתון של יעד בנק ישראל (1%-3%).
מניתוח הנתונים עולה כי האינפלציה השנתית הייתה עומדת על כמעט אפס אלמלא עליות במחירי השכירות אשר באות לידי ביטוי במדד הכללי; לפי הנתונים, מדד המחירים לצרכן ללא דיור עלה ב-0.1% בלבד ב-12 החודשים האחרונים.
עליות מחירים נרשמו במאי במיוחד בסעיפים הבאים; ירקות ופירות טריים (8%), הלבשה והנעלה (2.8%) ותרבות ובידור (2.2%); ירידת מחיר בולטת (7.2%) נרשמה בסעיף המזון.
מחירי הדירות: עליות בירושלים, ירידות בתל אביב
במקביל פרסמה הלמ"ס את מדד מחירי הדירות, שלפיו מחירי הדירות נותרו ללא שינוי במרץ-אפריל 2018 לעומת פברואר-מרץ; מאז ספטמבר 2017, לאורך שבעה חודשים, חלה ירידה מתונה של 2.4% במחירי הדירות.
דווקא במדד מחירי הדירות החדשות, שידע בעיקר ירידות מאז החל פרסומו בנפרד לפני כחצי שנה, חלה עלייה של 1.6%. בסך הכל, מאז החלו מחירי הדירות החדשות להימדד באופן נפרד (אוקטובר 2017) חלה ירידת מחירים של 3.6% בממוצע לרכישתן.
בחלוקה למחוזות – במחוז ירושלים חלה עלייה של 1.1% במחירים, במחוז הצפון עלייה של 0.2% ובמחוז חיפה התייקרות של 0.5% דווקא בשני המחוזות המבוקשים יותר חלו ירידות - בשיעור של 0.3% במחוז תל אביב (הכולל גם את מרבית ערי גוש דן), ובשיעור של 0.4% במחוז המרכז. במחוז הדרום לא חל שינוי.
על פני זמן – במחוז ירושלים חלה ירידת מחירים של כ-5% בתוך חמישה חודשים, ואילו במחוז תל אביב חלה ירידה של 2% במחירים לאורך ארבעה חודשים.
נתוני שלושת החודשים האחרונים המופיעים במדד ארעיים, ובשל תיקונים שנעשו בדיעבד בנתוני המדד בחודשים הקודמים, שונה נתון המדד הקודם, אשר הצביע על ירידת מחירים בשיעור 0.2%, דווקא לעלייה קלה של 0.1% אשר חלה באותו החודש. בכך נקטע רצץ החודשים אשר בהם היה המדד שלילי, והוא עומד על חמישה חודשים, מאוגוסט-ספטמבר 2017 ועד ינואר פברואר 2018.
במשרד האוצר מסרו כי מבדיקה שערכו גורמי המקצוע עולה כי מדד מחירי הדירות החדשות ירד ב-3.6% מאז תחילת המדידות בינואר. בנוסף, לדבריהם, במרץ ואפריל דווחו לרשות המסים עשרות עסקאות שאופיינו במחיר גבוה יחסית למ"ר באזור המרכז. מדובר בכמה פרויקטים אשר שווקו כפרויקטי יוקרה. לאור העובדה שמשקל הדירות במחיר למשתכן נשאר זהה גם בחודש הנ״ל והקיפאון המתמשך בשוק הנדל"ן - יש, לפי האוצר, בעשרות דירות אלו להסביר את השינוי הפתאומי במגמת מדד הדירות החדשות.
שר האוצר משה כחלון צייץ בעקבות הנתונים: "ירידות המחירים בשוק הדיור מעמיקות. קצב הירידות השנתי הוכפל. מתחילת השנה המחירים ירדו ב-2.1%. מחירי הדירות החדשות ירדו ב-3.6%. את המגמה הזאת כבר אי אפשר להפסיק. בימים הקרובים האינטרסנטים ינסו להגיד לכם אחרת. בכל זאת, פוצצנו להם את הבועה".
יונתן כץ מלידר שוקי הון אמר בתגובה: "עליית מדד חודש מאי ב-0.5% תאמה את התחזית שלנו. חשוב לציין את ההאצה בקצב עליית מחירי השכירות (בחוזים מתחדשים) ל-2.9% ב -12 החודשים האחרונים, מ-2.5% לפני חודש. לעומת זאת מסתמנת התייצבות במחירי הדירה לרכישה לפי סקר הדיור של החודשיים האחרונים. האצה בקצת עליית מחירי השכירות מהווה איום לאינפלציה במבט קדימה".
עפר קליין ראש אגף כלכה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, אמר בתגובה: "לפי האומדנים הראשוניים שלנו מדד יוני צפוי לרדת ב-0.2% (ירידה עונתית במחירי ההלבשה-וההנעלה והפירות-והירקות, מול העלייה במחיר הדלק) ומדד יולי צפוי לעלות ב-0.1%-0.2% (בעיקר בשל עלייה עונתית בסעיף הדיור). ב-12 המדדים הקרובים אנו צופים אינפלציה של 0.9%, זאת בהנחה של יציבות יחסית במחירי הסחורות ושע"ח".