משרד ראש הממשלה: "הפגמים שנפלו בוועדה הראשונה לבחירת נציב שירות המדינה תוקנו"
על רקע הביקורת הגואה והעתירות לבג"ץ נגד הליך בחירת המועמדת של נתניהו לתפקיד נציבת שירות המדינה, עופרה ברכה, בחרו במשרד ראש הממשלה לשבור את השתיקה המסורתית בנושא ולהגיב: "חברי הוועדה נבחרו בהתאם להחלטת בג"ץ ופועלים לפי פסיקתו"
משרד ראש הממשלה, הגוף האחראי על הוועדה לבחינת כישוריו של נציב שירותה מדינה, העביר אמש מסר לפיו כלל הפגמים שנפלו בוועדה הראשונה, שבסופה נפסלה, תוקנו. בשעות המאוחרות של הלילה, פנו אנשי משרד ראש הממשלה ל"כלכליסט" והעבירו תגובה לפיה: "חברי הוועדה נבחרו בהתאם להחלטת בג"ץ ופועלים לפי פסיקתו". התגובה מפתיעה שכן ועדות מהסוג הזה פועלות עלטה מוחלטת, לא מוציאה הודעות לעיתונות, לא מדווחת לא על מועדים או משתתפי הוועדה, ולא מגיבה כלל וכלל לפניות עיתונאים או פרסומים בתקשורת.
- דרמה בבג"ץ: נשקלת הוועדה לבחירת עפרה ברכה לנציבות שירות המדינה
- על רקע ההתנגדויות למינוי עופרה ברכה: נתניהו מכין מועמד נוסף לתפקיד נציב שירות המדינה
- נתניהו הגיש באופן רשמי את מועמדותה של עפרה ברכה לנציבת שירות המדינה
לכאורה, הדברים הללו מהווים תגובה לידיעה שפורסמה אתמול, ומתייחסת לעתירה חדשה שהגיש ד''ר רפי נץ צנגוט המבקש לפסול גם הפעם את הוועדה משלושה טעמים: הראשון, טרם התברר האם נציגי הציבור בוועדה במתכונתה הנוכחית (טייכר וגולדברגר) נבחרו כיאות על ידי הלשכה המשפטית של משרד רה"מ, כלומר, האם השניים היו הראשונים ברשימות נציגי הציבור (נשים וגברים) שנמסרו ללשכה זו, דבר שלא קרה במקרה של נגה קינן ואריה בר שנפסלו. מתגובת משרד ראש הממשלה, עולה בפירוש, כי אכן הם נבחרו בצורה הזו, כפי שהנחה בג''ץ.
עוד נטען בעתירה כי הוועדה החדשה חייבת להתחיל את עבודתה מהתחלה ונכון לעכשיו הן אנשי משרד רה"מ והיועמ"ש מסרבים לאשר כי היא לא תשתמש בחומרים שנאספו על ידי הוועדה במתכונתה הקודמת (עם נציגי הציבור שנפסלו, קינן ובר). "הוועדה בהרכבה החדש תקיים את הליך העבודה מראשיתו ותגבש את חוות דעתה על אודות המועמדת שעמדה לבחינת הוועדה בהרכבה הנוכחי או מועמד אחר כפי שיונח לבדיקתה", כתבו שופטי בג''צ בהחלטתם הקודמת. מהתגובה של משרד רה''מ שהתקבלה אמש עולה כי אכן הוועדה התחילה את כל עבודתה מחדש.
רק טענה אחת נותרה ללא מענה: ישנו פגם מהותי לפיו אנשי משרד רה"מ מעורבים בהיבטים רבים של פעילות הוועדה וזאת מתחילת פעולתה, כאשר ראש הממשלה הוא זה שבחר את המועמדת היחידה שהוגשה, עפרה ברכה. על אף שהטענה נכונה – ולראייה צוות משרד ראש הממשלה הוא זה שהגיב מטעמה של הוועדה - עד היום כל הוועדות לבחינת מועמדים, פועלות ופעלו מתוך משרד רה''מ.
נראה כי לאחר שהליקויים הטכניים והפרוצדוראליים תוקנו, דרכה של ברכה לכס הנציבות נסללה. אלא שעם החלפת החברים בוועדה, ישנם לברכה מכשולים חדשים: חברת ועדה חדשה בשם מינה טייכר אשר כיהנה כמדענית הראשית של משרד המדע, התרבות והספורט (2008-2005), ערב מינויו של נתניהו לקדנציה השנייה, ביקשה לעצור ב-2015 את מינויו של מנכ''ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, עת כיהנה בוועדה לבחינת כישוריו לתפקיד. טייכר טענה כי אין לאשר את המינוי על רקע חוסר הניסיון הניהולי המספק והיעדר ההשכלה הרפואית המתאימה של המועמד. בדרך כלל, גם חברי ועדה שמתנגדים למינוי, עת מבינים כי המינוי יאושר, "מיישרים קו" עם שאר חברי הועדה ומסירים את ההתנגדות כדי שהמינוי יאושר פה אחד. אלא שבמקרה של טייכר, היא דרשה להציג ולפרסם דעת מיעוט. הסיבות שהציגה טייכר הן אותן סיבות בקשר למינויה של ברכה שהתקבל בביקורת ציבורית חסרת תקדים: היעדר ניסיון ניהולי מספק להפוך למנהלת כוח האדם של 90 אלף עובדי המדינה וגם היעדר הידע המתאים למשרה (היא איננה עוסקת בסוגיות של כוח אדם ומחלקתה מועטת עובדים).
מנגד, יו''ר הוועדה השופט אפרתי, צפוי להביע הסכמה למינוי.
השאלה שנותרה פתוחה, ומתברר כי היא תהיה המכריעה, היא מה עמדתו של פרופ' דב גולדברגר, החבר השלישי בוועדה. גולדברגר כיהן בין השאר כמשנה למנכ"ל משרד החינוך; כמנכ"ל החברה למתנ"סים; כמנכ"ל משרד הרווחה (בתקופת זבולון אורלב) וכנשיא המכללה ללימודים אקדמיים.