מארגני התיירות נגד משרד החוץ: "התנהגות של ערסים"
לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל שיגרה מכתב בהול למנכ"ל משרד החוץ בדרישה לחזור בו מהאיסור. לדברי מנכ"ל הלשכה פתאל, הנזק לתיירות יעמוד על 7 מיליון שקל
לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל שיגרה הערב (ג') מכתב בהול למנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם, בדרישה לחזור בו מהחלטת המשרד, לפיה נאסרה כניסת תיירים אינדונזים לארץ. ההחלטה התקבלה בעקבות מניעת כניסתם של אזרחי ישראל לאינדונזיה, על רקע הפעילות הישראלית בגבול עזה והגינויים שהוציאה נגד ה"אכזריות הישראלית" הממשלה המקומית, כפי שנחשף ב"כלכליסט".
- אינדונזיה אוסרת כניסת ישראלים בתגובה לאירועים בעזה
- מאינדונזיה עד בוטצואנה: אלה המלונות הטובים בעולם ל-2017
- אחרי דרום קוריאה: אינדונזיה נגד החזקת מטבעות וירטואליים
מנכ"ל הלשכה האמונה על התיירות המאורגנת הנכנסת לארץ, יוסי פתאל, ביקר בחריפות בשיחה עם "כלכליסט" הערב את דרכי הפעולה של ישראל במשבר וכינה אותה "התנהגות של ערסים". לדבריו, ההחלטה הרשמית והגורפת שהוציא משרד החוץ הישראלי הינה "לא פורפרציונאלית וחסרת נימוסים ודרך ארץ, לעומת המניעה הנקודתית של אינדונזיה". זאת כשהוא טוען לכך ש"משרד החוץ הישראלי לא ידע להראות מסמך מפורש למניעת הכניסה לאינדונזיה עבור תיירים ישראלים וכי זו הייתה נקודתית בלבד וללא הוכחה לקשר לפעילות צה"ל ברצועה".
עם זאת, פתאל גם לא ידע להפריך את הטענות לקשר מצד ממשלת ישראל והנציגות בסינגפור שמטפלת בענייני אינדונזיה, בעוד שלישראל ולה אין עד כה יחסים דיפלומטיים רשמיים.
הסיבה שהובילה לקריאה הדחופה שהוציאה הלשכה היא הנזק הכלכלי המשמעותי לו הם טוענים. פתאל העריך בשיחה את אותו הנזק שהוביל לדבריו ל"מחדל הישראלי" בכ-7 מיליון שקל לתיירות על כל גווניה.
פתאל הסביר כי במהלך שלושת השבועות הקרובים תוכננו להגיע לישראל בין 80 ל-100 קבוצות של תיירים אינדונזים שכבר קיבלו את אשרת התייר, וזו תבוטל החל מה-9 ביוני, עם כניסת תוקפו של האיסור הישראלי.
לאותן קבוצות שבמרבית המקרים היו אמורים להכיל עשרות אנשים, נקבעו כרטיסי טיסה, חדרי מלון, אוטובוסים, הסדרי הסעדה, סיורים, אטרקציות, מדריכים ואנשי צוות. זאת בעוד שלדברי הלשכה, הרוב המוחלט של הכסף לאלו כבר הועבר מצד סוכני הנסיעות הישראלים שיתמודדו עכשיו עם המלכוד של מציאת הפתרון לעלויות הטיולים שבוטלו. הדבר ישפיע באופן ישיר גם על המלונאים כמו גם מוקדי התיירות והעסקים שנערכו לבואם של התיירים האינדונזים.
"בעוד ההודעות של הגורמים הרשמיים באינדונזיה נמנעים מהודעת חרם מוחלט, בחרה מדינת ישראל בהודעה גורפת", נכתב במכתב. "אנו קוראים למשרד החוץ לשקול שנית את עמדתו, שנתפסת ע"י עמיתינו בעולם כבלתי מידתית, מוגזמת ופוגעת".
פתאל דרש שיקיימו דיון חירום במשרד החוץ ביממה הקרובה. אם לא יימצא פתרון, הוא מצפה מהמדינה "לשאת בתוצאות החלטותיה שרחוקות מלהיות כאלו של כוח עליון". לדבריו, "ההתנהלות הכוחנית בה בחרו במשרד, מציבה את ישראל בפני תביעות בעולם מצדם של הנפגעים מהחלטותיה".
לפני כשבועיים נחשפה ב"כלכליסט" ההחלטה שהוציאה ממשלת אינדונזיה שלא לאפשר כניסת ישראלים למדינה. זאת כשבועיים בלבד לאחר שהייתה צפויה להעניק לאזרחי ישראל ויזות תייר רשמיות, בצעד של קירוב היחסים בין המדינות.
ישראלים רבים נוהגים לצאת לטיול באינדונזיה כשמספר חברות מציעות טיסות עם החלפה והוצאת ויזת זמנית במסגרת קבוצות מאורגנות. מנהג דומה מתקיים בעיקר עם האוכלוסייה הנוצרית שבאינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם.