$
בארץ

הרפורמה בחברת החשמל תובא היום לממשלה עם תוספת הטבות

הממשלה צפויה לאשר היום את הרפורמה במשק החשמל. ההצעה כוללת הטבות לחברה, בהן פטור ממס שבח על מכירת תחנות כוח. דו"חות הרבעון הראשון הוגשו במתכונת חדשה, ומציגים רווח זעום ליחידת ניהול המערכת והפסד ליחידת אספקת החשמל

ליאור גוטמן 06:4627.05.18

הרפורמה בחברת החשמל אמורה לקבל היום אישור רשמי בישיבת הממשלה כשהשרים יצביעו על הצעת מחליטים מוסכמת. את החברה בשלבי המעבר של הרפורמה ימשיך לנהל המנכ"ל הנוכחי של חברת החשמל עופר בלוך.

 

עיון בהצעת המחליטים מעלה מספר נקודות מעניינות. במסגרת הרפורמה הממשלה תיתן לחברת החשמל פטור ממס שבח. הפטור הוא בעל ערך כלכלי גדול. המכירה של חמש תחנות הכוח עם המקרקעין שלהן, כפי שהוגדרה ברפורמה, מוערכת במאות מיליוני שקלים.

 

עוד נקבע בהצעת המחליטים כי תוקם חברת בת לסייבר ולשירותי בית חכם כדי שלחברת החשמל תהיה יכולת להתחרות באספקת חשמל מול לקוחות משמעותיים שקיבלו שירות בשנים האחרונות מבעלי תחנות הכוח הפרטיות.

 

עוד נקבע בהצעת המחליטים ש"לשם עידוד כניסת רכב חשמלי למשק הישראלי, מוצע לפטור בהוראת שעה בת 6 שנים מחובת רישיון אספקה לעמודי טעינה לרכב חשמלי". גם כאן המטרה היא לאפשר לחברת החשמל לעסוק בתחום כאשר יתפתח.

 

בנוסף, הצעת המחליטים מקבעת את מרכיב השכר בתעריף החשמל כדי לאפשר את מימון הרפורמה.

 

על פי החזון הממשלתי בעתיד יוכלו הלקוחות לקבל את כל שירותי התשתית מספק בודד, ולכן בהצעת המחליטים נקבע כי "עשויים להינתן שירותים טכנולוגיים חדשניים אשר נלווים לצריכת החשמל, וייתכן שיהיו בעלי רישיונות אספקה שיפעלו לאגד מספר תחומי שירות כגון מים, גז, אינטרנט וכו' לחבילה אחת ובכך יקלו על הצרכן להתנהל מול ספקי תשתית שונים".

 

חברת החשמל תצטרך לקבל אישור של בעלי אג"ח לשינוי המבני המתוכנן ברפורמה. אולם בעניין זה החברה קיבלה סיוע מחברות דירוג האשראי.

 

בחמישי האחרון קבעו הן S&P והן מדרוג שהשינוי המבני בחברת החשמל לא ישפיע על יכולתה של החברה לפרוע חובות, וכי השינוי אף עשוי לחזק את איתנותה הפיננסית בשל צמצום הנכסים ודילול כוח האדם בכ־3,000 עובדים. לכן ההערכות הן שחברת החשמל לא תדרש לפרעון חובות גדול ומיידי.

 

עלות הפעלה כבדה ברבעון

 

את דו"חות הרבעון הראשון של 2018 הציגה חברת החשמל במתכונת חדשה - זו שלאחר הרפורמה. כפי שהוסכם ואמור להיות מאושר בהחלטת הממשלה, במסגרת הרפורמה יחידת ניהול המערכת תצא מחברת החשמל ותהפוך לחברה ממשלתית עצמאית.

 

עיון בדו"חות מעלה שיחידת ניהול המערכת גלגלה ברבעון הראשון של 2018 מחזור של כ־643 מיליון שקל, זינוק של כ־35% ביחס לרבעון המקביל ב־2017. למרות העלייה בהכנסות עלות הפעלת המערכת היתה כבדה, והובילה בסופו של רבעון לרווח של כ־12 מיליון שקל בלבד, שהם פחות מ־2% מהמחזור.

 

יחידת המערכת אמורה לקבל אליה אחרי אישור הרפורמה נכסים רבים, כולל את הכוח למכור דלקים במשק לכל יצרן חשמל. הדבר יחייב שליטה מלאה וממשלתית ישירה - כלומר לא דרך חברת החשמל - על משק הדלקים המקומי.

 

יחידה נוספת שתפעל אחרי הרפורמה, ודו"חותיה פורסמו במתכונת חדשה, תפעל לאספקת חשמל ללקוחות קצה. יחידה זו סיימה את הרבעון הראשון של 2018 בהפסד של כ־34 מיליון שקל (לעומת הפסד של 76 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד) ועם הכנסות של כ־115 מיליון שקל (לעומת 92 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2017).

 

תחנת כוח בחיפה תחנת כוח בחיפה צילום: אלעד גרשגורן

התועלת נוסקת עם השנים

 

הדו"חות הכוללים של חברת החשמל - במתכונת שלפני הרפורמה - הציגו כי סיימה את הרבעון הראשון של 2018 בהפסד של כ־67 מיליון שקל, זאת לעומת רווח נקי של כ־336 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2017.

 

הכנסות חברת החשמל סבלו מירידה של כ־6% (5.45 מיליארד שקל בתחילת 2018) ומהכפלה בהוצאות המימון (צמחו מכ־274 מיליון שקל ברבעון הקודם לכ־553 ברבעון הנוכחי) מה שכאמור השפיע לרעה על שורת הרווח.

 

בהצעת המחליטים שתגיע כאמור היום לאישור הממשלה, פורסם סעיף אשר נחשף לראשונה באופן רשמי, ובו הערכת התועלת למשק של הרפורמה כפי שחושבה על ידי משרד האוצר.

 

"התועלת המצטברת מהרפורמה במהלך 8 השנים הקרובות נאמדת בכ־6.2 מיליארד שקל אשר שקולים ל־5.3 מיליארד שקל בערך נוכחי. ב־8 השנים העוקבות לשנות הרפורמה, אומדן התועלות הכמותיות עומד על 14.7 מיליארד שקל, השקולים ל־8.9 מיליארד שקל בערך נוכחי".

 

יו"ר רשות החשמל אסף אילת מסכם: "הרפורמה המוצעת תקדם בצורה משמעותית את משק החשמל ותטיב עם כל צרכני החשמל". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x