דעה
הרפורמה במשק החשמל: כל הסיבות לכך שהציבור ימשיך לשלם ביוקר
שורה של כשלים ברפורמה בחברת החשמל תוביל לכך שלמרות ההבטחות הגדולות שום דבר לא באמת ישתנה בעוד עשר שנים במונופול החשמל
בטור דעה שכתב לאחרונה אורי יוגב, אומר יוגב ש"תמיד אפשר להגיד 'מהיציע' שאפשר להגיע לעסקאות טובות יותר. אני לא מיושבי היציע או מחובבי הטריבונה. למעלה מעשור שאני משמש כמנכ"ל של יצרנית חשמל פרטית, מרבית הזמן הייתי עסוק בבירוקרטיה ורגולציה, הקמנו תחנת כוח שמייצרת 10% בממוצע מתצרוכת החשמל של ישראל ואנחנו עושים זאת באמצעות כ-50 עובדים. אנחנו מוכרים ללקוחותינו חשמל במחיר זול יותר, פעלנו בעיתות חירום, סיפקנו חשמל אמין גם בסערות חורף וגם בשיא הקיץ, למדתי על בשרי את כוחו של המונופול ושל ועד עובדיו שבעל מניותיו הינו הממשלה עצמה.
- יצרני החשמל הפרטיים בניסיון אחרון לביטול הרפורמה בחשמל
- המוקשים המרכזיים בדרך ליישום הרפורמה במשק החשמל
- הרפורמה בחברת החשמל: ריבים בפרונט, ביזנס מאחורי הקלעים
אני משחק על המגרש הציבורי והפרטי כבר עשרות שנים. ויודע מה נדרש כדי שגופים פרטיים כמונו יפתחו תחרות ויספקו לעם ישראל חשמל זול יותר ושירות טוב יותר. לצערי, למרות שאנחנו אלו שהלכה ולמעשה אמורים לייצר את אותה תחרות ולספק את אותן הבטחות שפוזרו במסיבת העיתונאים "ההיסטורית", הותירו אותנו ואת הציבור מחוץ לחדר המשא ומתן בעניין הרפורמה בחברת חשמל.
בחדר עצמו נותרו רק הוועד, ההסתדרות והמונופול שביחד נשאו ונתנו מול המדינה לא רק על זכויות העובדים שפורשים, אלא גם ובעיקר על האופן שבו תימנע התחרות גם בעתיד.
לו מדינת ישראל הייתה רוצה, היינו יכולים להתבשר היום שכל אחד מאיתנו יוכל לבחור לעצמו מי ספק החשמל שלו, משק החשמל היה נראה כמו ענף התקשורת, המחירים היו נמוכים יותר והשירות טוב יותר. בשורה אמיתית ומשמחת לאזרחי ישראל.
מה שמנע את כל אלו שנים רבות היה הצורך להגיע להסכמות עם ועד העובדים. והנה גם היום לאחר הסכמות, ולאחר שכולנו נשלם כ-8 מיליארד שקל, משק החשמל לא יהיה תחרותי באמת גם לא בעוד עשור.
עלות הרפורמה עדיין לא ברורה, אך אם נסתמך על דברי הצדדים עלותה כ-8 מיליארד שקל (כבר שמענו על 10 מיליארד שקל) שימומנו באמצעות תעריף החשמל. במילים אחרות, חשבונות החשמל של כולנו יממנו את הרפורמה. מה אם כך קיבלנו תמורת המיליארדים?
אי הוצאת חברת חשמל ממקטע הייצר והשארתו כמונופול – מזה שנים שכל גורמי המקצוע, לרבות רגולטורים ובראשם הממונה על ההגבלים) סבורים שתנאי לפתיחת תחרות בייצור הינו הוצאת המונופול ממקטע זה. בפועל, ועל אף המיליארדים ששולמו בתמורה לרפורמה, איפשרו לחברת החשמל לבנות שתי תחנות כוח נוספות. במילים אחרות חברת החשמל תשאר מונופול בתחום היצור, למרות החוק הקיים שאינו מאפשר לה להקים תחנות כוח נוספות.
חותמי הרפורמה משיבים על כך במכירת 5 תחנות כוח ישנות של חברת חשמל. אמנם מדובר ברעיון מבורך, ואולם עד שתחנות אלו יימכרו הלכה ולמעשה ועד אשר תחנות אלו יוסדרו, ימכרו וישוחלפו באופן שיאפשר להן לייצר חשמל זול יותר מזה שמיוצר כיום על ידי חברת החשמל יחלפו שנים ארוכות שבמהלכן חשבונות החשמל ישארו גבוהים כדי לממן את הרפורמה.
תיקון ניגוד העניינים לכאורה של מנהל המערכת והוצאתו מחברת החשמל – מנהל המערכת ורשת ההולכה מצויים כיום בחברת החשמל. מדובר בניגוד עניינים שמאפשר לחברת החשמל להשתמש ברשת ההולכה כחסם תחרותי שמונע ממתחרים חדשים לקום והאמינו לי שאני מדבר מניסיון.
אמנם, אחד מההישגים שמוצגים ברפורמה הינו הוצאת מנהל המערכת והפיכתו לחברה עצמאית. בפועל, מנהל המערכת העצמאי לכאורה יישאר תלוי בחברת חשמל בשאלה מי יוכל להתחבר לרשת ומי לא, שכן ניהול רשת ההולכה יישאר בפועל בידי חברת חשמל. עצמאותו תוגבל ותוטל עליו חובת התייעצות עם בעל רישיון ההולכה, חברת החשמל, לגבי תוכנית הפיתוח. כך, מנהל המערכת בתפקידו החדש יהיה בצורה זו או אחרת עדיין כפוף לכוחה של חברת החשמל והיד על השלטר נותרת במקומה.
מכירת חשמל לצרכנים הביתיים - עד היום נאסר עלינו למכור את החשמל שאנחנו מייצרים לצרכנים הביתיים, וכיום רק לקוחות גדולים זוכים להנחה בחשבון החשמל. עתה התבשרנו שברגע האחרון הוכנס תיקון לרפורמה כך שהאיסור שהוטל עלינו יבוטל. אלא שכדי לממש את הזכות שניתנה לנו למכור צריך לאפשר לנו לייצר. וזה כאמור דבר שהרפורמה אינה מספקת. נדמה לי שזו הכרזה בלבד שלא נכנסה כחלק מהרפורמה עם הגדרה של צעדים מעשיים.
אלו שלוש דוגמאות פשוטות להמחשת הכשלים במתווה הנוכחי. הריני להבטיח שאם תביטו בחשבון החשמל שלכם בעוד שנה, ושנתיים ושלוש ועשר תוכלו להיווכח בעצמיכם אם ההבטחות שפוזרו במסיבת העיתונאים נכונות או שמא החשבון נותר כשהיה ומי ששלח לכם אותו היה ונשאר חברת החשמל.
נכון, יצרני החשמל הפרטיים הם גופים עסקיים. העסקים בישראל נותנים שירותים ציבוריים בהיקפים רחבים. ליצור משוואה כאילו העסקים הפרטיים הם נגד המגזר הציבורי או יושבים על הטריבונה זה מעשה הונאה מביך.
כולנו אזרחי המדינה הזו ודואגים לה. גם לנו מותר לדבר על האינטרסים הציבוריים ולהגן עליהם. במקרה הזה, דווקא אנחנו מייצגים את האינטרס הציבורי המדויק – פתיחת השוק לתחרות והוזלת מחיר החשמל לאזרח. אמנם אין רפורמה מושלמת אך עדין לא מאוחר לתקן את המתווה הנוכחי ולהבטיח שבעלות של מיליארדי שקלים נקבל רפורמה אמיתית שתביא לתחרות ולהוזלת המחירים לכל צרכני החשמל הפרטיים תוך חופש בחירה ביצרן החשמל.
הכותב הוא מנכ"ל חברת דליה אנרגיות המפעילה תחנת כוח פרטית