$
בארץ

אושר: החוק יחייב להעניק ביטוח משכנתא לנכים המבקשים לקנות דירה

במסגרת ההסדר שאושר בוועדת הכספים, המדינה תשתתף במימון בהיקף של 300 שקל מעלות המשכנתא החודשית, הבנקים ייספגו תקופת הכשרה של שנתיים וחצי וחברות הביטוח יחויבו לבטח את המשכנתא של נכים שלהם תוחלת חיים הגבוהה מחמש שנים

שחר אילן 16:3214.05.18
ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את חוק ביטוח משכנתא לנכים. במסגרת ההסדר שהושג המדינה תשתתף במימון בהיקף של 300 שקל מעלות המשכנתא החודשית. הבנקים ייקחו על עצמם סיכון של תקופת הכשרה ארוכה בת שנתיים וחצי, שבה למשכנתא לא יהיה ביטוח. חברות הביטוח יצטרכו להעניק ביטוח לכל נכה שאקטואר יקבע שתוחלת החיים שלו גבוהה מחמש שנים. בכך אמורה לבוא לפתרונה בעיה ארוכת שנים של קשיים גדולים לנכים בקבלת משכנתאות.

 

 

 

זה יותר משלוש שנים מנסה ח"כ קארין אלהרר מ"יש עתיד" לקדם פתרון לבעיה של נכים שאינם מצליחים לקנות דירה, כיוון שחברות הביטוח מסרבות להעניק להם ביטוח חיים למשכנתא, ואילו הבנקים מצידם מסרבים לתת משכנתא ללא ביטוח זה. לחילופין דורשות חברות הביטוח סכומי עתק עבור הביטוח, שמגיעים לפי דברי אלהרר עד ל-800 שקל לחודש.

 

המדינה תשתתף בעלות המשכנתא של הנכים המדינה תשתתף בעלות המשכנתא של הנכים צילום: אלעד גרשגורן

 

 

בין הנכים שהחוק בא לפתור את בעייתם: חולי ניוון שרירים וכן חולי סרטן שהחלימו. אחד המסורבים, אבישי רוטשטיין, סיפר היום בוועדה שב-2011 חלה בלוקמיה: "ב-2015 חזרתי לשוק העבודה ולאחרונה רציתי לקנות בית, הגעתי לבנק והסתבר שאין מי שיסכים לבטח אותי בביטוח חיים. סורבתי בשלוש חברות ביטוח. יש עוד המון אנשים במצב הזה".

 

אלהרר ניסתה לפתור תחילה את הבעיה בהסכמה וללא חוק. "חשבתי שכל אחד ישים יד, אבל כדררו אותי מצד לצד. כל אחד אמר 'למה אני'". בסופו של דבר הצעת החוק עברה לאחר שיו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מיהדות התורה הפעיל לחץ על האוצר.

 

החוק שעבר קובע שבנק לא יוכל לסרב להעניק משכנתא מסיבה של אי קבלת ביטוח לאדם בעל מוגבלות, שאקטואר יקבע שתוחלת חייו צפויה להיות מעל חמש שנים. חברות הביטוח יפנו אותו למסלול של ביטוח ללא הצהרת בריאות. הסכום מקסימלי בו יבוטח אדם במסגרת המתווה יעמוד על חצי מיליון שקל והמשכנתא תעמוד על עד פי 2 מהסכום הזה – מיליון שקלים. תקופת המשכנתא תעמוד על 15 שנה אלא אם הגיע האדם להסכמה עם הבנק על תקופה ארוכה יותר.

 

כן נקבע שהמשכנתא תינתן מיידית והלווה ישלים את ההליך המסורבל של השגת הביטוח לאחר רכישת הדירה. אנשי האוצר ציינו כי להערכתם הפער בין עלות הביטוח הרגילה לבין עלות הביטוח המיוחד עומד על כ-300 שקל לחודש, ומשם נגזר סכום הסיוע של המדינה. בשלב ראשון יוקצבו לשנת 2018 כ-5.4 מיליון שקל, לפי הערכה של 1,500 נכים רוכשי דירה בשנה. אבל אלהרר משוכנעת שההשתתפות תהיה נמוכה בהרבה כיוון שלדבריה מעטים מאוד הנכים שיש להם כסף לרכוש דירה.

 

גפני אמר בתגובה להעברת החוק כי הוא "מסיר כתם על החברה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x